Vertrek goed voorbereid

e-STAPPER fotoZorg dat je batterij goed opgeladen is.
Als het even kan, neem dan ook een powerbank, een reserve batterij en/of een oplader mee. Je weet maar nooit...

Smartphones en tablets zijn technologische hulpmiddelen en niet onfeilbaar. Er kan altijd iets fout gaan: batterij leeg, toestel gevallen, verloren of gestolen.
Neem daarom altijd een voldoende gedetailleerde papieren kaart mee van de regio waar je gaat wandelen.

Recente smartphones en tablets zijn in toenemende mate bestand tegen een stoot, stof en vocht. Sommige modellen voldoen al aan beschermingsnormen die even goed en zelfs beter zijn dan wat gebruikelijk is voor outdoor gps-toestellen.
Maar niet iedereen loopt al rond met het meest recente model smartphone of tablet...

Bescherm je smartphone.
Er bestaan allerlei hoezen en omhulsels die je toestel (scherm en frame) bestand maken tegen een stoot en/of tegen vocht. Ze bestaan in de meest uiteenlopende uitvoeringen en prijzen. Informeer je bij de verkoper van je smartphone of surf op het internet naar de talrijke webwinkels die hierin gespecialiseerd zijn.
Een eenvoudig, goedkoop en erg efficient hulpmiddel tegen vocht en regen is een doorschijnend plastic zip-zakje. Die zijn overal in supermarkten te koop.

Bescherm jezelf.
Zorg voor aan de weersomstandigheden aangepaste kledij en schoeisel.
Neem voldoende drank en voedsel mee.

 

Beperk je batterijverbruik

De batterijcapaciteit van recente smartphones en tablets gaat er met rasse schreden op vooruit. Toestellen die het onder normale gebruiksomstandigheden 24 uur en langer volhouden zonder te moeten herladen, zijn geen uitzondering meer. Maar ook hier geldt: nog niet iedereen heeft dergelijke recente toestellen. 

Daarom onderstaande tips. Pas ze toe en je toestel zal het makkelijk volhouden voor de duur van je wandeling.

Gebruik een wandel-app die offline werkt, zoals Osmand.
Apps die niet zonder wifi- of mobiele dataverbinding kunnen, verbruiken heel wat batterijcapaciteit en zijn daarom niet geschikt om er uren mee in de weer te zijn.

Zorg dat op voorhand de nodige kaarten in je wandel-app geïnstalleerd zijn, en dat het e-STAPPER bestand beschikbaar is in de downloadmap op je smartphone.
Zo hoef je al van bij de start van de tocht geen online verbindingen (die je batterij belasten) meer te gebruiken.

Je gaat waarschijnlijk niet wandelen om constant telefonisch en online bereikbaar te zijn. De enige verbinding die je echt nodig hebt is de gps-functie van je smartphone. Die functioneert los van de andere types verbindingen en kan je ook apart in- en uitschakelen.
Schakel daarom onderweg je wifi- en je mobiele dataverbinding uit. Je doet dat met de Instellingen app van je smartphone.
Ook je telefoonverbinding kun je op die manier uitschakelen.
Met de Vliegtuigmodus (die geen invloed heeft op je gps) schakel je ineens zowel wifi, mobiele data als telefoon uit.
Tijdens een rustpauze kan je die verbindingen altijd even inschakelen om te checken hoe 'onmisbaar' je was.
Het resultaat zal zijn dat je batterij veel minder belast wordt en het dus ook veel langer zal volhouden.

Je hoeft onderweg niet voortdurend naar je scherm te staren. Als je weet hoe je moet lopen, schakel dan je scherm uit terwijl je wandel-app blijft openstaan. Zet je scherm alleen aan bij twijfel over de te volgen weg en om de info te lezen. Geen nood, de gps blijft je positie volgen, ook als je scherm af staat. Je kunt zelfs de OsmAnd app sluiten en die terug openen als dat nodig is. Ook dan zal je onmiddellijk terug je positie zien op het scherm.

 

Verken je e-STAPPER online

De bedoeling van een e-STAPPER is dat je een tocht volledig offline kunt lopen, enkel met behulp van de gps-functie op je smartphone of tablet.
Je zal merken dat je e-STAPPER soms ook foto's en website links bevat. Die kun je enkel zien of openen als je online bent, dus als je wifi of mobiele dataverbinding ingeschakeld is. In principe is dat niet onderweg niet nodig want alle informatie over je traject en beziens/wetenswaardigheden/pitstops enzovoort, is offline beschikbaar in combinatie met de mogelijkheden van je wandel-app.

Die foto's en website links geven je wel de mogelijkheid om thuis vanuit je luie zetel, de tocht voor te bereiden en een goed idee te krijgen van wat er onderweg te zien en te beleven is, na te gaan waar je eventueel rustpauzes kunt inlassen, bijkomende informatie te raadplegen, of gewoon weg te dromen en de tocht al in gedachten te beleven.

 

Moeilijkheidsgraad van een e-STAPPER

Op de Overzichtkaart en de Steekkaart geven we de moeilijkheidsgraad van een e-STAPPER aan, een waarde van 1 tot 5. Het is een persoonlijke inschatting, gebaseerd op het profiel van een doorsnee wandelaar met een redelijke conditie.

1 = makkelijk
Een korte tocht, minder dan 10 km, over een vlak parcours, makkelijke wegen en paden.

2 = doorsnee
Iets minder korte tocht, tot 15 km, parcours kan vlak tot licht heuvelend zijn en over het algemeen goed begaanbaar.

3 = gezonde inspanning
Tocht tot 20 km, hoogteprofiel met 300+ stijgingsmeters, soms nogal ruige paden.

4 = redelijk uitdagend
Langere tochten van 20+ km, hoogteprofiel met 300+ stijgingsmeters, ruige paden.

5 = uitdagend
Lange tochten van 20+ km, hoogteprofiel met 500+ stijgingsmeters, ruige paden.

 

Onderweg met een e-STAPPER

Gekoppeld met de mogelijkheden van je wandel-app geeft een e-STAPPER je onderweg alle nuttige info over je tocht.
Hoe ver is het nog, het hoogteprofiel van je tocht, openbaar vervoer haltes en lijnen, info over beziens-en wetenswaardigheden, pitstops, je positie, en nog veel meer.

 

Nog beter met een OsmAnd workshop

Een e-STAPPER gebruik je in combinatie met een wandel-app zoals OsmAnd.

Of je de app gebruikt met of zonder een e-STAPPER, OsmAnd is erg uitgebreid en veelzijdig in zijn toepassingen: navigeren, zoeken, tracks registreren en volgen, foto's, audio- en videoboodschappen opnemen, afstanden bepalen, openbaar vervoer en wandel- en fietsroutes tonen, en nog veel meer. Het nadeel van die veelzijdigheid is dat de meeste gebruikers maar een fractie van de mogelijkheden kennen en gebruiken.

Schrijf je daarom in voor een Osmand workshop. Tijdens een korte wandeling leer je de app op een praktische manier door en door kennen en gebruiken.

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.