Links

 Links naar websites en blogs van wandelaars en wandelorganisaties. Praktische links en websites over uitrusting en technologie ontbreken evenmin in het rijtje.

Wandelen en fietsen met de Osmand app op je smartphone of tablet?

201709 Slovenie1Voor wie nog niet overtuigd is: met je smartphone kan je evengoed navigeren als met de gps in je auto, en evengoed een wandelparcours volgen als met een outdoor gps.
Tussen het nu al uitgebreide, en nog voortdurend groeiend aantal wandel- en fietsapps voor smartphone en tablet, springt vooral de Osmand app in het oog van de kenners. De app werkt met de inmiddels overbekende Openstreetmap kaarten, is gratis, en bevat alles wat wandelaars en fietsers nodig hebben. Osmand is dan ook hard op weg om de meest gebruikte app te worden in wandel- en fietsmiddens.

Door de uitgebreide mogelijkheden vraagt het wel wat tijd om de app goed onder de knie te krijgen. Velen gebruiken maar een fractie van wat allemaal kan met Osmand, en dat is jammer want ze missen daardoor een pak nuttige functies en informatie.

Met een Osmand workshop krijg je meteen alle info die je nodig hebt netjes op een rijtje. We doen dat op een erg praktische manier met voorbeeldsituaties die de vele mogelijkheden concreet illustreren. Een workshop bespaart je heel wat moeite en tijd om het allemaal zelf uit te knobbelen en onder de knie te krijgen.

We organiseren momenteel 2 workshops.
Eentje richt zich op iedereen die de Osmand app grondig wil leren kennen en gebruiken, de andere op organisatoren van wandelactiviteiten die hun gpx-tracks verder willen uitwerken tot degelijke en aantrekkelijke wandel- en fietsgidsen.
Wat het doel, inhoud en praktisch verloop zijn van elke workshop, waar en wanneer we ze kunnen organiseren, en wat je ervoor betaalt, vind je hieronder:

Osmand praktijk

Osmand als wandel- en fietsgids

 

GR-tekens

Wie kent ze niet? De GR-wandelroutes, de Grandes Randonnées, de Grote Routepaden, de LAW's, de Lange Afstands Wandelpaden?

In en zelfs ver buiten Europa kom je ze tegen. Je herkent ze bijna overal aan die altijd weer opduikende wit-rode en geel-rode streepjes op de mooiste en interessantste plaatsen. Soms zijn het wandelwegen van enkele duizenden kilometers lang die je door tal van landen en streken voeren. Sommige zijn beroemd en berucht, zoals de GR 5 die helemaal van de Noordzee tot de Middellandse Zee loopt, of de GR 20 op Corsica, of de GR 10 die de Franse Pyreneeën dwarst van kust tot kust. Het vergt heel wat voorbereiding en vaak meerdere jaren om zo'n pad helemaal af te stappen. Sommigen doen het zelfs in één trek en zijn meerdere maanden onderweg.

GR tekenMaar het kan ook bescheidener en dichter bij huis. Je hoeft er alleen maar af en toe een dagje of een halve dag voor uit te trekken. In België zijn ruim 8000 km GR-routes uitgestippeld, waarvan ruim 5000 km in Wallonië. Misschien woon je zelfs langs zo'n pad zonder het te beseffen. Je hoeft alleszins nooit ver te reizen om er eentje tegen te komen.

Jaren geleden begonnen we die GR-paden in België af te stappen. Eerst in Vlaanderen, dan in Wallonië. We waren meteen verkocht, en hielden er een gezonde, ontspannende, goedkope en milieuvriendelijke hobby aan over. Dat niet alleen, we leerden ook ons eigen landje veel beter kennen, want achter iedere bocht in de weg viel er altijd wel wat nieuws te zien en te beleven.
De hobby werd al vlug een passie die we maar al te graag deelden met andere wandelaars. We deden dat gedurende een achttal jaren met de lumaj.be website (Op Stap langs GR-paden met Luc en Maj).

Onder deze rubriek blijven we verder onze GR avonturen verslaan, maar dan toegespitst op Wallonië.
We groeperen de verslagen per GR zodat je makkelijk eerst een algemeen beeld en dan een etappe-per-etappe beeld krijgt.
De verslagen focussen op onze indrukken en ervaringen tijdens de wandelingen. Het is niet de bedoeling om wegbeschrijvingen te publiceren, die vind je in de topogidsen die de GR-organisaties via hun websites verkopen. Voor Vlaanderen is dat groteroutepaden.be, voor Wallonië grsentiers.org (op beide websites kan je de gpx-tracks van de GR's gratis downloaden). Bij de verslagen staan ook foto's die je een goed sfeerbeeld geven van de tocht, en een kaart die het gestapte traject toont. Verder vertellen we hoe we onze wandelingen organiseren met het openbaar vervoer, en - indien nodig - met goedkope overnachtingen.

Openbaar vervoer blijft een van onze stokpaardjes. Maak meer gebruik van het openbaar vervoer! Ook al loopt het niet altijd even vlot, je zal versteld staan waar je overal raakt met bus, tram en trein. Het milieu, je voetafdruk en de generaties na ons zullen je dankbaar zijn. En wie weet, als we dat massaal doen zal het ook onze beleidsmakers ertoe aanzetten om de neerwaartse spiraal te doorbreken en te werken aan een efficiënt en toekomstgericht openbaar vervoer.

Tot ziens op een van de vele GR wandelroutes in Wallonië?

Waals GR-netwerk

Blog

 Nieuws, wetenswaardigheden, publicaties, trends, indrukken, opinies, reacties... over alles wat maar enigszins met wandelen te maken heeft.

Elektronische wandelgids

e-Stappers zijn wandelgidsen, maar dan in elektronische vorm.  Je installeert en volgt ze op je smartphone of tablet met een wandel- en navigatieapp zoals OsmAnd (*).

Een e-Stapper is meer dan een wandeltrack. De meeste tracks tonen je wel de te volgen weg, maar bevatten verder geen enkele documentatie over wat er onderweg zoal te zien en te beleven valt. Een e-Stapper bevat die documentatie wel.

Je volgt de track met je positie-aanduiding op de kaart. Ster-symbolen tonen waar informatie aan de track toegevoegd is. Het kan gaan om een uitleg bij een bezienswaardigheid, een opmerking over de te volgen weg, of andere nuttige info zoals eventueel aanduidingen van een pitstop, een logies, een restaurant, een treinstation, een bushalte... Ze kunnen ook een verwijzing bevatten naar een website of een foto. Gecombineerd met alle informatie en mogelijkheden die de navigatie-app je biedt, beschik je onderweg met je smartphone / tablet over alles wat je nodig hebt om volop te genieten van je e-Stapper.

 

een e-STAPPER met track en interessepunten

 

Altijd de moeite waard

De e-Stappers zijn originele wandelingen in België. Ze zijn gebaseerd op onze jarenlange verkenning van de paden die België doorkruisen.
We zoeken de mooiste, interessantste en avontuurlijkste plekjes op. Tijdens de tochten komen zowel GR-paden als lokale wandelroutes en zelf uitgezochte paden aan bod.

 

e-STAPPER foto

 

Openbaar vervoer

Een e-Stapper is altijd bereikbaar met openbaar vervoer.
Een lustocht of een tocht in lijn, je komt er altijd met trein, tram en/of bus, en je raakt er ook op die manier weer weg.

 

Voor elk wat wils - Overzichtskaart - Lijst

Iedereen kan zijn gading vinden in het e-Stappers aanbod.
Ze variëren van korte tot langere tochten, ze lopen in lus of in lijn, ze bezoeken de mooiste stukjes natuur of stellen boeiende stadsontdekkingen voor, ze zijn vlak, heuvelend, of hebben een stevig hoogteprofiel.
Overzichtskaarten per streek tonen waar de e-Stappers zich situeren. Onder de kaart wordt ook nog een lijst van de e-Stappers getoond.

 

e Stapper uitleg bezienswaardigheden

 

Steekkaart

Iedere e-Stapper heeft een steekkaart. Die bevat de nodige informatie over de tocht: plaats, bereikbaarheid, afstand, lus of in lijn, moeilijkheidsgraad, kaart, hoogteprofiel, korte beschrijving, bevoorradingsmogelijkheden / pitstops en enkele foto's.
Vanaf de steekkaart kun je de e-Stapper downloaden.

 

Een e-STAPPER downloaden

De download bezorgt je een gpx-bestand (de e-Stapper) dat alle nodige informatie bevat.
Je moet de e-Stapper alleen nog installeren (importeren) in de navigatie-app op je smartphone of tablet.

Sommige e-Stappers kan je inkorten. De steekkaart toont dan meerdere afstanden.
In dat geval bezorgt de download je minstens 2 gpx-bestanden: het hoofdtraject en het ingekort traject. Installeer beide bestanden op je toestel. Je kan dan tijdens de tocht nog altijd van het ene op het andere gpx-bestand overschakelen.

 

e Stapper track op detailkaart

 

Meer uitleg

Om optimaal te genieten van je e-Stapper lees je best de twee pagina's met uitleg en tips over het gebruik van je smartphone in combinatie met de OsmAnd smartphone/tablet app.

(*) De e-Stapper gpx-bestanden werken optimaal met de OsmAnd app.
We hebben ze ook getest met andere apps zoals ViewRanger, Locus Map en GPX Viewer. Belangrijk is dat het een app is waarmee je de volledige inhoud van de POI's te zien krijgt. 

 

En nu op stap !

We wensen je alvast leuke en boeiende e-STAPPER tochten!

Welkom op walkitech.be

Verken je graag je eigen land al stappend?
Wandel je daarbij regelmatig langs GR-routes?
Doe je dat liefst met gebruikmaking van het openbaar vervoer?
En zet je ook wel eens je smartphone / tablet in om de gpx-track van je tocht te volgen?
Dan heeft deze WalkiTech website altijd wel iets dat je zal interesseren

Walkitech op stap

  • Onze e-Stappers zijn elektronische wandelgidsen, volledig gedocumenteerde gpx-tracks waarbij je niet langer aparte wandelboeken, brochures of pdf-bestanden nodig hebt om te weten wat er onderweg zoal te zien en te beleven valt. Alle info die je nodig hebt zit in je smartphone/tablet en is beschikbaar via wandelapps zoals OsmAnd, ViewRanger, Locus Maps, Komoot en andere. (e-STAPPERs)
  • Onder de rubriek GR Wandelroutes Wallonië publiceren we verslagen over onze tochten op verschillende Waalse GR-routes. (GR Wandelroutes Wallonië)
  • In onze BLOG berichten we over wat ons als wandelaars bezig houdt en interesseert. (BLOG)
  • Tot enkele jaren geleden publiceerden we in het Groteroutepaden tijdschrift Op Weg regelmatig artikels over GR-trein, GR-bus en GR algemene wandeltips (Op Weg tips)

 

Logo1 100

Nieuwsbrief

De Nieuwsbrief informeert je over nieuwe inhoud op de website.

Schakel het javascript in om dit formulier te verzenden

 
 
 
Deze website gebruikt cookies. Sommige zijn noodzakelijk voor de werking van de website, andere helpen om de werking van de website te verbeteren en om bezoekers een betere surfervaring te bezorgen. Je kunt zelf beslissen of je cookies toelaat of niet. Bij weigering zou het kunnen dat niet alle mogelijkheden van de website functioneren.