topomapviewer op pc
Nu ook gpx tracks op NGI kaarten 

24/2/2024

Met de TopoMapViewer toepassing van het NGI kan je nu ook gpx bestanden importeren, uittekenen, wijzigen en volgen. De toepassing werkt op PC en is ook beschikbaar als app op Android en Apple smartphones/tablets.

De meeste wandelaars kennen het NGI, het Nationaal Geografisch Instituut, de instelling die (onder andere) de bekende stafkaarten produceert die ons landje in detail in kaart brengen.
Aanleiding voor dit artikel is een publiciteit van het NGI die ik toevallig zag in een nieuwsbrief van de Waalse GR organisatie (grsentiers.be). Het ging over de TopoMapViewer toepassing van het NGI die nu ook met gpx-tracks zou werken.
De TopoMapViewer toepassing kende ik al langer, maar ik deed er tot nu toe weinig of niets mee.

TopoMapViewer on smartphoneVoor mij verving de toepassing de papieren "stafkaarten" waarmee ik, net als vele anderen, ooit wel eens op stap ging. Ik heb er thuis nog altijd een stapeltje van liggen. Pure nostalgie ! Op sommige van die kaarten zijn nog de trajecten zichtbaar die ik met markeerstift aanbracht. Ik tekende ze op basis van wandelboekjes / brochures waarin tochten met kaart en tekst beschreven werden. Op die manier wist ik al redelijk goed hoe de tocht zou verlopen en had ik tijdens de wandeling een goed gedetailleerde kaart bij met het ingetekende traject.
Maar de tijd staat nooit stil, en door de opkomst van de elektronische gps en navigatie toepassingen zijn mijn papieren stafkaarten helemaal in de vergeethoek beland. Eerst met Garmin toestellen, maar al vlug ook op smartphone, werd het mogelijk om gpx tracks te tonen en te volgen op OSM (OpenStreetMap) kaarten. Zelf gebruik ik op mijn smartphone de OsmAnd+ app, maar dat is maar één van de vele navigatie apps. De OSM kaarten worden in de telefoon geladen zodat ik tijdens mijn tochten niet online hoef te zijn. Om de zoveel maanden moet ik de kaarten wel updaten zodat ik over de meest recente situatie blijf beschikken. De gpx tracks, die kon ik zelf tekenen of importeren en wijzigen in de BaseCamp PC toepassing van Garmin. Maar nu bestaan er ook web toepassingen zoals Gpx Studio, waarin je gpx tracks kan tekenen of importeren met OSM kaarten als achtergrond. Groot voordeel van die webtoepassingen is dat je de OSM kaarten niet meer hoeft bij te werken, ze tonen altijd de recentste versie.

Ook het NGI stelde op een bepaald moment via een commerciële partner zijn kaarten ter beschikking op smartphone. De app kon een gpx bestand tonen en volgen, maar in tegenstelling tot de apps die met OSM kaarten werken, diende er wel betaald te worden voor het gebruik van de NGI kaarten, waardoor die toepassing amper van de grond kwam. Ook de Waalse GR organisatie werkte een tijdlang met dat bedrijf, maar de mogelijkheden van hun app konden niet echt concurreren met het uitgebreide aanbod navigatie apps op basis van OSM kaarten.

Daarnaast lanceerde het NGI zijn eigen TopoMapViewer toepassing waarmee je de NGI kaarten op PC kan bekijken. Met die toepassing kon je het volledige Belgische grondgebied als één grote stafkaart bekijken op PC, maar dat was het dan ook. Heel af en toe opende ik die toepassing wel eens als ik bij het uitstippelen van mijn gpx tracks niet zeker was dat de OSM kaart correct was, maar meer deed ik er niet mee.
TopoMapViewer werkt nu ook als een app op smartphones en tablets. Zelf installeerde ik die niet, want zonder gpx tracks en positiebepaling kon ik er op het terrein niets mee.

Maar nu TopoMapViewer ook met gpx bestanden (tracks met waypoints) werkt, lijkt de webtoepassing me opeens heel wat interessanter.
Ik heb het meteen uitgeprobeerd op mijn PC. Een gpx track importeren, uittekenen en wijzigen lukt prima. Waypoints toevoegen gaat makkelijk en je bent niet beperkt in de hoeveelheid tekst. Ook links naar foto's en websites kunnen in de waypoint tekst opgenomen en getoond worden.
Daarmee wordt de TopoMapViewer toepassing op PC een prima alternatief voor de ondertussen toch wel erg oubollige BaseCamp toepassing van Garmin. Qua mogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid hoeft de TopoMapViewer webtoepassing zelfs niet onder te doen voor OSM webtoepassingen zoals Gpx Studio. Ik zal er graag regelmatig gebruik van maken.

Ook op mijn smartphone werkt de TopoMapViewer app zoals het moet. Ik zie de gpx track, kan de waypoints (POI's) openen, en kan de track volgen met de gps positiebepaling. Daarmee kan ik op het terrein nu ook perfect een gpx track volgen op een NGI stafkaart.
Toch hou ik het voor mijn staptochten nog altijd liever bij de OsmAnd+ smartphone app, en daar heb ik al minstens drie goede redenen voor.

Eerst en vooral is er de mogelijkheid om offline te werken. Dat kan niet met de TopoMapViewer app. De NGI kaarten worden niet op voorhand in de smartphone geladen. Ik besef dat dit tegenwoordig geen onoverkomelijk probleem meer is. Met een degelijk mobiele data abonnement en een goed opgeladen toestel hoef je niet meer offline te kunnen werken. Plaatsen waar in België geen 4G bereik is worden met de dag zeldzamer, en smartphone batterijen houden het al makkelijk een dag vol.
Maar voor mij is het niet alleen een kwestie van technologie. Ik trek niet te voet de natuur in om constant bereikbaar te zijn, integendeel. Ik wil quality time voor mezelf, ik herbron me, ik geniet. Ik hoef mezelf niet te overtuigen dat ik nog onmisbaar of nog populair ben. Net daarom schakel ik tijdens mijn tochten Wifi en 4G uit. Soms plaats ik mijn toestel gewoon in vliegtuigmodus. Zolang dat niet kan met de NGI kaarten zal de TopoMapViewer me als navigatieinstrument niet kunnen bekoren.

De tweede reden heeft alles te maken met de mogelijkheden van de toepassing. Behalve het volgen van een gpx track bieden navigatie toepassingen met de OSM kaarten een uitgebreide reeks functies aan. Hoe ver is het nog? Waar vind ik een café, een bushalte, een bakker, een rustbank? Welke wandelroutes zijn er in de streek? Knooppunten? Kan ik een track opnemen? Kan ik navigeren als voetganger, als fietser, als autobestuurder ... ? Al die functies zijn gebaseerd op de info die bij de OSM kaarten opgeslagen wordt en permanent bijgewerkt wordt.
Die info heb je niet bij de NGI kaarten. Het is ook niet de opdracht van het NGI om dat soort kaarten te maken. Zij maken een topografische kaart, en dat is dan ook wat je te zien krijgt. Niet meer, maar ook niet minder dan dat. Wil je alleen maar een gpx track volgen, en heb je al die andere functies niet nodig, dan is de TopoMapViewer app een goede keuze. Voor mij mag het echter wel wat meer zijn.

Last but not least is er het feit dat de TopoMapViewer beperkt is tot België. Logisch, vermits het een Belgische overheidsinstelling is. Maar wandelroutes trekken zich van grenzen weinig aan. Een gpx track die je van Eupen naar Monschau begeleidt, zal op Duits grondgebied geen kaart meer tonen. Je hebt daar alleen nog je positiebepaling om te weten of je wel of niet nog op je track loopt, en dat is toch niet wat je wil.
Maar misschien komt daar nog een oplossing voor. De Waalse GR organisatie toont dat het kan. Vanaf hun website kan je een kaart openen waarop ze hun GR routes tonen. De kaart die je ziet is die van het NGI. Maar je kan bij hen ook aanvinken dat je de OSM kaart wil zien. Het is dus mogelijk om met de twee kaarten te werken, zowel die van het NGI als die van OSM. Op die manier zie je in Duitsland (en in de andere buurlanden) ook een kaart, die van OSM. En als je toegang hebt tot de OSM kaart, dan kan je ook hun info benutten. Of is dat wishful thinking?

Conclusie over TopoMapViewer:

Pluspunten:

- De PC webtoepassing is een prima tool om gpx tracks uit te tekenen, te importeren en te wijzigen.
- De smartphone/tablet app is in al zijn eenvoud ideaal als je alleen maar een gpx track wil volgen.

Minpunten:

- De app is niet offline te gebruiken, je moet internetverbinding (4G of Wifi) hebben.
- De vele functies die wel mogelijk zijn met de OSM kaarten, zijn niet beschikbaar met de NGI kaarten.
- De NGI kaarten beperken zich tot het grondgebied van België. Daarbuiten toont de kaart wit.

 

We weten al niet WIE we zijn, en sinds de gps weten we ook niet meer WAAR we zijn

We gebruiken enkel cookies die essentieel en nodig zijn voor de werking van onze website.