GR 57 Ourthe

De Ourthe, de leidraad van GR 57.

 

Algemene info

GR 57 is zo niet het populairste, dan toch een van de bekendste GR-paden in Wallonië. De eerste versie van de wandelroute dateert al van 1966. Tot augustus 2017 was het pad 280 km lang. Na een grondige hertekening dat jaar, werd GR 57 ook nog eens verlengd met een traject langs de Westelijke Ourthe. Sindsdien bedraagt de totale lengte van het pad 370 km.
De nieuwste editie van de topogids (nr. 9) dateert van april 2022. Ook nu weer een aantal aanpassingen in het parcours, met als meest opvallende het deel in het GH Luxemburg. Dat traject (Sentier du Nord) liep al jaren voor een groot stuk samen met de (later ontstane) Escapardenne / Eislek trail, maar nu is men volledig overgeschakeld op die laatste.

Het idee achter GR 57 was van meet af aan tweeledig.

  • Enerzijds werd GR 57 voorgesteld als een alternatief voor de GR 5 route tussen Liège en Diekirch in het GH Luxemburg. Daarom startte GR 57 in Barchon waar GR 5 passeert. In Diekirch kwamen beide routes terug samen. Wandelaars konden op die manier een enorme lus lopen met beide routes. Maar dat idee is nu min of meer in de vergeethoek beland. Daarom start GR 57 sinds 2017 bij het station Liège-Guillemins, en het traject van Barchon naar Luik wordt nu voorgesteld als een verbindingsroute met GR 5. Dat belet wel niet dat die verbindingsroute nog altijd een interessante aanlooptocht is voor GR 57.
  • Anderzijds is GR 57 de wandelversie van een megalomaan project dat ooit op initiatief van koning Willem I opgestart werd. Het opzet was om een Maas - Moezel waterverbinding te realiseren. In België (dat toen nog bij de Nederlanden hoorde) zou daarvoor de Ourthe omgevormd worden tot een overal bevaarbaar Ourthekanaal. In het GH Luxemburg ging het dan verder door de Woltz en de Sûre valleien, om in Wasserbillig de Moezel te bereiken. Het project werd op verschillende plaatsen opgestart, maar viel stil na de Belgische revolutie en onafhankelijkheid. Oorzaken: de politieke instabiliteit in het prille België, en de enorme kostprijs. Toen nog wat later het opkomende vervoer per spoor heel wat goedkoper en efficiënter bleek te zijn, stierf het project een stille dood. Maar wat niet lukte te water, lukte wel te voet ... met GR 57.

In een notedop ziet het GR 57 traject er tegenwoordig als volgt uit: vanuit Luik stap je in Angleur de Ardennen in, om de Ourthevallei te volgen tot bij de oostelijke bron van de rivier. Daarna gaat het verder in het Groothertogdom Luxembourg langs nog meer riviervalleien om te eindigen aan de Sûre bij Diekirch waar in Gilsdorf aangesloten wordt op GR 5.
Grote vernieuwing in 2017 was de toevoeging van een volledig nieuw deel aan het traject. Vanaf de stuwdam in Nisramont vertrekt een aftakking die ook die andere Ourthe, de Westelijke Ourthe, volgt tot bij haar bron en dan verder trekt naar Libramont. Afstand: 70 km.

GR 57 biedt heel wat afwisseling. Langs de grillige Ourthe komen zowel hoogplateaus als valleien aan bod. Een rits bekende toeristische plaatsen passeren de revue, en ook in het GH Luxemburg blijft het kuitenbijtende landschap de moeite meer dan waard
De route vergt af en toe een gezonde dosis inspanning, is niet altijd even makkelijk en zelfs af en toe avontuurlijk. Maar wat een natuurpracht kom je onderweg niet tegen !

We hebben alle 370 GR 57 kilometers afgestapt, en voor ons mag het traject inderdaad bij de mooiste en redelijk goed te organiseren GR-routes van België geklasseerd worden. Maar om de route dan maar meteen tot nr. 1 uit te roepen... nee ! Andere routes zoals GR 573, GR 571 en GR 16, verdienen evengoed die topplaats.

 

Kaart overzicht 

  
(deze track toont het traject zoals het in okt. 2022 op grsentiers.org stond, de website van de Waalse GR organisatie; consulteer altijd die website voor de meest recente situatie)

 

Logistieke info

GR 57 biedt het grote voordeel meestal makkelijk bereikbaar te zijn met openbaar vervoer. Zo kunnen met de trein zelfs meerdaagse staptochten georganiseerd worden tussen Liège en Hotton, en tussen Gouvy en Diekirch, zonder met een zware trekkingrugzak te moeten stappen.
Langs de route vinden stappers tal van logiesmogelijkheden waaronder een aantal campings. Ook dat verklaart voor een deel de populariteit van het traject.
Wel opletten ! De rampzalige overstromingen midden 2021 hebben de Ourthevallei zwaar getroffen. Dat laat zich tot op vandaag (okt. 2022) nog altijd voelen. Verschillende campings werden gewoon weggespoeld, en de vraag is of ze ooit nog kunnen of mogen terugkomen. Ook zijn er nog altijd wandelpassages langs de Ourthe afgesloten, vooral omwille van vernielde bruggen.

 

Sfeerbeelden

 

Wandelen is de beste oefening. Maak jezelf gewoon om heel ver te lopen
Thomas Jefferson, 1743 - 1826

We gebruiken enkel cookies die essentieel en nodig zijn voor de werking van onze website.