Heb niet alleen je hond lief

Wie regelmatig de natuur in trekt kan er niet omheen: de hond, de beste vriend van de mens. Je komt ze overal tegen, al of niet aan de leiband, al of niet achter een afsluiting, al of niet blaffend, van muisachtig klein tot vervaarlijk groot, van de goedmoedig uitziende loebas tot de dreigend de tanden ontblotende aanvalsmachine.

Tot een paar weken geleden bleven hun tanden ons bespaard. Incidenten duiken nochtans regelmatig op in de media. Laatst werd een schooljuf ernstig toegetakeld. Op een terras rukte een losjes aangelijnde hond zich los en viel de dame zomaar uit het niets aan. Een arts vertelde dat we er versteld zouden van staan hoeveel kinderen met hondenbeten in zijn praktijk passeren. Eigenlijk hoeft ons dat niet te verwonderen.

Honden aan de leibandWe hebben niets tegen honden, als ze maar goed aan de leiband gehouden worden. Agressief blaffende en grommende exemplaren vinden we al een pak minder leuk, maar zolang ze in een degelijk omheinde tuin zitten blijven we tenminste buiten hun bereik. En toch voelen we ons nooit echt veilig als we honden passeren. Meer en meer merken we dat eigenaars hun dieren los laten lopen. Er wordt zelfs geen moeite gedaan om ze aan te lijnen als er voorbijgangers langskomen. Drie, vier loslopende honden met één baasje zijn allang geen uitzondering meer. En dikwijls blijkt dat ze die dieren niet onder controle hebben. Alle “Hier!”, “Zit!” en “Kom!” uitroepen ten spijt komen ze op je af. Zolang ze nieuwsgierig snuffelen is er niets aan de hand, maar hoe kunnen wij weten dat die hond alleen maar dat wil? “Ze doen niets, het zijn brave dieren”, nog zo’n dooddoener die er nooit in slaagt onze twijfels weg te nemen. Als het zo’n brave dieren zijn, waarom luisteren ze dan niet naar hun baasje?

Eigenlijk zijn niet die loslopende honden het probleem, wel de baasjes. Hun honden luisteren niet, dan moeten ze maar aan de leiband of achter een omheining. Maar dat vinden die baasjes niet, zelfs niet op plaatsen waar duidelijk aangegeven is dat het wel moet. Soms komen er zelfs verontwaardigde reacties als we laten merken dat we hun asociale gedrag niet op prijs stellen (niet dat van de honden, wel dat van de baasjes). “Hoe zou je het zelf vinden als je altijd aan een leiband moest lopen?” Gekke vraag, wij zijn toch geen honden?

HondenbeetLaatst gebeurde dan toch het onvermijdelijke. Uit een geopende garagepoort stormen plots vijf een hels kabaal makende keffers op ons af. Geen omheinde tuin, geen afgesloten oprit. Niet meteen een plaats waar je honden verwacht. In een oogwenk wervelen ze rond mij en al even snel zijn ze weer weg. Totaal verrast kijk ik achter me. De vriendin loopt een tiental meter verder en staat te dansen midden de keffende bende. Ondertussen komt een vrouw de garagepoort uitgesneld, schreeuwend dat haar lieverdjes terug binnen moeten. Het hele tafereel duurt nog geen tien seconden. Bijna zo snel als ze aangestormd kwam was de meute weer verdwenen. Wat overbleef: mijn vriendin die met een van pijn vertrokken gezicht haar broekspijp optrok. Twee duidelijke tandafdrukken op het onderbeen. Gelukkig geen bloed, de tanden gingen niet door de broek.

We hebben de discussie maar niet op de spits gedreven. We waren te verbouwereerd en geschokt. We wilden alleen maar zo vlug mogelijk weg van die onheilsplek. De wandeling hebben we in mineur voortgezet. De tandafdrukken zijn na een paar weken nog altijd goed zichtbaar. We hadden geluk. Zonder die broek en met een grotere hond was het veel slechter afgelopen. Maar ons onveiligheidsgevoel bij al die ‘brave’ honden en hun onverantwoordelijke baasjes is er alleszins niet op verminderd, integendeel. En dat is toch jammer voor al die baasjes die het wel goed menen.

De volgende keer toch maar klacht neerleggen, en ondertussen hopen dat sommigen inzien dat ook wat mensenliefde geen kwaad kan.

 

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.