Een zelf-herstellende tent?

NanoCureTent

De eerste tent die zichzelf herstelt: de Nano Cure Tent van Imperial Motion. Een trend om in de 'gaten' te houden.

Trekkers zijn altijd op zoek naar licht, lichter, lichtst. Hoe lichter het materiaal dat je moet meesjouwen, hoe langer en hoe comfortabeler je ermee kunt rondtrekken.
Uiteraard ontsnappen ook tenten niet aan deze trend. Producenten doen hun uiterste best om lichtgewicht tot ultra-lichtgewicht materialen te gebruiken en slagen er in om tenten af te leveren die minder dan 1 kg wegen. En dan hebben we het niet over tarps, maar over volledig gesloten tenten.

Het nadeel van al dat besparen op gewicht is de kwetsbaarheid van de materialen. Even struikelen over een draad, uitschieten met een mes, haperen met een scherp voorwerp, en je hebt zo een gat of een scheur in de tent. En wie heeft altijd het nodige materiaal bij om de beschadiging te herstellen?

Maar de technologie evolueert razendsnel. Er bestaan al langer materialen die in staat zijn zichzelf te herstellen en die worden nu al volop toegepast in allerlei domeinen gaande van electronische componenten tot beton. De term ervoor is NCT, Nano Cure Technology.
Imperial Motion, een Amerikaans bedrijf, past NCT al sinds 2016 toe in rug-en draagzakken, hangmatten en jassen. Nu hebben ze NCT voor het eerst toegepast op een tent. En het is niet zomaar een tent. Ze heeft degelijke specificaties, oogt goed, en is niet echt duur te noemen. Echt superlicht is de tent niet, ze weegt nog altijd 3,6 kg, maar ze biedt wel plaats aan 4 personen.

De NCT technologie zorgt ervoor dat gaatjes en scheurtjes eenvoudig kunnen hersteld worden door er enkele seconden met de vinger over te wrijven. De producent legt er wel de nadruk op dat het slechts om kleine gaatjes en scheurtjes mag gaan, maar dat verhindert alvast dat ze groter worden.
De Nano Cure Tent is nog niet beschikbaar. Ze maakt het voorwerp uit van een kickstarter campagne, maar als alles goed gaat zou ze moeten leverbaar zijn vanaf einde 2018.

Zelfs al zie je jezelf nog niet meteen met zo'n NCT tent rondtrekken, de zelf-herstellende technologie lijkt toch een trend te zijn die steeds meer zal opduiken in allerlei outdoor toepassingen. 

Je komt er meer over te weten, met zelfs een filmpje over de eigenschappen van de tent, op deze link.

Bron: newatlas.com

 

Tags: ,
Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.