GR tracks vinden op het internet

De tracks van GR trajecten vind je bij de vleet 'vrij' op het internet. In dit artikel vragen we ons af hoe het zit met de betrouwbaarheid en het gebruik van die tracks. En waar vind je de betrouwbaarste?
Het spreekwoord "een verwittigd gebruiker is er twee waard" is hier toch wel erg toepasselijk. Of is het in dit geval een gebruiker die niet verloren wil lopen?

Waar vind je GR tracks?

Groteroutepaden downloadsDe meest betrouwbare bron voor tracks die GR-paden tonen zijn uiteraard de websites van de GR organisaties zelf (in zoverre ze hun tracks beschikbaar stellen).

Daarnaast hoeven we maar even te googelen om een lange lijst websites te vinden waarop GR tracks kunnen bekeken en gedownload worden.
In de meeste gevallen zijn dat verzamelsites waarop gebruikers hun tracks plaatsen, om ze dan door anderen te laten downloaden. Soms is dat gratis, al of niet mits registratie op de site. Soms moet lidgeld betaald worden om te kunnen gebruik maken van de diensten van de website, of moet een bijdrage betaald worden voor de track die gedownload wordt. Die bijdragen komen dan over het algemeen terecht bij de beheerders van die websites, niet bij de auteurs van de tracks.
Bijna altijd wordt op die websites vermeld dat de beheerders ervan uit gaan dat de leden met de tracks die ze beschikbaar stellen geen auteurs-, copyright-, of andere rechten van derden mogen schenden. Zou dat wel gebeuren, dan behouden ze zich het recht voor om die informatie te verwijderen, en is het de gebruiker die verantwoordelijk is voor een eventuele overtreding. Op die manier wentelen ze alle verantwoordelijkheid af op diegenen die hun reden van bestaan zijn. Als gebruiker en/of lid van die websites is het wel belangrijk daarvan op de hoogte te zijn.
grsentiers downloadsEr bestaan ook individuele websites die GR tracks tonen en/of beschikbaar stellen om ze te downloaden. In dat geval zijn het uiteraard de eigenaars zelf die verantwoordelijk zijn voor wat ze doen.

Wat hebben we aan al die GR tracks?

De meeste GR tracks die je op het internet vindt, bevatten enkel de wandeltrack. Zelden worden ook interessepunten, pitstops, bevoorradingsmogelijkheden en informatie zoals foto's en beschrijvingen van bezienswaardigheden aan de track toegevoegd.
De redenen liggen voor de hand. Er is eerst en vooral het gebrek aan standaardisatie in het gps wereldje. Zolang het enkel over de track zelf gaat kunnen de meeste toestellen (pc, outdoor gps, smartphones, tablets) die wel tonen, maar zodra er bijkomende info toegevoegd wordt heeft nagenoeg elke hardware/software leverancier zijn eigen manier om dat te doen. Het gevolg is dat al die bijkomende info maar beperkt zichtbaar en bruikbaar is.
Daar komt bij dat het heel wat werk vraagt om die info toe te voegen. Een track opnemen vergt geen moeite. Een gps toestel kan dat automatisch. Het vergt wel al wat moeite om die track achteraf op te schonen met een daartoe geschikt programma op pc. En er dan nog extra info aan toevoegen - wat heel wat tijd vergt -, die toch maar voor bepaalde gebruikers zichtbaar en bruikbaar is, dat is voor de meesten al helemaal een brug te ver. Het is dan ook maar normaal dat weinigen die tijd en inspanning er voor over hebben.

Met enkel de track zijn we in staat om een traject te volgen, maar meer dan dat is het ook niet. Voor sommigen is dat voldoende, maar wij weten graag wat er onderweg zoal te zien en te beleven valt, en daarom zijn we nog altijd verplicht om beroep te doen op andere hulpmiddelen zoals topogidsen, kaarten, brochures...
Maar ook wie denkt genoeg te hebben aan enkel de track en een gps toestel (outdoor of smartphone) als begeleiding voor een tocht, moet wel beseffen dat hij/zij zichzelf erg afhankelijk maakt van dat toestel. Het geloof in de technologie mag dan al grenzeloos zijn, smartphones, tablets en outdoor gps'en zijn nooit onfeilbaar. Dat heeft niet enkel met batterijen, satellietontvangst en defecten te maken, het kan ook aan de track zelf liggen. Is die in de goede richting opgesteld? Is het een track of een route? Heeft de track het juiste bestandsformaat en versie voor het toestel? Hebben we die wel in de juiste map geplaatst? Typisch problemen die alleen maar anderen overkomen. Probeer toch maar minstens ook een (papieren) kaart en/of een gedrukte routebeschrijving mee te nemen.

Zijn al die tracks betrouwbaar?

Ook wie technologisch zeker is van zijn stuk, moet nog een belangrijke vraag beantwoorden: is de track die ik van het internet gedownload heb wel betrouwbaar?

We namen de proef op de som en hebben een paar - door ons gekende - GR tracks 'bekeken'.
Zo vonden we bij een track de (eerlijke) bekentenis van de maker dat hij wel even verkeerd gelopen was. De track toonde inderdaad over een belangrijk deel van het parcours een fout traject. We vonden nog meer onnauwkeurigheden in de track. De maker had ook niet de moeite genomen om de track achteraf te corrigeren en op te schonen. Waarom wordt een dergelijke track als 'GR track' downloadbaar gesteld? Nietsvermoedende gebruikers houden er alleen maar een negatieve ervaring aan over.
Routewijzigingen in een GR traject komen regelmatig voor. We vonden een GR track die door de maker zelf netjes ingetekend werd op basis van de topogids. Inmiddels werd het parcours wel gewijzigd. De man had dat ter plaatse geconstateerd, maar was toch het oude traject blijven volgen. Hij ondervond geen problemen, maar zijn (foutieve) track liet hij wel ongewijzigd downloaden. Ook hier moeten we opmerken dat de opsteller de correcte situatie uit de doeken deed in zijn commentaar. Maar waarom dan toch de track laten downloaden als men al op voorhand weet dat die niet meer juist is?
De twee voorbeelden illustreren duidelijk dat wat onder de noemer GR track gepubliceerd wordt, niet noodzakelijk een correcte GR track voorstelt! In deze voorbeelden gaven de makers zelf aan dat hun tracks niet correct waren, maar is dat ook het geval met de vele andere tracks waar zelfs geen enkele opmerking bij staat? Het lijkt ons alleszins riskant om zomaar een track te vertrouwen zonder eerst zelf de juistheid ervan te verifiëren...
Eigenlijk moeten websites een beoordelingssysteem invoeren waarop gebruikers die een GR track op het terrein gevolgd hebben, hun commentaren kunnen plaatsen. Sommigen doen dat, maar je ziet zelden dat daar gebruik van gemaakt wordt. Zonder die informatie blijft het een kwestie van verifiëren en proberen om vertrouwen op te bouwen. Dat kan alleen door de track zelf na te kijken op pc, en waar mogelijk te vergelijken met andere tracks en met de info uit de topogids en op de website van de GR organisatie.

Een belangrijke betrouwbaarheidsindicator is de datum waarop de track opgesteld en gepubliceerd werd.
Een GR track die in 2010 geregistreerd werd lijkt minder betrouwbaar dan een track van hetzelfde traject die nog maar 2 maanden geleden opgenomen werd. Uiteraard heeft dit te maken met mogelijke routewijzigingen. Hoe ouder de track, hoe belangrijker het is om die eerst op de pc met een geschikt programma te openen en na te kijken. Verifieer ook op voorhand of de track correct werkt op het gps toestel zelf.

Waymarkedtrails.org

Waymarkedtrails screenshotZoek je naast de websites van de GR organisaties toch een redelijk betrouwbaar alternatief tussen al die andere sites, dan kun je terecht bij hiking.waymarkedtrails.org.
De website werkt met de informatie die in het OpenStreetMap (OSM) project opgeslagen is. OSM mappers tekenen allerlei informatie in op de OSM kaart, onder andere wandelroutes. Waymarkedtrails pikt er die informatie uit en toont die niet alleen, je kunt ze er ook downloaden. Heel wat GR routes zijn al ingetekend door OSM mappers, maar ook tal van andere lokale wandelingen. Knooppunt wandelnetwerken vind je er ook.
De informatie is niet compleet. Sommige GR trajecten zijn volledig ingetekend, andere gedeeltelijk en nog andere vind je er helemaal niet. Je bent ook nooit zeker of de trajecten helemaal juist zijn en uptodate. Naarmate OSM mappers samenwerken met de GR organisaties gaat de volledigheid en de betrouwbaarheid van die tracks er echter hard op vooruit.
Voor landen als België en Nederland kun je nog altijd beter terecht bij de GR organisaties zelf. Voor internationaal doorlopende trajecten (bvb. GR 5), buitenlandse GR's en andere dan GR routes is Waymarkedtrails echter een zeer goede informatie- en downloadbron.

Osmand

Osmand appAls smartphone app die gebruikt maakt van de OSM kaarten, is Osmand in staat om dezelfde info te tonen die je ook in Waymarkedtrails vindt.
De app laat je toe om zelf je tracks te importeren en te tonen op de kaart, maar als wandelroutes al ingetekend zijn op de OSM kaart, dan is Osmand ook in staat om die te tonen. Zelf stapten we al heel wat GR trajecten op die manier. Je bespaart je er heel wat werk mee. Je hoeft de track niet eerst ergens te downloaden om hem vervolgens op je smartphone te krijgen en te importeren in Osmand. Gewoon in het app menu aanvinken dat je de wandelroutes wil zien, en klaar is kees.

Samenvattend:

Wie een beetje zoekt zal heel wat tracks van GR trajecten vinden op het internet.
Beslis je om zo'n GR track te gebruiken, doe dat dan altijd in combinatie met minstens een papieren kaart- en/of routebeschrijving, en met de topogids.
Sommige GR organisaties stellen zelf de tracks van hun GR paden vrij ter beschikking via hun websites. In dat geval is het eenvoudig: er is geen betrouwbaardere bron te vinden dan die organisaties zelf. Kijk wel na of de routewijzigingen in de tracks opgenomen zijn.
Waar dat niet het geval is, heb je er alle belang bij om zelf de betrouwbaarheid van de track zo goed en zo kwaad als mogelijk op voorhand te testen. Dat kan door de track na te kijken op pc, eventueel te vergelijken met andere tracks en met bijkomende informatie zoals kaarten, topogidsen en internet verslagen over het traject.
Ook de datum van de track is een belangrijke betrouwbaarheidsindicator.
Naast de GR organisaties bevatten ook de Waymarkedtrails website en de Osmand app redelijk betrouwbare GR tracks.

 

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.