Waterproof smartphone?

Je smartphone gebruiken als navigatiemiddel tijdens je staptochten? Graag! Maar wat als het regent?
Daar bestaan heel wat oplossingen voor. In dit artikel ontdek je ze allemaal, van de duurste - de waterproof smartphone - tot de eenvoudigste en goedkoopste - het zip-zakje of zelfs huishoudfolie!

Waterdichte smartphones

Enkele jaren geleden doken in de handel de eerste waterdichte - of juister geformuleerd: waterresistente of waterproof - smartphones op. Het ging maar om een paar merken die van die eigenschap hun handelsmerk maakten. Het waren degelijke toestellen, maar niet goedkoop. Ze waren ook niet makkelijk te vinden, tenzij je ze via het internet op de kop kon tikken.
Waterproof smartponeOndertussen zijn de meeste bekende smartphone merken nu ook op de waterproof kar gesprongen. De nieuwste modellen pakken uit met dezelfde graad van waterbestendigheid als de outdoor gps toestellen: IP68. Maar wat betekenen die letters en cijfers?
IP staat voor 'International Protection', een industriestandaard die wereldwijd gebruikt wordt. Het eerste cijfer duidt de graad van stofbestendigheid (vuil, zand,...) aan. "6" betekent dat het toestel goed stofdicht is. Het tweede cijfer is wat ons vooral interesseert: de waterbestendigheid. "7" betekent dat het toestel onder water kan blijven gedurende 1 uur op een diepte van maximum 1 meter. Bij "8" geldt dat voor een diepte van 1,5 meter. Vrijwel geen verschil dus.
Een leverancier pakte uit met een promotiefilmpje waarin onderwaterfoto's genomen werden met zijn smartphone... In werkelijkheid gaat het echter niet zo ver. De cijfers zijn gebaseerd op labotesten, en na wat vervelende consumentenvragen moest men toegeven dat er met zuiver water gewerkt werd, en dat het toestel in standby stond. Wat het zout, de chloor en andere additieven in de zee en in zwembaden met het toestel zouden doen, dat kon men niet vertellen. Beter niet proberen dus. Dit zijn trouwens geen omstandigheden waaraan een doorsnee wandelaar zijn smartphone zal blootstellen. Waar we wel van op aankunnen is dat het toestel nog zal werken als het kortstondig in een plas water belandt, of als je onhandige wandelpartner er koffie over giet, of als er wat regendruppels op vallen. Toch al een ferme geruststelling.
Toch hebben die waterproof toestellen nog altijd één groot nadeel: ze zijn erg duur. Nu zijn het meestal de topmodellen van de leveranciers, de 'flagships', die met die eigenschap uitpakken. Zoals dat meestal gaat zullen de komende maanden en jaren ook de goedkopere toestellen op de kar springen, en uiteindelijk zullen waterproof smartphones helemaal standaard worden. Nog even geduld dus.

waterproof smartphone accessoriesWaterdichte smartphone accessoires

waterproof smartphone accessoriesWie op dit ogenblik tevreden is met een minder dure smartphone moet het wel nog stellen zonder die waterproof eigenschap. Wat dan?
Je vindt in de handel allerlei hulpmiddelen om je toestel toch te beschermen tegen water en vocht. Dat gaat van plastic zakjes met een waterdichte sluiting (en meestal een koord om het toestel rond je nek te hangen) tot doosachtige omhulsels ('cases') die aan militaire normen voldoen. De prijzen variëren tussen 10 en 50 Euro.
Er bestaan ook een spray (Flash Flood van Nanostate), gebaseerd op nanotechnologie, waarmee je het toestel voor een periode van 3 à 6 maanden waterdicht maakt. Daarna moet je de behandeling herhalen.
Bij al die hulpmiddelen kun je het toestel blijven gebruiken. Het aanraakscherm reageert, de toetsen reageren... of het ook handig is om een telefoongesprek te voeren, dat laten we in het midden.

Zip-zakjes

Die plastic zakjes met een waterdichte sluiting, doet dat geen belletje rinkelen?
Pientere mensen hebben ontdekt dat doodgewone plastic zakjes met een zipsluiting evengoed de job doen. Je vindt ze in vrijwel elke supermarkt, in verpakkingen van ettelijke tientallen zakjes voor enkele Euro's. Ook bekend als boterhamzakjes en diepvrieszakjes... Op het internet kun je een filmpje bekijken met een test waarin zo'n zakje met andere hulpmiddelen (zie vorige paragraaf) vergeleken wordt. Net als die andere - veel duurdere oplossingen - blijft het zakje (met smartphone er in), droog gedurende meerdere uren onder water. En het zakje belet je evenmin om je toestel te gebruiken. Zie https://youtu.be/yCxNHupRaiE

ziplock zakjesNadeel is dat die 'boterhamzakjes' wel wat groot uitvallen voor je smartphone, maar het is simpel... en het werkt. Steek je toestel in het zakje in je broek- of vestzak, in je tas huishoudfolieof rugzak, en je hoeft je geen zorgen te maken om het te voorschijn te halen terwijl het regent.
De zakjes met zipsluiting bestaan trouwens ook in kleinere maten, beter geschikt voor het formaat van je smartphone.

Huishoudfolie

Nog simpeler en nog goedkoper? Neem de rol huishoudfolie, trek er een stuk af en wikkel dat een paar keer rond je smartphone.
Echt waterdicht wordt je toestel er niet door. Probeer het alleszins niet onder te dompelen en ga er niet mee zwemmen. Maar een zelfs fikse regenbui zal het op die manier wel overleven.

 

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.