Nu ook streek-GR's in Wallonië

In Vlaanderen bestaat al langer een onderscheid tussen streek-GR's (geel-rood) en de doorlopende GR's (wit-rood). In Wallonië was dat niet het geval, maar daar komt nu verandering in.
Goed of slecht? We vragen ons al langer af wat de voordelen zijn van dat onderscheid.

De Waalse GR organisatie besliste om ook in haar werkingsgebied het onderscheid in te voeren tussen streek-GR's en doorlopende GR routes. Zoals in Frankrijk worden streek-GR's bij hen voortaan GRP's genoemd, "GR de Pays". Op het terrein zal het onderscheid zichtbaar zijn door geel-rode bewegwijzering voor GRP's, en wit-rood voor de klassieke GR's. Hetzelfde onderscheid dat ook al langer in Vlaanderen en Nederland toegepast wordt.
gr-tekenHet zal wel een tijd duren voor we de eerste resultaten op het terrein te zien krijgen. Al die honderden kilometers wit-rood bewegwijzerde trajecten vervang je niet zomaar door nieuwe aanduidingen. De eerste Waalse GR die van kleur verandert is GR 563, de Ronde van het Land van Herve. Voortaan wordt dat dus de geel-rode GRP 563.

Wat is het verschil tussen GR en streek-GR (GRP)?

De traditie wil dat een GR-route een lange afstandspad is dat grote delen van een land, of een volledig land tot zelfs meerdere landen doorkruist.
Voorbeelden zijn GR 5 (Noordzee - Rivièra), GR 128 (Vlaanderenroute), GR 129 (Dwars door België) en GR 12 (Amsterdam - Parijs). Het zijn wandelroutes waarvan begin- en eindpunt ver uit mekaar liggen. Men heeft het daarom ook wel over 'doorlopende GR's' en 'GR's in lijn'. Wij noemen het de 'klassieke' GR's.
Anderzijds heb je ook GR-routes die alleen maar een bepaalde streek doorkruisen, of die een thema verkennen.
Voorbeelden in Vlaanderen zijn streek-GR Vlaamse Ardennen, streek-GR Kempen en streek-GR Haspengouw. Thema-GR's zijn bijvoorbeeld GR Reynaertland en GR Uilenspiegel in Vlaanderen, en GR 412 - Pad van de Terrils in Wallonië.

streek-gr tekenIn Vlaanderen valt het op dat die streek- en thematische GR's geen nummer hebben. Dat helpt alleszins om het onderscheid nog beter te verduidelijken.

Toch is het verschil niet altijd evident.
Neem in Vlaanderen GR 5A, de Wandelronde van Vlaanderen. Die verkent een welbepaalde streek, het Oude Vlaanderen, de buitenranden van de provincies Oost- en West-Vlaanderen. De route vormt bovendien een lus. Alle kenmerken van een streek-GR zijn aanwezig. Toch wordt GR 5A niet beschouwd als een streek-GR, de bewegwijzering blijft wit-rood, die van een klassieke GR.
Of neem GR 565, het Sniederspad. Het is een relatief kort traject, amper 120 km, doorkruist vooral de Antwerpse en Limburgse Kempen, en heeft als thema de reizen van de gebroeders Snieders. Toch is ook hier de bewegwijzering wit-rood, die van een klassieke GR.

In Wallonië hebben tot nu toe alle GR-routes een nummer. Je kunt er wel een duidelijk onderscheid maken tussen 'GR's in lijn' en 'lus-GR's'.
Voorbeelden van 'GR's in lijn' (klassieke GR's) zijn GR 15 (Ardennen), GR 16 (Semois) en GR 57 (Ourthe en Sentier du Nord).
Streek-GR's (GRP's) zijn GR 577 (Ronde van de Famenne), GR 125 (Ronde Entre-Sembre-et-Meuse) en GR 563 (Ronde van het Land van Herve). Een thema-GR is GR 412 (Pad van de Terrils).
We zijn benieuwd of ze dat duidelijk onderscheid ook op het terrein zullen handhaven.

Het nut van wit-rood en geel-rood?

Op het terrein wordt een streek-GR aangeduid met geel-rode tekens, een klassieke GR met wit-rode tekens. Duidelijk toch?
In theorie wel, in de praktijk valt dat echter wel wat tegen.
Bijna alle streek-GR's, zowel in Vlaanderen als Wallonië, lopen altijd wel ergens samen met delen van klassieke GR's. Wie thuis is in het GR-wereldje weet dat er een regel bestaat die zegt dat wit-rood voorrang heeft op geel-rood. Dat betekent dat waar een streek-GR samenloopt met een klassieke GR, de bewegwijzering wit-rood zal zijn, en niet geel-rood. Dat een streek-GR overal geel-rood bewegwijzerd zal zijn is dus niet helemaal juist. Wie alleen maar op het terrein de tekens volgt kan op een bepaald ogenblik vaststellen dat de geel-rode streepjes ineens verdwenen zijn en vervangen door wit-rode. Dat is al een eerste bron van verwarring.
Waar een streek-GR samenkomt met een klassieke GR kun je bovendien twee kanten op: de kant waar de klassieke GR vandaan komt, en de kant langs waar die verder loopt, samen met de streek-GR. Idem voor de plaats waar ze terug uit mekaar gaan. Dikwijls staat er op die plaatsen een extra aanduiding (stickers, wandelboom, geschilderd...), maar soms ook niet. En wat als er wat verder nog een klassieke GR bij komt? Of als een andere streek-GR het pad vervoegt voor een tijd? Voor je het weet loop je de verkeerde kant en het verkeerde pad op.

Op die manier maakt het eigenlijk weinig uit of alles wit-rood, of af en toe geel-rood bewegwijzerd is. GR's, of het nu klassieke of streek-GR's zijn, kruisen mekaar of volgen samen voor een tijd hetzelfde traject. Om te weten welk traject jij nu precies moet volgen heb je weinig houvast aan de kleur. Belangrijker is dat als er ergens een samenvoeging of een kruising met een ander pad komt, dat het juist en goed zichtbaar aangeduid is. En dat is zeker niet altijd het geval. En zelfs waar dat het geval is, riskeer je nog altijd een teken te missen zodat je toch verkeerd kunt lopen.

Zorg dat je de gpx track van het pad bij je hebt.

Hoe kunnen we er dan voor zorgen dat we ons onderweg niet hoeven te vergissen?

Een topogids is al een grote hulp. Op de kaartjes zie je waar een andere route er bij komt, afsplitst of kruist. In de tekst wordt dat ook altijd vermeld.
Maar dan moet die andere route wel al bestaan bij de publicatie van de topogids. In Wallonië is GR 412, het Pad van de Terrils, een relatief recent pad (2006) dat heel wat andere paden kruist of er gedeeltelijk mee samenloopt. Oudere topogidsen van andere paden tonen kruisingen en gezamenlijke trajecten met dit pad niet. En zelfs al vermeldt de topogids ze, je kunt die plaatsen onderweg nog altijd missen en nietsvermoedend voorbijlopen.

Gelukkig is er nu ook nog een ander hulpmiddel: de gps track van je wandelroute. Van alle GR-trajecten in Vlaanderen en Wallonië kun je de tracks downloaden vanaf de websites van de GR organisaties. Plaats ze in je smartphone of outdoor-gps. Bij twijfel onderweg werp je een blik op de track en je weet of je goed of fout zit. Zo zal je zelden of nooit nog last hebben van al die verwarrende omstandigheden. Kruisingen, splitsingen, wit-rood, samenvoegingen, geel-rood... met de gps track van het GR-traject dat we volgen, kunnen er zich weinig of geen problemen voordoen.

Maar wat nu op het terrein de voordelen zijn van het verschil tussen geel-rode streek-GR's en wit-rode klassieke GR's, dat hebben we nog altijd niet begrepen.
Misschien kunnen de GR organisaties zichzelf ook het leven wat makkelijker maken door dat kleurenonderscheid gewoon op te geven. We hebben er geen enkel probleem mee dat ze het in hun communicatie en topogidsen verder blijven hebben over streek-GR's en klassieke GR's, maar op het terrein levert dat onderscheid geen meerwaarde op.

GR is GR!

 

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.