e-STAPPER Hoge Venen (Polleurbeek, Bayehon, Ghasterbeek)

Op de Hoge Venen 

e-STAPPER profiel

Plaats: Waimes - Liège   |   Afstand: 17,4 of 16,6 km  |   Type: luswandeling   |   Moeilijkheidsgraad: 3 op 4

 

Beschrijving

Vanuit het Huis van de Natuur verken je een mooi en avontuurlijk stukje Hoge Venen. Je loopt door verschillende veen- en bosgebieden en kruist of volgt riviertjes en beken zoals de Polleurbeek, de Bayehon, de Trôs Marets en de Ghasterbeek.

De Hoge Venen zijn een uniek natuurgebied in België. Het is er over het algemeen erg drassig en de weersomstandigheden kunnen er extremer zijn dan elders. De wandeling kan betoverend mooi zijn, in elk seizoen, zelfs in de sneeuw. Maar je kunt evengoed pech hebben met mist, striemende regen en bijtende winden.
De paden die je volgt zijn meestal onverhard, zijn soms erg ruw, en sommige stukken kunnen er behoorlijk nat bij liggen, vandaar moeilijkheidsgraad 3. Af en toe volg je vlonderpaden, en ook die kunnen er soms scheef en glad bij liggen.
De hoogteverschillen zijn wel niet erg uitgesproken, je stijgt en daalt in totaal nog geen 280m.

Een kleine inkorting maakt de tocht 800m minder lang. De inkorting is nodig in de winter als er sneeuw ligt en de skipiste van Ovifat geopend is. Het e-Stapper traject dat onderaan de skipiste passeert wordt dan afgesloten. Maar je kunt de inkorting ook gebruiken als je het soms erg ruwe pad langs de Ghasterbeek wil vermijden. 

De wandeling volgt vooral stukken van verschillende GR lange afstandsroutes, verbonden door kortere stukken lokale wandelpaden..

 

Kaart / track / hoogteprofiel

(de kaart toont enkel de track van de e-Stapper, niet de info - POI's die je wel in het e-Stapper gpx-bestand vindt)

 Hoogteprofiel

  

Bevoorrading / pitstops

De wandeling start en eindigt aan het Huis van de Natuur en daar kun je terecht voor eten en drinken. In de week vanaf 9u, in het weekend vanaf 10u.
Onderweg zijn er geen bevoorradingsmogelijkheden noch pitstops, zorg dat je voldoende eten en drinken bij hebt.
Je komt twee schuilhutten tegen, eentje bij de Pont de Bèleu en een andere langs de Bayehon. Voor het overige kom je maar een of twee rust / picknickbanken tegen.
Bijna aan het einde van de wandeling passeer je vlakbij de Peak Beer brouwerij waar ook een bistrot aan verbonden is.

 

Screenshots POI
 

Bereikbaarheid

Bij het Huis van de Natuur ligt op de N676 de bushalte Botrange Centre Nature. Je komt er met TEC bus 390 (Verviers - Rocherath) vanuit Verviers-Centraal of met TEC bus 394 (Eupen - Büllingen - St-Vith) vanuit Eupen. Met dezelfde buslijnen kom je er ook weer weg.

De bussen rijden zowel in de week als in de weekends. De ritten (zowel van bus 390 als bus 394) duren ongeveer 20 - 25 minuten. Raadpleeg goed de dienstregelingen want de ritfrequentie is niet erg hoog, vooral niet in de weekends. Op zondag raak je met TEC bus 394 vanuit Eupen zelfs niet voor de middag op je bestemming.

 

Enkele sfeerbeelden

 

e STAPPER download button

 

 

 
 
 
Deze website gebruikt cookies. Sommige zijn noodzakelijk voor de werking van de website, andere helpen om de werking van de website te verbeteren en om bezoekers een betere surfervaring te bezorgen. Je kunt zelf beslissen of je cookies toelaat of niet. Bij weigering zou het kunnen dat niet alle mogelijkheden van de website functioneren.