Wie kent ze niet? De GR wandelroutes, de Grandes Randonnées, de Grote Routepaden, de LAW's, de Lange Afstands Wandelpaden?

GR-homeOveral in en zelfs ver buiten Europa kom je ze tegen. Je herkent ze aan die altijd weer opduikende wit-rode en geel-rode streepjes op de mooiste en interessantste plekken. Soms zijn het wandelwegen van enkele duizenden kilometers lang die je door tal van landen en streken voeren. Sommige zijn beroemd en berucht, zoals de GR 5 die helemaal van de Noordzee tot de Middellandse Zee loopt, of de GR 20 op Corsica, of de GR 10 die de Franse Pyreneeën dwarst van kust tot kust. Het vergt heel wat voorbereiding en vaak meerdere jaren om zo'n pad helemaal af te stappen. Sommigen doen het zelfs in één trek en zijn meerdere maanden onderweg.

Maar het kan ook bescheidener en dichter bij huis. Je hoeft er alleen maar af en toe een dagje of een halve dag voor uit te trekken. Ons eigen landje telt ruim 8000 GR kilometers waarvan ruim 5000 km in Wallonië. Misschien woon je zelfs langs zo'n pad zonder het te beseffen. Je hoeft alleszins nooit ver te reizen om er eentje tegen te komen.

GR-homeJaren geleden beslisten we om de GR paden in België te ontdekken. We hadden er meteen een gezonde, ontspannende, goedkope en milieuvriendelijke hobby bij. Dat niet alleen, we leerden ook onze eigen landje beter kennen, want achter iedere wegbocht valt er altijd wel wat nieuws te zien en te beleven.
De hobby werd al vlug een passie die we graag deelden met andere wandelaars. We deden dat gedurende een achttal jaren met de lumaj.be website (Op Stap langs GR paden met Luc en Maj).

Onder deze rubriek blijven we verder onze GR avonturen verslaan, maar dan specifiek gericht op Wallonië.
De verslagen focussen op onze indrukken en ervaringen tijdens de wandelingen. Het is niet de bedoeling om wegbeschrijvingen te publiceren, daarvoor zijn er de topogidsen en de websites van de GR-organisaties. Bij de verslagen staan ook foto's die je een goed sfeerbeeld geven van de tocht, en een kaart die het staptraject toont. Verder vertellen we hoe we onze wandelingen organiseren met het openbaar vervoer, en - indien nodig - met goedkope overnachtingen.

Openbaar vervoer blijft een van onze stokpaardjes. Maak meer gebruik van het openbaar vervoer! Ook al loopt het niet altijd even vlot, je zal versteld staan waar je overal raakt met bus, tram en trein. Het milieu, je voetafdruk en de generaties na ons zullen je dankbaar zijn. En wie weet, misschien zet het ook onze beleidsmakers ertoe aan om de neerwaartse spiraal te doorbreken en te werken aan een efficiënt en toekomstgericht openbaar vervoer.

Tot ziens op een van de vele GR wandelroutes in Wallonië?

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.