Outdoor gps is out, smartphone is in

Het is een evolutie die het wandel- en fietswereldje niet onberoerd laat. Naast hun telefoon-, data- en camerafuncties beschikken smartphones ook over gps, en dat opent heel wat perspectieven. En onvermijdelijk brengt ze dat in concurrentie met de outdoor gps'en.
Tijd om beide toestellen eens grondig te vergelijken.

Wat gps navigatie betreft bieden ze dezelfde functionaliteit. Het grote verschil zie je in het belang van de gps functie.
Bij de outdoor toestellen staat de gps centraal. De gps was zelfs lange tijd de enige functie die zo'n toestel had. Geleidelijk aan worden nu ook bijkomende functies ingebouwd zoals een camera en communicatie.
Bij de smartphone daarentegen staan de bel-, internet- en camera-functies centraal en is de gps een bijkomend middel om die functies nog beter te doen renderen. Weten waar je bent, al je doen en laten kunnen volgen, die informatie is goud waard voor de marketing- en de publiciteitssector.
Daarbij valt op dat de outdoor gps pas is beginnen evolueren naar bijkomende functies onder de concurrentiedruk van de smartphone. Voor er sprake was van smartphones was de outdoor gps het enige toestel dat gps functionaliteit aanbood. De smartphone luidde niet alleen het einde in van die alleenheerschappij. Het werd ook duidelijk dat de outdoor gps maar een mager beestje leek in vergelijking met alle mogelijkheden van de smartphone. En met het prijskaartje er bij loopt de vergelijking al helemaal mank. Een outdoor gps kost al vlug evenveel als een gemiddelde smartphone terwijl we er puur op basis van de functionaliteit nog niet eens een derde van de prijs zouden mogen aan besteden. De komst van de smartphone heeft van de outdoor gps een peperdure gadget gemaakt.

smartphone

Het wereldje van de outdoor gps heeft zich lange tijd met hand en tand verzet tegen de smartphone concurrentie. Maar dat kon niet blijven duren. De indianenverhalen en de mythes rond “smartphone gps versus outdoor gps” verhuizen nu stilletjes aan naar de fabeltjeskrant waar ze thuishoren. Gelukkig maar. Een paar voorbeelden voor wie toch nog twijfelt:

  • Ja, ook een smartphone kan werken met op voorhand opgeslagen kaartmateriaal, en heeft daarvoor geen online verbinding nodig. Wat dat betreft is er geen verschil met een outdoor toestel dat eveneens met offline kaarten werkt.
  • Ja, de smartphone gps werkt ook als de dataverbindingen (3G, 4G, wifi, bluetooth en andere) en zelfs de telefoonverbinding uitgeschakeld zijn. Gps is immers een op navigatiesatellieten gebaseerd systeem dat volledig zelfstandig functioneert, los van al die andere verbindingen. Dat is ook de manier waarop het werkt in een outdoor toestel want die beschikten tot voor kort zelfs over geen enkele andere communicatie mogelijkheid (behalve het kabeltje voor de pc).
  • Nee, gps op een smartphone is niet anders dan gps op een outdoor toestel. Het gaat om hetzelfde satelliet- en plaatsbepalingssysteem. Het ene is dan ook niet meer of minder nauwkeurig dan het andere.

Neem dus gewoon aan dat beide types toestellen mekaar wat gps navigatie betreft weinig of niets meer te leren hebben. De ingebouwde gps technologie is dezelfde en bijgevolg zijn ook de mogelijkheden dezelfde.

Waar zitten dan wel nog de verschillen tussen beide types toestellen? De verkopers van outdoor gps'en zetten nu vooral de robuustheid, de autonomie en de nauwkeurigheid van hun toestellen in de verf. Is dat zo? En volstaan die eigenschappen om hun extreem hoge prijzen te verantwoorden? Wij stellen vast dat ook die eigenschappen in snel tempo bijgebeend worden door de smartphones.

Robuustheid?

Daaronder worden vooral waterdichtheid en schokbestendigheid verstaan.

Outdoor gps’en respecteren bijna allemaal de IPX7 norm voor waterresistentie: ze moeten blijven werken na gedurende 1 uur op maximum 1 meter diepte ondergedompeld te zijn. Vooral de eenzame fietser die moedig genoeg is om bij regenweer rond te trappen heeft oren naar dat argument. Een op het fietsstuur gemonteerde gps kan in onze streken immers wel wat regenbuien over zich heen krijgen.
Vandaag is die IPX7 norm niet langer een exclusieve eigenschap van de outdoor gps. Er zijn ondertussen al heel wat smartphones te vinden die aan dezelfde norm voldoen. Aan het tempo waarmee het vooruit gaat, en met de volumes waar het in die markt om draait, is het alleen maar een kwestie van tijd eer alle smartphones waterresistent zullen zijn. Leuk om op te merken is dat die smarphone evolutie ons toont dat waterdichtheid en elegantie mekaar bovendien niet hoeven uit te sluiten, iets wat we van de outdoor gps'en tot nu toe niet echt konden zeggen. Het robuuste uitzicht blijkt dus meer imago-gericht dan functioneel te zijn, want plots beginnen nu ook de outdoor gps'en er wat eleganter en compacter uit te zien.
Verder bestaan er nu, net zoals voor de outdoor modellen, ook voor smartphones tal van stuurmontage kits, compleet met beschermhoezen die variëren van waterbestendig tot helemaal waterdicht. Ook op dit punt staan we pas aan het begin van een enorm snel uitbreidend aanbod.
Wandelaars hoeven zich op dit punt minder zorgen te maken. Zij hebben het makkelijker om de smartphone droog te houden, maar ook voor hen bestaan allerlei beschermhoezen en sprays, tot en met doe-het-zelf tips. (zie ook het artikel "Waterproof smartphone?")

outdoor gpsOver schokbestendigheid (of stootvastheid) is er heel wat minder duidelijkheid, en dat geldt zowel voor de outdoor toestellen als voor de smartphones. Het komt er vooral op neer de toestellen te kunnen vatten in schokabsorberende omhulsels. Ook daarvoor bestaan al diverse bumper- en siliconenhoezen. Voor de diehards bestaan er zelfs bescherm-packs die aan strenge militaire normen voldoen en die zowel waterdicht als schokbestendig zijn. Maar ook de smartphones zelf houden in toenemende mate rekening met dit criterium. Leveranciers tonen filmpjes die illustreren hoe hun toestellen bestand zijn tegen allerlei valpartijen, en ook dat weer zonder te moeten inboeten op de elegantie van de toestellen.

Het is duidelijk dat robuustheid nu al geen exclusief voordeel meer is van de outdoor gps en dat dit voordeel in sneltreinvaart verdwijnt.

We hebben er trouwens vroeger ook al op gewezen dat robuustheid in de meeste gevallen slechts een schijnargument is. Dezelfde fietsers en wandelaars die vinden dat hun outdoor gps 'robuust' moet zijn (en die daar veel geld voor over hebben) hebben er al jaren geen enkel probleem mee om hun 'kwetsbare' mobieltje - en nu hun 'kwetsbare' smartphone - evengoed mee te nemen op hun outdoor activiteiten. Slimme marketingjongens of blinde consumenten met teveel geld?

Autonomie?

Hoelang werkt het toestel eer de batterij(en) moet vervangen of opgeladen worden?

De echte outdoor gps toestellen werken meestal met de universele AA batterijen (al of niet herlaadbaar). Ze houden het toestel makkelijk een dag of langer aan de praat, en omdat ze uitneembaar zijn kunnen altijd reserve batterijen meegenomen worden. Een handig systeem.

Smartphone batterijen hebben de reputatie het toestel minder lang aan de praat te houden. Wie intensief belt, surft en voortdurend met het toestel bezig is kan het soms al na een paar uren vergeten. In 'normale' omstandigheden is dat geen probleem want het toestel kan altijd wel ergens opgeladen worden, thuis, op kantoor, in de auto...
Tijdens een outdoor activiteit zal het toestel al heel wat minder intens gebruikt worden. Wie geniet van zijn outdoor activiteit en het toestel op dat ogenblik vooral voor 'offline' navigatie gebruikt zal makkelijk de dag doorkomen. Verbindingen zoals telefoon en internet slechts inschakelen als het echt nodig is helpt ook. Ondertussen blijft de kwaliteit van de batterijen er met rasse schreden op vooruitgaan. Wie zich een toestel met uitneembare batterij aanschaft geniet het bijkomend voordeel dat een reserve batterij kan meegenomen worden. Allerlei milieu-instanties hebben er trouwens meer en meer problemen mee dat producenten hun toestellen uitrusten met niet-uitneembare batterijen... Doe het milieu een dienst en weiger dat soort toestellen te kopen!
Daarnaast bestaan er al heel wat hulpmiddelen die de smartphone autonomie kunnen verlengen tot soms 20 en zelfs 30 uren. Die oplossingen gaan van hoezen met extra batterijen, over meeneembare externe capaciteit (battery-packs) waarmee het toestel kan bijgeladen worden, tot op zonne-energie gebaseerde kits.

Ook het autonomie argument als exclusief voordeel voor de outdoor gps verliest in snel tempo terrein. Alleen wie meerdaagse tochten onderneemt zonder enige mogelijkheid om ergens onderweg te kunnen opladen, en zonder battery-pack, riskeert met een smartphone in de problemen te komen. Maar wie dat doet is al redelijk extreem bezig... die heeft alleszins niet het profiel van de doorsnee wandelaar / fietser.

Wat autonomie betreft merken we nu trouwens bij de outdoor gps systemen zelf een opmerkelijke evolutie. Een bekend outdoor gps merk stapt nu voor zijn eigen fiets-systemen ook al over op lithium-ion batterijen... De AA batterijen worden aan de kant gezet. Te groot om de behuizing kleiner te kunnen houden? Of op zoek naar nieuwe inkomsten door extra merk-eigen batterijen te verkopen? Het laat zich in alle geval voorspellen dat de outdoor gps producenten zelf van de AA-batterijen af willen waardoor ze net één van hun laatste handige voordelen opgeven.

Nauwkeurigheid?

Producenten van outdoor gps'en overstelpen de consument graag met gewichtig klinkende specificaties over de sterke van hun antennes en de nauwkeurigheid van hun plaatsbepaling. Logisch, want het gps element vormt de kern van hun systeem.
Voor de smartphone is de gps slechts één van de vele onderdelen van het systeem. Logisch dat de informatie die ze meegeven over het gps onderdeel meestal veel minder uitgebreid is.

Die technische informatie oordeelkundig vergelijken is voor de consument zonder meer onmogelijk. Naast de technische specificaties speelt ook de manier waarop de software geïmplementeerd is een belangrijke rol, en daar kan eindeloos over gediscussieerd worden, voor zover we daar al iets kunnen van begrijpen.

We kunnen wel de volgende argumenten aanbrengen: onze praktijkervaring, en de druk op de producenten om vooral niet onder te doen voor de concurrentie.

We hebben met beide types toestellen rondgelopen, en in de praktijk merken we qua nauwkeurigheid, snelheid en beschikbaarheid van de plaatsbepaling weinig of geen verschil. Nu eens is het ene toestel beter, dan weer het andere.
Ook dat lijkt logisch. Waarom zouden smartphone producenten inferieure technologie in hun toestellen stoppen, vergeleken met de outdoor specialisten? In de smartphone wereld is de concurrentie enorm, net als de middelen die geïnvesteerd worden om altijd maar beter te doen. De verschillen zijn hoe dan ook marginaal en als doorsnee wandelaar / fietser merken we daar weinig of niets van.

Nog verschillen?

Als robuustheid, autonomie en nauwkeurigheid steeds minder kunnen gelden als voordelen van de outdoor gps systemen, welke verschillen kunnen dan wel nog hun aankoop verantwoorden tegenover de smartphone?

De toepassingen?
Zeker niet. We kunnen alleen maar vaststellen dat de slinger hier helemaal doorslaat in het voordeel van de smartphone.
Routeren, tracken, afstanden, tijden, snelheden, hoogteprofielen, kompas, interessante plaatsen, coördinaten tonen, geocaching..., ze kunnen het alle twee evengoed. De smartphone heeft echter het voordeel dat hij ook tal van andere toepassingen aankan.
Wellicht één van de belangrijkste is de mogelijkheid om een positie te kunnen doorgeven in geval van nood. Een outdoor gps kan alleen maar gps signalen ontvangen, maar beschikt niet over telefoon- of dataverbindingen om een positie te kunnen doorgeven. Pas recent begint daar verandering in te komen. Sommige outdoor gps'en worden uitgerust met beperkte verbindingsmogelijkheden zodat een positie eventueel zou kunnen doorgegeven worden naar een smartphone of gsm... klinkt gek? Inderdaad, het klinkt als het binnenhalen van het Paard van Troje.
Bijna even belangrijk is de mogelijkheid om een plaats te bepalen ook als er geen gps signaal is. Dat gebeurt dan met het a-gps (assisted gps) systeem dat gebruik maakt van de gsm en internet zendmasten om tot een ruwe plaatsbepaling te komen. Tot nader order biedt de outdoor gps deze mogelijkheid niet.
Beide smartphone mogelijkheden kunnen in extreme gevallen levensreddend zijn.
Daarnaast biedt de smartphone met zijn ingebouwde camera, data- en telefoonverbindingen nog een resem bijkomende toepassingen. Foto's zijn onmiddellijk voorzien van hun geografische coördinaten zodat ze makkelijk aan een gps track kunnen gelinkt worden. Je plaats meedelen aan vrienden met boodschap en/of foto via sociale netwerken kan in een oogwenk. Openbaar vervoer verbindingen napluizen, info over bezienswaardigheden opzoeken, de smartphone doet het allemaal.

Kaartmateriaal en toepassingen?
De tijd dat we met jaloerse blik de fraaie topografische kaarten op buurmans outdoor gps bekeken is ook al lang voorbij. Voor topokaarten op outdoor gps betaal je per land gemiddeld 100 Euro bovenop de toestelprijs. Niet te verwonderen dat fietsers en wandelaars nu massaal de gratis OpenStreetMap (OSM) kaarten installeren op hun dure outdoor gps'en.
Dezelfde OSM kaarten zijn nu via tal van apps evengoed (zelfs met hoogtelijnen) beschikbaar op smartphones. Net als op outdoor gps toestellen zijn de kaarten perfect offline te gebruiken. Prijzen? Meestal gratis, en als er al een prijs voor app en/of kaarten gevraagd wordt, dan gaat het over bedragen van 1 tot 10 Euro...
Wie met de echte topokaarten van de nationale geografische instituten wil werken kan dat ook. Een vlugge rondvraag toont dat het alleszins al kan voor België, Nederland, Frankrijk en Zwitserland. Hier zien we prijzen die schommelen tussen 10 - 25 Euro per jaar, maar je beschikt dan ook over de beste kaarten die er zijn.
Bijkomend voordeel op smartphone is het uitgebreid aanbod van navigatie apps waaruit we als gebruiker kunnen kiezen. Eenvoudig, gesofisticeerd, uitgebreid, gratis, goedkoop, duurder... er is voor elk wat wils. Op een outdoor gps is er helemaal geen keuze. De software van de leverancier is te nemen of te laten, en te oordelen aan het aantal gebruikers dat op zoek moet naar cursussen om hun outdoor gps te leren gebruiken, is dat zeker niet de meest gebruiksvriendelijke software.

Prijzen?
We hadden het er al over: vergeleken met smartphones zijn outdoor gps systemen peperdure gadgets.
Functioneel doen ze maar een fractie van wat een smartphone allemaal kan. De outdoor gps heeft alleen gps, met de smartphone kunnen we daarnaast minstens ook nog surfen, mailen, bellen en fotograferen. Zelfs rekening houdend met argumenten zoals robuustheid, autonomie en kleinere productievolumes is een outdoor gps die één derde kost van een smartphone voor ons een erg duur toestel. Het is dan ook gewoon absurd te moeten vaststellen dat een outdoor gps makkelijk evenveel kost als een smartphone.

Conclusie:

Alleen doorwinterde avonturiers die hun ding doen in extreme omstandigheden ver van de bewoonde wereld, kunnen voldoende redenen vinden om een outdoor gps te verantwoorden. Voor de doorsnee wandelaar / fietser is de outdoor gps gewoon een veel te duur betaalde gadget... tenzij geld geen rol speelt en het een statussymbool wordt.
Pas recent worden nu ook outdoor gps'en uitgerust met bijkomende functies zoals camera en beperkte verbindingsmogelijkheden... Een goede evolutie? Hangt er van af. Enerzijds toont dit aan dat de outdoor gps stilaan verandert in een smartphone, en anderzijds wordt het noodzakelijk om naast de outdoor gps over een smartphone te beschikken. Goedkoper wordt het er alleszins niet op. En het versterkt alleen maar onze indruk dat de outdoor gps zijn zwanenzang ingezet heeft.

Als doorsnee recreatieve wandelaars zijn wij alleszins overtuigd! Zolang we in West-Europa blijven stappen vinden we op de smartphone alles wat we nodig hebben: voldoende gedetailleerde kaarten, degelijke navigatie-apps, en bellen en surfen waar het nodig is.

 

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.