GR 57 Ourthe - Luxembourg (370 km)

IMG 20180526 131302701

GR 57 wandelroute is al lange tijd met stip het populairste GR pad in Wallonië. Het traject volgt de Ourthevallei en trekt dan het Groothertogdom Luxembourg in.
De route vergt af en toe een gezonde dosis inspanning, is niet altijd even makkelijk en zelfs af en toe avontuurlijk.

 

Kaart overzicht

(deze track is gebaseerd op informatie uit de grsentiers.org website, de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie)

 

Sfeerbeelden

 

Algemene info

GR 57 is zowat het populairste GR-pad in Wallonië. De wandelroute bestaat al sinds 1966 en is 280 km lang. Althans, die lengte had ze tot in augustus 2017. In dat jaar werd het pad grondig herbekeken en dat resulteerde in een nieuwe topogids. De totale lengte bedraagt nu maar liefst 370 km.

Het hoofdtraject van GR 57 start niet langer in de buurt van Barchon waar GR 5 passeert. Er werd geopteerd om te starten bij het station Liège-Guillemins. Het deel naar Barchon wordt nu voorgesteld als een verbindingsroute.
Na een passage door Liège trekt GR 57 vanaf Angleur de Ardennen in om de Ourthevallei te volgen tot bij de bron van de rivier. Het traject werd op meerdere plaatsen herzien. Rond Wéris werd de variant geschrapt en vervangen door een combinatie van variant - hoofdroute. GR 57 zoekt nu ook de bronnen van de Ourthe op.
Daarna gaat het verder in het Groothertogdom Luxembourg langs nog meer riviervalleien om te eindigen aan de Sûre bij Diekirch waar terug aangesloten wordt op GR 5.

Grote vernieuwing is de toevoeging van een volledig nieuw deel aan het traject. Vanaf de stuwdam in Nisramont vertrekt een aftakking die ook die andere Ourthe, de Westelijke Ourthe, volgt tot bij haar bron en dan verder trekt naar Libramont. Afstand: 70 km.

De wandelroute biedt heel wat afwisseling. Langs de grillige Ourthe komen zowel hoogplateaus als valleien aan bod, heel wat bekende toeristische plaatsen passeren de revue, en ook in Luxembourg blijft het kuitenbijtende landschap de moeite meer dan waard.

GR 57 biedt het grote voordeel meestal makkelijk bereikbaar te zijn met openbaar vervoer. Zo kunnen met de trein zelfs meerdaagse staptochten georganiseerd worden tussen Liège en Hotton, en Gouvy en Diekirch, zonder met een zware trekkingrugzak te moeten stappen. Verder vinden stappers langs de route tal van logiesmogelijkheden waaronder heel wat campings. Ook dat verkaart voor een deel de populariteit van het traject. 

Blijft GR 57 haar reputatie als populairste route waarmaken?
Voor ons mag het traject inderdaad bij de mooiste en makkelijkst te organiseren routes van België geklasseerd worden. Maar om ze dan maar meteen tot nr. 1 uit te roepen... nee ! Andere routes zoals GR 573, GR 571 en GR 16 verdienen evengoed een topplaats. 

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.