GPS locatiebepaling wordt nog preciezer

Een nieuwe gps-chip met een nog veel preciezere plaatsbepaling en minder energieverbruik zou binnenkort al kunnen opduiken in de nieuwste smartphones.

broadcom chip 

Broadcom ontwikkelde een nieuwe gps-plaatsbepalingchip met een precisie tot op 30 cm, zelfs tussen hoge gebouwen, naast rotspartijen of in beboste dalen.
Met de huidige technologie krijgen we een precisie tot op ongeveer 5 m. De fel verbeterde nauwkeurigheid berust op een combinatie van een nieuw chipontwerp en een nieuw gps-satellietsignaal.

De gps in onze smartphones, tablets en outdoor gps-systemen ontvangt signalen van gps-satellieten. Met die signalen berekent onze gps een plaatsbepaling. Zonder in technische details te treden komt het er op neer dat die signalen van het L1-type zijn. Een recente upgrade van de satelliet-software laat deze nu ook een signaal van het L5-type uitzenden. Dat L5-signaal laat een veel nauwkeuriger locatieberekening toe dan het L1-signaal.
De door Broadcom ontwikkelde chip ontvangt naast het L1-signaal ook het L5-signaal en kan daarmee dus tot op 30 cm nauwkeurig bepalen waar we ons precies bevinden. Met 5 m nauwkeurigheidsmarge kan de gps aanduiden dat we ons op een weg bevinden, met 30 cm precisie kan de gps ook tonen in welk rijvak we ons bewegen of aan welke kant van de weg we staan. Dat verschil opent tal van nieuwe mogelijkheden voor navigatiesystemen. Stel dat je op een groot druk kruispunt in een stad een taxi wil bestellen. Met een app geef je je positie door. Met die positie weet de taxichauffeur wel het kruispunt te vinden, maar daarmee weet hij of zij nog niet waar je precies staat op dat kruispunt tussen alle auto's, fietsers en voetgangers. Op welke hoek? In welke rijrichting? Probeer maar eens van rijrichting te veranderen op een druk kruispunt! Met de preciezere plaatsbepaling weet de taxi vanuit welke richting hij het kruispunt moet oprijden om je precies daar op te pikken waar je staat. Dat verschil kan ettelijke minuten tijdwinst opleveren en onnodig omrijden en tijdverlies vermijden.

Vooral in stedelijke omgevingen tussen hoge gebouwen, maar ook in berggebieden of beboste dalen wordt de nauwkeurigheid van een positiebepaling nogal eens negatief beïnvloed door 'signaalweerkaatsing'. Het nieuwe L5-signaal zou ook dat euvel grotendeels wegwerken. Het is veel korter dan het L1-signaal waardoor weerkaatsing tussen gebouwen of hellingen vermeden wordt.
En tenslotte zou de nieuwe Broadcom chip ook nog eens 50% minder energie verbruiken dan de huidige gps-chips, wat dan weer positief is voor het energieverbruik van je smartphone, tablet of outdoor gps.

Ondertussen zijn al meer dan 30 gps-satellieten in staat om het L5-signaal uit te zenden wat ruimschoots voldoende is om het ook in de praktijk te kunnen gebruiken. De nieuwe chip is trouwens niet alleen compatiebel met het Amerikaanse Global Positioning System, maar ook met het Russische GLONASS en het Europese Galileo systeem.

Verschillende smartphone producenten zouden al contracten getekend hebben met Broadcom om de chip in hun nieuwe phones te stoppen. Welke dat precies zijn wordt nog niet vrijgegeven door Broadcom. Het is dus wachten op de nieuwe smartphone modellen om dat te weten te komen, maar dat ze er in 2018 aankomen, dat lijkt wel vast te staan.

Weer een excuus minder om niet tijdig te zijn waar je verondersteld wordt te zijn...

(dit artikel is gebaseerd op een news-item van newatlas.com dat op zijn beurt een persmededeling van Broadcom weergeeft)

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.