Een prachttocht die begint in de vallei van de Lesse en dan stijgt naar Mesnil-Eglise. Bossen en open landbouwgebieden voeren ons naar Martouzin-Neuville om dan langs de heuvelflank bij Beauraing uit te komen.

Een redelijk lang GR 126 stuk, maar met de frisse lentekleuren was het puur genieten. Begin- en eindpunt liggen op dezelfde spoorlijn.

 

Kaart     Reis info     Foto impressie     De wandeling     Andere GR's in de streek

 

Kaart

(als de kaart niet verschijnt, klik dan even op de refresh knop van je browser)

{gpxtrackmap}gr-126-gendroncelles.gpx{/gpxtrackmap}
(deze track is gekopieerd van de grsentiers.org website - de Waalse GR organisatie - en toont de situatie in juni 2017; de meest recente situatie vind je altijd bij hen)

 

Reis info

We reisden naar het spoorstationnetje van Gendron-Celles op de lijn Dinant - Libramont.
In Gendron-Celles dropten we de rugzak met ons kampeermateriaal op de camping en konden we meteen op stap.

In de buurt van Beauraing (Marnia) verlieten we het GR spoor om af te dalen naar het centrum. Het treinstation ligt op nog ongeveer 2 km van het eindpunt van de tocht.
In Beauraing namen we de trein terug naar Gendron-Celles. De rit duurt amper 15 minuutjes.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Foto impressie 

ozio_gallery_lightgallery

 

De wandeling

De eerste 8,8 km van de tocht volgen we de Lesse stroomopwaarts tussen Gendron-Celles en Houyet. Op een paaltje zien we meteen GR 126 staan, maar ook GR 129.

Het is een zonnige dag en de kajaks met hun felle kleuren liggen ongeduldig te wachten op de recreanten. Onderweg komen we er enkele tegen, maar voor de grote drukte is het toch nog wat vroeg op het seizoen. Wij zien de Lesse vanaf het oeverpad en dat is minstens even boeiend als van op het water. Overal bloeit en groeit het dat het een lust is. Vooral de daslook met zijn doordringende geur valt op. Af en toe stijgt het pad wat van de oever weg om rotspartijen te omzeilen. Trapjes en een paar laddertjes brengen volop afwisseling. Onder een spoorwegbrug vormt het doorsijpelende kalkrijke water zowaar kleine stalactieten. We dachten dat je die alleen maar in donkere grotten kon bewonderen …

We komen aan in Houyet en krijgen het gezelschap van alweer een ander pad, GR 577 - de Ronde van de Famenne. Die GR blijft verder voor het grootste deel van de tocht bij ons. In Houyet is er een kleine routewijziging. We beginnen aan een langgerekt stijgend bostraject dat ons wegvoert van de Lesse. Plots zien we zo'n 50 m voor ons drie kleine vosjes. Moeder vos zal wel niet in de buurt geweest zijn want anders had ze ons haar kroost nooit zo dicht laten benaderen.

Boven gekomen staan we op een open landbouwplateau op meer dan 250 m hoogte. Via de kapel van Notre-Dame de la Salette komen we in het dorpje Mesnil-Eglise. Bij het kraantje op het kerkhof vullen we de waterfles bij want die is ferm geslonken tijdens de dorstige klim.

We krijgen nu prachtige uitzichten op de Famenne voorgeschoteld en zetten dan de afdaling naar Wiesme in.

Wiesme ligt op de spoorweg Dinant - Libramont. Het stationnetje staat er nog, maar er stoppen al lang geen treinen meer. Het traject begint terug te stijgen en we lopen het Bois du Roi in. Dan volgt een uitgestrekte vlakte. In de verte, aan de voet van een beboste heuvelrug, ligt Martouzin-Neuville, onze volgende bestemming. Er cirkelen glijparachutes rond, ze profiteren van de opgewarmde lucht om vanaf de heuvelflank hoogte te winnen en rustig boven de vallei te glijden. Mooi om ze bezig te zien.

De laatste 2,5 km. van GR 126 voeren ons over een horizontaal pad langs de heuvelwand richting Beauraing. Bij een weg die naar het centrum van Beauraing loopt verlaten we het GR traject. We hebben er een prachtige tocht op zitten.

 

Andere GR's in de streek

GR 129: Dinant - Gendron-Celles (17 km)
GR 129: Gendron-Celles - Houyet (8,6 km)
GR 129: Houyet - Wellin (23,5 km)

GR 575/576: Ciney - Celles (19,2 km)
GR 575/576: Celles - Spontin (16,7 km)

GR 577