GR-tekens

Wie kent ze niet? De GR-wandelroutes, de Grandes Randonnées, de Grote Routepaden, de LAW's, de Lange Afstands Wandelpaden?

In en zelfs ver buiten Europa kom je ze tegen. Je herkent ze bijna overal aan die altijd weer opduikende wit-rode en geel-rode streepjes op de mooiste en interessantste plaatsen. Soms zijn het wandelwegen van enkele duizenden kilometers lang die je door tal van landen en streken voeren. Sommige zijn beroemd en berucht, zoals de GR 5 die helemaal van de Noordzee tot de Middellandse Zee loopt, of de GR 20 op Corsica, of de GR 10 die de Franse Pyreneeën dwarst van kust tot kust. Het vergt heel wat voorbereiding en vaak meerdere jaren om zo'n pad helemaal af te stappen. Sommigen doen het zelfs in één trek en zijn meerdere maanden onderweg.

GR tekenMaar het kan ook bescheidener en dichter bij huis. Je hoeft er alleen maar af en toe een dagje of een halve dag voor uit te trekken. In België zijn ruim 8000 km GR-routes uitgestippeld, waarvan ruim 5000 km in Wallonië. Misschien woon je zelfs langs zo'n pad zonder het te beseffen. Je hoeft alleszins nooit ver te reizen om er eentje tegen te komen.

Jaren geleden begonnen we die GR-paden in België af te stappen. Eerst in Vlaanderen, dan in Wallonië. We waren meteen verkocht, en hielden er een gezonde, ontspannende, goedkope en milieuvriendelijke hobby aan over. Dat niet alleen, we leerden ook ons eigen landje veel beter kennen, want achter iedere bocht in de weg viel er altijd wel wat nieuws te zien en te beleven.
De hobby werd al vlug een passie die we maar al te graag deelden met andere wandelaars. We deden dat gedurende een achttal jaren met de lumaj.be website (Op Stap langs GR-paden met Luc en Maj).

Onder deze rubriek blijven we verder onze GR avonturen verslaan, maar dan toegespitst op Wallonië.
We groeperen de verslagen per GR zodat je makkelijk eerst een algemeen beeld en dan een etappe-per-etappe beeld krijgt.
De verslagen focussen op onze indrukken en ervaringen tijdens de wandelingen. Het is niet de bedoeling om wegbeschrijvingen te publiceren, die vind je in de topogidsen die de GR-organisaties via hun websites verkopen. Voor Vlaanderen is dat groteroutepaden.be, voor Wallonië grsentiers.org (op beide websites kan je de gpx-tracks van de GR's gratis downloaden). Bij de verslagen staan ook foto's die je een goed sfeerbeeld geven van de tocht, en een kaart die het gestapte traject toont. Verder vertellen we hoe we onze wandelingen organiseren met het openbaar vervoer, en - indien nodig - met goedkope overnachtingen.

Openbaar vervoer blijft een van onze stokpaardjes. Maak meer gebruik van het openbaar vervoer! Ook al loopt het niet altijd even vlot, je zal versteld staan waar je overal raakt met bus, tram en trein. Het milieu, je voetafdruk en de generaties na ons zullen je dankbaar zijn. En wie weet, als we dat massaal doen zal het ook onze beleidsmakers ertoe aanzetten om de neerwaartse spiraal te doorbreken en te werken aan een efficiënt en toekomstgericht openbaar vervoer.

Tot ziens op een van de vele GR wandelroutes in Wallonië?

Waals GR-netwerk

 
 
 
Deze website gebruikt cookies. Sommige zijn noodzakelijk voor de werking van de website, andere helpen om de werking van de website te verbeteren en om bezoekers een betere surfervaring te bezorgen. Je kunt zelf beslissen of je cookies toelaat of niet. Bij weigering zou het kunnen dat niet alle mogelijkheden van de website functioneren.