Waalse Trappisten GR!

Het moest er ooit van komen... een GR-route langs de trappistenabdijen. In Wallonië hebben ze het voor mekaar gekregen.

trappist orvalHet stond in de laatste nieuwsbrief van de Waalse GR organisatie. Een nieuwe 290 km lange GR-route verbindt voortaan de Waalse trappistenabdijen. De route loopt van Chimay naar de abdij van Orval via Rochefort. De bewegwijzering op het terrein zou volledig afgewerkt zijn in beide richtingen. Als thema-GR worden de geel-rode tekens gebruikt. Waar de route samenloopt met andere bestaande GR's kan het ook wit-rood zijn.
trappistEr wordt nu naarstig voortgewerkt om ook de routekaarten en de wegbeschrijving klaar te krijgen. Vanaf 10 september 2017 zouden die beschikbaar moeten zijn op de website grsentiers.org. Je zou ze er dan kunnen downloaden. Of er ook een papieren topogids komt, en wanneer, dat is uit de mededeling niet op te maken.

Trappist en GR... het is al langer een combinatie waar veel GR-wandelaars tuk op zijn. Zelf sluiten we een GR-tocht ook liefst af met een stevige trappist, bij voorkeur een Orval of een Westmalle Tripel, ieder zijn smaak nietwaar? Het feit dat je die trappist bovendien in of bij de abdij van herkomst kunt drinken maakt het er alleen maar aantrekkelijker op. Alhoewel... 3 trappistenabdijen verdeeld over een afstand van 290 km, het lijkt toch maar een mager gegeven om daarrond een GR-traject in mekaar te knutselen. Temeer daar die 3 abdijen ook nu al op of vlakbij bestaande GR-routes liggen.
trappist chimayDe abdij Notre Dame de Scourmont (Chimay trappist) werd recent nog verbonden met GR 125 (Ronde tussen Samber en Maas) via een 11 km lange verbindingsroute. De Trappistenabdij van Rochefort ligt langs het GR 577 traject (Ronde van de Famenne), en die van Orval langs GR 129 (Dwars door België). De nieuwe 'Trappistenroute' zal hoogstwaarschijnlijk gebruik maken van al die bestaande GR's. Wie de GR kaarten wat bekijkt kan ook zelf wel zo'n route uittekenen. Maar laat ons het vel van de beer niet verkopen voor die geschoten is, we wachten met ongeduld op de vrijgave van de route.

Wist je trouwens dat inmiddels al 12 bieren de naam 'trappist' dragen? En dat 11 daarvan ook het logo 'Authentic Trappist Product' voeren? Welke zijn dat en wat zijn de verschillen?
De naam TRAPPIST is een herkomstbenaming. Elk product (kaas, bier, koekjes, brood, detergent, likeur...) dat uitgaat van een van de 160 trappistenkloosters in de wereld mag die naam dragen.
Maar niet elk TRAPPIST product is een AUTHENTIC TRAPPIST PRODUCT. Dat label kan slechts toegekend worden aan 20 abdijen die lid zijn van de Internationale Vereniging Trappist (IVT). Bovendien moeten die producten voldoen aan enkele specifieke voorwaarden. Dit zijn ze voor de trappistenbieren:

  • ze moeten gebrouwen worden binnen de muren van een trappistenabdij of in de nabijheid ervan;
  • de brouwerij moet ondergeschikt zijn aan het klooster en aan haar monastieke bedrijfscultuur; het bier moet gebrouwen worden door de monniken zelf of onder hun toezicht;
  • de brouwerij heeft niet als doel winst te maken; de opbrengsten dienen voor het levensonderhoud van de monniken, voor het onderhoud van de abdij en haar omgeving; wat overblijft wordt geschonken aan caritatieve doelen, sociale werken en mensen in nood.

trappist rochefortDe 11 abdijen die het Authentic Trappist Beer logo voeren, zijn:

  • In Vlaanderen: West-Vleteren, Achel, Westmalle (ook kaas)
  • In Wallonië: Chimay (ook kaas), Rochefort, Orval (ook kaas)
  • In Nederland: Koningshoeven (La Trappe, ook kaas, brood, koekjes, chocolade, jam en honing), Zundert
  • In Oostenrijk: Engelszell (Gregorius, Benno, Nivard, ook likeur)
  • In Italië: Tre Fontane
  • In de VSA: Spencer (Massachusettes)

De 12de abdij bevindt zich in Frankrijk, net over de grens met België: Mont des Cats. Zij brouwen ook een bier (dat dus Trappistenbier mag genoemd worden), maar ze laten dat doen door de abdij van Chimay in België. Ze voldoen dus niet aan de voorwaarden om ook het logo Authentic Trappist Beer te dragen. Hun kaas daarentegen heeft wel het logo.

 

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.