e-STAPPER Baraque Michel - Pont de Belleheid - Sart-lez-Spa - Spa

 e-Stapper Baraque Michel - Spa

e-STAPPER profiel

Plaats: Waimes - Liège   |   Afstand: 23,9 / 16,4 / 10,5 km  |   Type: wandeling in lijn   |   Moeilijkheidsgraad: 3 op 4

 

Beschrijving

Een redelijk lange en stevige e-Stapper die je op 2 plaatsen kunt afbreken voor een kortere tocht.
Je vertrekt aan de Baraque Michel op de Hoge Venen en volgt de eerste vijf kilometers de eeuwenoude Vêcquée, langs het Croix des Fiancés met zijn aangrijpend verhaal. Aangekomen bij de Pont du Centenaire volg je de populaire Promenade de la Hoëgne tot de Pont de Belleheid. Eerste mogelijkheid om af te breken.
Wie doorstapt blijft de Hoëgne stroomafwaars volgen, een veel rustiger wandeldeel, langs de getuigenissen van het proto-industrieel verleden van de streek. Bij Croupet du Moulin verlaat je de Hoëgne en stapt naar het centrum van Sart-lez-Spa, het dorp dat tot eind 16de eeuw vier keer zoveel inwoners telde als Spa. Hier heb je een tweede mogelijkheid om af te breken.
Het laatste deel van de tocht brengt de volharders langs de vallei van het Wayai riviertje en het Lac de Warfaaz naar het mooiste uitzichtpunt boven Spa. Nog een zigzaggende afdaling later sta je in het centrum van het bekende kuuroord. Een glas Spa heb je zeker verdiend!
Over het centrum van Spa bevat de e-Stapper Spa 1 (lus) ook heel wat info en foto's.

De tocht gaat met meer dan 600 dalingsmeters en ongeveer 200 stijgingsmeters vooral in dalende lijn. De daling is wel geleidelijk. Pas na ca. 14 km stappen gaat het wat op en neer. De moeilijkheidsgraad 3 is vooral te danken aan de afstand van 20 km plus. Voor de kortere versies zouden we een moeilijkheidsgraad 2 meegeven.

De tocht laat je kennismaken met een stuk Hoge Venen (veenlandschappen en uitgestrekte dennenbossen). Vanaf de Pont du Centenaire bij Hockai volg je meestal de beboste Hoëgne- en Wayaivalleien, bekend voor hun wat avontuurlijker karakter dan de doorsnee waterlopen in België. Watervalletjes, rotspartijen, brugjes, wortelpaden, wat modder, het hoort er allemaal bij. In de omgeving van Sart-lez-Spa loop je even door open terrein. In vergelijking daarmee is het Lac de Warfaaz dan weer een mooi verzorgd recreatief intermezzo. En boven Spa geniet je van het zicht op de stad en de achterliggende streek.

Deze e-Stapper kun je doen als een wandeling van 10,5 km, 16,4 km of 23,9 km.  Keuze van kort tot lang.

Met uitzondering van de eerste vijf kilometers volg je tussen Hockai en Spa meestal stukken van het GR 573 traject. Af en toe wijk je echter af van de GR-route om andere interessante paden en bezienswaardigheden te ontdekken.

 

Kaart / track / hoogteprofiel

(de kaart toont enkel de track van de e-Stapper, niet de info - POI's die je wel in het e-Stapper gpx-bestand vindt)

 Hoogteprofiel

  

Bevoorrading / pitstops

Bij de start kun je enkel terecht in de taverne/restaurant Baraque Michel... als die (al) open is. Gesloten op dinsdag en woensdag. Open vanaf 10 u op vrijdag, zaterdag en zondag, open vanaf 11 u op maandag en donderdag.
Na goed 10 km vind je aan de Pont de Belleheid de gelijknamige taverne/restaurant, met groot terras in de zomer. Slechts open vrijdag, zaterdag, zondag en feestdagen. Om er te eten kun je best op voorhand reserveren.
In Sart-lez-Spa vind je na bijna 16 km op het rustige dorpsplein een taverne/restaurant met terras. Er zijn ook een kleine supermarkt, bakker, beenhouwer en enkele eetgelegenheden te vinden.
Aan het Lac de Warfaaz zijn er eveneens enkele taverne/restaurants, of gewoon rustbanken langs de wandelweg rond het meer.
En in Spa is alles aanwezig wat je maar kan wensen, inclusief de mogelijkheid om je laatste wisselgeld te vergokken in het Casino.

(Screenshots van POI info bij de e-Stapper track)

Screenshots POI info
 

Bereikbaarheid

Baraque Michel bereik je vanuit Verviers met bus 390 (richting Rocherath, vertrek om 9.45 u aan de Gare Centrale). De rit duurt 25 minuten.
Je komt er ook met bus 394 vanuit Eupen (richting St-Vith).
Zowel Verviers als Eupen bereik je minstens om het uur met de trein vanuit het binnenland (lijnen Oostende - Brussel - Liège - Eupen en Kortrijk - Gent - Brussel - Liège - Welkenraedt).
Wie nog vasthoudt aan de auto parkeert best in Verviers, want je keert naar daar terug na de wandeling.

Wie deze e-Stapper beëindigt aan de Pont de Belleheid vindt zo'n 600 m verder op de N640 de bushalte Sart-lez-Spa Roquez. Bussen 294 en 395 richting Verviers passeren er regelmatig, ook in de weekends en op vakantiedagen. De rit naar Verviers duurt ongeveer 30 minuten.

Wie eindigt in Sart-lez-Spa vindt daar op de N640 de bushalte Sart-lez-Spa Monument. Ook daar passeert bus 294 naar Verviers.

Om terug te keren vanuit Spa heb je de keuze tussen trein en bus.
Spa heeft 2 treinstations: Spa en Spa Géronstère. Een stoptrein brengt je om het uur in ca. 30 minuten naar Verviers. Wie met de trein verder moet richting binnenland kan ook overstappen in Pepinster.
In Spa kun je bij het eindpunt van deze e-Stapper aan de bushalte Spa - Place Royale ook bus 388 nemen naar Verviers. Duur van de rit: ruim 30 minuten. De bus rijdt regelmatig, ook in de weekends en op vakantiedagen. De bus rijdt eveneens langs Pepinster.

 

Enkele sfeerbeelden

 

e STAPPER download button

 

 

 
 
 
Deze website gebruikt cookies. Sommige zijn noodzakelijk voor de werking van de website, andere helpen om de werking van de website te verbeteren en om bezoekers een betere surfervaring te bezorgen. Je kunt zelf beslissen of je cookies toelaat of niet. Bij weigering zou het kunnen dat niet alle mogelijkheden van de website functioneren.