GR 57 Ourthe - GH Luxemburg (370 km)

IMG 20180526 131302701

De Ourthe, de leidraad van GR 57.

 

Kaart overzicht

(deze track toont het traject zoals het in februari 2021 op grsentiers.org stond, de website van de Waalse GR organisatie; consulteer altijd die website voor de meest recente situatie)

 

Sfeerbeelden

 

Algemene info

GR 57 is zo niet het populairste, dan toch een van de populairste GR-paden in Wallonië. De wandelroute bestaat al sinds 1966 en was tot augustus 2017 280 km lang. Toen werd het pad grondig herbekeken en verlengd met een traject langs de Westelijke Ourthe. De totale lengte bedraagt nu maar liefst 370 km, keurig beschreven in een Franstalige topogids die dateert van 2017.

Vroeger werd de GR 57 voorgesteld als een alternatief voor de GR 5 route tussen Liège en Diekirch in het GH Luxemburg. Daarom startte GR 57 in Barchon waar GR 5 passeert. In Diekirch kwamen beide routes terug samen. Wandelaars konden op die manier een enorme lus lopen met beide routes. Maar dat idee is nu min of meer in de vergeethoek beland. Daarom start GR 57 sinds 2017 bij het station Liège-Guillemins, en het deel naar Barchon wordt nu voorgesteld als een verbindingsroute naar GR 5. Dat belet wel niet dat die verbindingsroute nog altijd een interessante aanlooptocht is voor GR 57.

Na een korte passage door Liège trekt GR 57 vanaf Angleur de Ardennen in om de Ourthevallei te volgen tot bij de oostelijke bron van de rivier. Het traject werd op meerdere plaatsen herzien. Rond Wéris werd de variant geschrapt en vervangen door een combinatie van variant - hoofdroute. GR 57 zoekt nu ook de bronnen van de Ourthe op.
Daarna gaat het verder in het Groothertogdom Luxembourg langs nog meer riviervalleien om te eindigen aan de Sûre bij Diekirch waar terug aangesloten wordt op GR 5.

Grote vernieuwing is de toevoeging van een volledig nieuw deel aan het traject. Vanaf de stuwdam in Nisramont vertrekt een aftakking die ook die andere Ourthe, de Westelijke Ourthe, volgt tot bij haar bron en dan verder trekt naar Libramont. Afstand: 70 km.

GR 57 biedt heel wat afwisseling. Langs de grillige Ourthe komen zowel hoogplateaus als valleien aan bod, heel wat bekende toeristische plaatsen passeren de revue, en ook in het GH Luxemburg blijft het kuitenbijtende landschap de moeite meer dan waard
De route vergt af en toe een gezonde dosis inspanning, is niet altijd even makkelijk en zelfs af en toe avontuurlijk. Maar wat een natuurpracht kom je onderweg niet tegen!

We hebben alle 370 GR 57 kilometers afgestapt, en voor ons mag het traject inderdaad bij de mooiste en redelijk goed te organiseren GR-routes van België geklasseerd worden. Maar om de route dan maar meteen tot nr. 1 uit te roepen... nee! Andere routes zoals GR 573, GR 571 en GR 16 verdienen evengoed die topplaats.

 

Logistieke info

GR 57 biedt het grote voordeel meestal makkelijk bereikbaar te zijn met openbaar vervoer. Zo kunnen met de trein zelfs meerdaagse staptochten georganiseerd worden tussen Liège en Hotton, en Gouvy en Diekirch, zonder met een zware trekkingrugzak te moeten stappen.
Langs de route vinden stappers tal van logiesmogelijkheden waaronder heel wat campings. Ook dat verklaart voor een deel de populariteit van het traject. 
 

 
 
 
Deze website gebruikt cookies. Sommige zijn noodzakelijk voor de werking van de website, andere helpen om de werking van de website te verbeteren en om bezoekers een betere surfervaring te bezorgen. Je kunt zelf beslissen of je cookies toelaat of niet. Bij weigering zou het kunnen dat niet alle mogelijkheden van de website functioneren.