Betaalbare 'outdoor' smartphones komen er aan

Waterdichtheid, schok- en stofbestendigheid, het zijn niet langer de exclusieve kwaliteiten van outdoor gps systemen. Meer en meer smartphones eigenen zich dezelfde eigenschappen toe, en doen dat nu ook aan betaalbare prijzen.

doogeeDe tijd dat outdoor gps fanaten minachtend konden neerkijken op hun smartphone collega's is voorbij. De argumenten waarmee ze telkens weer de smartphone als outdoor gps alternatief konden de grond induwen houden geen steek meer.
Al enkele jaren sijpelen smartphones de markt in met eigenschappen als waterdichtheid, grotere batterijcapaciteit en schokbestendigheid. Best interessant, maar alleen weggelegd voor de kapitaalkrachtige consument die zich de topmodellen met prijskaartjes van 700 € en meer, wil en kan veroorloven. De geduldige consument weet echter dat wat nieuw is op de topmodellen, een jaar later ook al begint te verschijnen op middenklasse- en zelfs budgetmodellen.

Een mooi voorbeeld is het nieuwste speeltje van de Chinese producent Doogee. Met de S90 gooit die een betaalbare en robuuste Android smartphone met stevige technische specs op de markt. Het toestel is waterproof, bestand tegen schokken en stof en zelfs modulair, waardoor extra's zoals nachtvisie, walkie-talkie, bijkomende batterij of spelconsole kunnen aangehecht worden.
De S90 wordt beschermd door een IP68/IP69K waterproof kast, wat betekent dat hij na 2 weken ondergedompeld in water op 1,5m diepte nog altijd zal werken, en temperaturen van -30 tot 80° C kan weerstaan. Het toestel beantwoordt ook aan de militaire 810G standaard waardoor het bestand is tegen vochtigheid, vormbestendig is, immuun voor zoutcorrosie, explosieve gassen, trillingen en ballistische schokken. Al die bescherming resulteert wel in een stevig gewicht van 300g.
Dit zijn kenmerken van robuustheid waar zelfs de meest geharde outdoor gps een punt kan aan zuigen.

De specs van het toestel komen aardig in de buurt van, of evenaren zelfs wat je normaal maar vindt in de duurdere klasse smartphones. 

  • Het sterke 6.18-inch groot Gorilla Glass 4 multi-aanraakscherm met een 1080 x 2246 pixel resolutie vind je tegenwoordig op meer en meer smartphones.
  • De uit de kluiten gewassen 5,050-mAh polymeer batterij is goed voor 2 dagen gebruik in normale omstandigheden.
  • Voor de werking zorgen een MediaTek Helio 60 octa-core chip (een middenklasse chip, vergelijkbaar met de Snapdragon 660), 6 GB RAM geheugen en 128 GB opslagcapaciteit, uitbreidbaar met een MicroSD kaartje met nog eens 256 GB. Het besturingssysteem is Android 8.1.
  • Voor foto's en video is er een 16/8-megapixel Samsung dual AI camera beschikbaar aan de achterzijde en voor selfies een 8-MP Sony camera met een 90-graden breedhoek, beiden met f/2.0.
  • Verder zijn er een vingerafdruk sensor, twee SIM slots, een NFC chip voor onder andere contactloze betalingen en de mogelijkheid om draadloos op te laden.

Alsof dat niet genoeg is, stelt Doogee enkele snap-on modules voor die naargelang je interesses erg nuttig kunnen zijn.

  • Zo is er een power module die de toch al erg comfortabele standaardbatterij nog eens verdubbelt in capaciteit.
  • Een digitale walkie-talkie module biedt een 6-10km communicatiebereik met andere radiotoestellen in de 400-480 Mhz frequentieband, zelfs als je geen telefoonsignaal hebt.
  • Met de nachtvisie module hecht je een Sony 2-megapixel ultra-wide night vision camera aan die de fotokwaliteit bij weinig licht aanzienlijk verbetert.
  • En tenslotte is er voor de lange eenzame avonden in de tent een gamepad module die je een duim-joystick, D-pad en nog enkele bedieningsknoppen geeft.

En dan is er nog de grootste verrassing: de Doogee S90 zou in zijn standaard uitvoering minder dan 400 € kosten, en rond 500 € met de extra power, walkie talkie en nachtvisie modules. Voor die prijs koop je vandaag amper een outdoor gps, maar dan zonder alle bijkomende mogelijkheden van een degelijke smartphone.
Het toestel wordt momenteel aangeboden op Kickstarter voor een instapprijs van ongeveer 260 €. De verzamelde fondsen zitten al aan 900% van het beoogde doel. Leveringen zouden volgende maand beginnen als alles loopt zoals gepland.

Voor meer info, foto's en zelfs filmpjes, kun je terecht op Kickstarter Dogee en op Dogee.

 

Zelfs al ben je niet van plan om meteen je outdoor gps bij het oud ijzer te gooien, de Doogee S90 geeft een goed idee van waar het in de komende maanden naartoe gaat. We voorspelden enkele jaren geleden dat de smartphone vlug een volwaardig alternatief zou bieden voor de outdoor gps. Nu lijkt het er al op dat de smartphone zelfs beter wordt dan de outdoor gps... 

 

Bron: newatlas.com

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.