Binnenkort ook e-wandelaars?

Het e-fietsen is al aardig ingeburgerd, maar het e-wandelen komen er nu toch echt ook wel aan.

e wandelaarKen je dat gevoel? Je rijdt met je klassieke fiets een helling op, hoofd diep gebogen tussen de schouders, trekkend op de armen in je bijna kleinste verzet, het zweet van je afdruipend. En plots steekt een e-biker je gezwind voorbij, fris als een hoentje, het hoofd nog even omdraaiend om je met een brede glimlach een groet toe te roepen.

Lang zal het niet meer duren voor ook wandelaars dat gevoel zullen leren kennen.
Tot nu toe zijn wandelstokken zowat het enige bescheiden hulpje bij het stappen, maar erg origineel zijn die niet. De mensheid gebruikt ze al sinds de prehistorie. En dan was er vorig jaar die rugzak die meeveert met je stappen, toch ook niet bepaald een wereldschokkende vernieuwing waarvoor we meteen naar de winkel zouden hollen.
Maar daar zou wel eens vlugger dan we denken verandering kunnen in komen. Er wordt nu al enkele jaren druk geëxperimenteerd met zogenaamde exoskeletten die onder andere ook het stappen zouden moeten makkelijker maken.

Atoun, een filiaal van Panasonic, presenteerde op de CES 2019 technologiebeurs in Las Vegas het HIMICO exoskeleton dat zijn drager makkelijker helpt stappen. Het getoonde model was nog een prototype, maar binnen enkele maanden zouden testen aanvangen met een lichter gebouwd commercieel model.
Het harnas geeft een maximum power boost van 19% bij het omhoog stappen, 17,8% bij het beklimmen van trappen, en 30,7% op ruw terrein. Een ingebouwde microprocessor past de bijstand aan in functie van de individuele gebruiker, rekening houdend met variabelen zoals de houding. Verder werden er weinig of geen specificaties vrijgegeven.

Een promo filmpje toont de HIMICO in actie. We kunnen ons voorstellen dat de storende geluidjes bij iedere stap danig op de zenuwen moeten werken, maar ook daar zal waarschijnlijk wel een mouw aan gepast kunnen worden. De nogal opvallende straps, heup- en kniebanden zullen onopvallender worden, misschien zelfs ingebouwd in kledij. De technologische vooruitgang staat niet stil, en zal ook bij de wandelaars vroeg of laat een revolutie ontketenen.

We bereiden er ons in elk geval op voor om binnen enkele jaren op een steile heuvelflank fluks voorbijgestoken te worden door kranige stappers, uitgerust met allerlei assistentie-technologie. En dan zullen we alleen nog meewarig kunnen terugdenken aan de tijden dat we als wandelaars gelijk waren, want we deden het allemaal volledig op eigen kracht…

 

Bron: newatlas.com

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.