GR 56 is een van de oudste lange afstand wandelroutes in het land. Niet zo verwonderlijk, want de Oostkantons staan al lang bekend als een erg aantrekkelijk wandelgebied.

 

Kaart

(deze track is gebaseerd op de informatie van de grsentiers.org website, de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie)

 

Algemene info

GR 56 vormt een 168 km lange wandellus in de uiterste oostrand van ons landje, de Oostkantons. Voeg daar nog 84 km verbindings- en variantroutes aan toe, en je komt aan een respectabel totaal van ruim 250 km.
De Franstalige topogids die dateert van 2011 is al aan zijn 7de editie toe, en zal waarschijnlijk binnenkort vervangen worden door een 8ste.
Volgens de topogids start het traject in St-Vith en loopt over Malmedy, Botrange, Monschau, Rocherath, Manderfelt en Burg-Reuland terug naar St-Vith. Zelf stapten we toevallig een eerste etappe van Botrange naar Malmedy in de tegenovergestelde richting. De overige etappes zullen we dan ook maar in die richting stappen. 

Enkele sfeerbeelden...

ozio_gallery_lightgallery

Natuur is er in overvloed. Je stapt door bossen en wouden, venen en graslanden. Je wandelt langs de Warche en zijn barrages, volgt de bovenloop van de Amblève en ontdekt prachtige beekvalleitjes (Perlenbach, Olef, Bayehon, Trô Marets). De natuur wisselt af met charmante stadjes zoals Malmedy, St-Vith en Monschau. En dan zijn er nog de dorpen met hun typische huizen en de vele kerkjes en kapellen (Manderfeld, Auel, Wiesenbach, Schoenberg, Reuland).

Onderweg ontmoet je verschillende andere GR routes: GR 5, GR 14, GR 15 en GR 573. Een deel van GR 56 is opgenomen in het traject "De Amblève langs de GR's". GR 56 hoeft dus zeker geen eindpunt te worden...