Wie kent ze niet? De GR wandelwegen, de Grandes Randonnées, de Groteroutepaden, de LAW's, de Lange Afstands Wandelpaden?

GR-homeJe vindt ze overal in Europa en zelfs ver er buiten. Je herkent ze aan die altijd weer opduikende wit-rode streepjes op de mooiste en interessantste plekken. Soms zijn het wandelwegen van enkele duizenden kilometers lang die je door tal van landen en streken voeren. Enkele ervan zijn beroemd en berucht, denk maar aan de GR 5 die helemaal van de Noordzee tot de Middellandse Zee loopt, of de GR 20 die door het Corsicaanse binnenland snijdt, of de GR 10 die de Franse Pyreneeën dwarst van kust tot kust. GR stappers hebben er vaak lange voorbereidingen en ettelijke vakantieweken voor over, gespreid over meerdere jaren, om zo'n pad helemaal te bewandelen. Sommigen doen het zelfs in één trek waarbij ze meerdere maanden onderweg zijn.

Maar je kunt GR paden ook op een veel bescheidener manier beleven, dichter bij huis. Je hoeft er alleen maar af en toe een dagje of een halve dag voor uit te trekken. Ons eigen landje telt ruim 8000 GR kilometers, misschien woon je zelfs langs zo'n pad zonder het te beseffen. Je hoeft alleszins nooit ver te lopen om er eentje tegen te komen. Sommige ervan zijn zelfs een onderdeel van de grote Europese paden, zoals GR 5 (Noordzee - Riviera), GR 12 (Amsterdam - Parijs), E3 (Zwarte Zee - Compostella) en E9 (Europees Kustpad van Estland tot Portugal).

GR-homeHet is op die bescheiden manier dat we zelf jaren geleden beslisten om de Belgische GR paden te ontdekken. We hadden er meteen een gezonde, ontspannende en goedkope hobby bij. Dat niet alleen, we leerden ook onze eigen landje beter kennen, want bij iedere nieuwe tocht valt er altijd wel wat nieuws te zien en te beleven.
De hobby werd al vlug een passie die we graag deelden met andere wandelaars. We deden dat gedurende een achttal jaren met de lumaj.be website (Op Stap langs GR paden met Luc en Maj).

Onder deze rubriek pikken we de draad terug op. We rapporteren verder over onze GR-tochten, maar dan wel in een ietwat gewijzigde vorm.
We concentreren ons nu vooral op Wallonië. Onze wandelverslagen over de meeste Vlaamse GR's zijn vele jaren geleden geschreven en kunnen we moeilijk nog relevant noemen. Recentere verslagen zullen we mettertijd wel nog in deze rubriek opnemen.
De teksten focussen op onze indrukken en ervaringen tijdens de tocht. Het is nooit de bedoeling om wegbeschrijvingen te publiceren, die vind je in de topogidsen en op de websites van de GR-organisaties.
Foto's van de trajecten kun je nu op de website zelf bekijken. Je hoeft niet meer door te klikken naar platformen zoals Google+. Foto's geven altijd een goed sfeerbeeld van een tocht.
Wat niet verandert is dat we nog altijd veel belang hechten aan openbaar vervoer en goedkope overnachtingsmogelijkheden. Het blijft een van onze stokpaardjes. Maak meer gebruik van het openbaar vervoer! Je zal versteld staan waar je overal raakt met bus, tram en trein. Het milieu, je voetafdruk en de generaties na ons zullen je dankbaar zijn.