GR 57: Barchon - Angleur (17,5 km)

IMG 6898

De inleidende etappe van het GR 57 pad brengt ons van het aansluitingspunt met de GR 5 in Barchon naar de Vurige Stede Liège. Na een stukje Maasoever vinden we aansluiting bij de Ourthe, de verdere leidraad van het GR 57 pad.

  

Kaart

(deze track is gebaseerd op informatie uit de website grsentiers.org, de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

De plaats waar een verbindingsroute naar GR 57 afsplitst van GR 5, stelt niets voor, en is al zeker geen openbaar vervoerknooppunt. Maar het is wel de plaats waar ons GR 57 avontuur begint.
Om er te raken nemen we aan het station Liège Guillemins de bus naar Visé. Uitstappen aan de halte Chératte Eglise. Van daar is het nog 2,1 km stappen tot ons startpunt. De bus rijdt frequent, ook op vakantiedagen.

In Angleur is er een treinstation waar de route passeert. Er rijden om het uur treinen naar Liège Guillemins. De rit duurt nauwelijks enkele minuten. Wie dat wil kan de wandeling ook eerder afsluiten door te eindigen bij het treinstation Liège Guillemins.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden

 

De wandeling

Opmerking 3/2018:
In 2016 was dit nog de startetappe van GR 57. Sinds de herziening en uitbreiding van de route in 2017 wordt het deel van deze wandeletappe tussen Barchon en Liège beschouwd als een verbindingsroute tussen GR 57 en GR 5. De officiële start van GR 57 is nu het station van Liège-Guillemins.
Die wijziging doet niets af aan het boeiende van de hier beschreven tocht: vanuit een landelijk gebied het drukke Liège inlopen tot in Angleur.

Het moest er ooit van komen. GR 57 als populairste GR-pad in Wallonië lieten we tot nu toe links liggen. Ondertussen ontdekten we al heel wat stukjes Wallonië op andere GR-routes. Stilaan tijd dus om nu toch eens na te gaan of die GR 57 inderdaad zo bijzonder is.

Uit alle berichten die we lazen over het pad blijkt dat de startetappe alvast geen typisch beeld geeft van de route. GR 57 begint op een onooglijke plek vlakbij de E40 autoweg tussen Cheratte en Barchon. GR 5 passeert daar niet al te ver van Liège, de stad waar de Ourthe de Maas bereikt. Deze eerste tocht is daarom eerder een inleidende etappe die beide plaatsen verbindt.
We lopen naar het startpunt vanaf de bushalte Cheratte Eglise. Op de kaart vinden we een mooi pad dat ons al vlug boven de Maasvallei brengt. Wat verder volgen we een pad naast de E40. Nog even onder de autoweg door en 2,1 km later kunnen we echt aan de wandeling beginnen.

De eerste kilometers zijn rustig en landelijk. Langs boskanten, weides en akkers lopen we over een redelijk vlak plateau. Af en toe geeft een doorkijkje tussen bomen en struiken zicht op de Maasvallei. Het pad is soms erg smal en behoorlijk overgroeid. Als dan ook nog ruiters het pad gebruiken kunnen we niet anders dan ons tussen de begroeing te wringen om ze te laten passeren. Een verontschuldiging of bedankje kon er niet af.

Uit een bosrand komen rookwolken. Als we passeren zien we dat er allerhande rotzooi ligt te smeulen, smerig boeltje. We bereiken een uitkijkpunt dat - tussen hoogspanningspylonen en -lijnen - een eerste blik biedt op Liège. Jammer dat de plaats met oriëntatietafel ontsierd wordt door afval. Verder komen we nog meer vuilnis tegen. Je vraagt je af hoe ze die afgelegen plaatsen bereiken want zonder vervoermiddel krijg je zo'n hoop afval daar niet gedumpt.
Waar ons pad de GR 412 kruist worden we een wei ingestuurd. Er grazen koeien, maar die gunnen ons amper een blik. Dan gaat het dwars door een maïsveld waarin de planten al meer dan manshoog staan. Uiteindelijk daalt een smal overgroeid pad naar Jupille-sur-Meuse, het plaatsje waar een bier gebrouwen wordt waarvan mannen menen te weten waarom ze het drinken. Ja, waarom? Omdat de marketingmachine van AB-Inbev ontdekt heeft dat zo'n flauwe sexistische slogan het goed doet bij het hersenloze macho-segment van hun cliënteel?

GR 57 loopt niet door Jupille maar klimt terug wat hoger om met een omweg toch nog wat open ruimte op te zoeken. Wat verder neemt de bebouwing toe. Door de onvermijdelijke buitenwijken bereiken we de grote begraafplaats Robermont en dalen dan af naar Bressoux. Achter volktuintjes door volgen we nog een tijd de valleirand om dan definitief naar de stad af te dalen. We komen aan het Omleidingskanaal (La Dérivation) en stappen over de brug de wijk Outremeuse in. Een steeg voert naar het hart van deze nog volkse wijk bij de Saint-Nicolaskerk en de jeugdherberg. Schrijver Georges Simenon groeide hier op en verder is de buurt vooral bekend voor zijn jaarlijks driedaags volksfeest rond 15 augustus. Stoeten en feesten kleuren dan de straten in een uitbundige herdenking van de République Libre d'Outremeuse en de volksfiguur Tchantchès (een marionetpop).

Bij de Passerelle Saucy staan we aan de Maas. Het traject volgt de rivier stroomopwaarts. Zoals in veel steden aan de waterkant beweegt er ook in Liège heel wat. Fiets- en wandelpaden, monumenten, een nieuwe voetgangers- en fietsbrug, een watertaxi, hoogbouw die een nieuwe skyline uittekent, het recent terug geopende totaal vernieuwde Boverymuseum... de stroom toont zich van haar beste kant en verandert de saaie industriestad langzaam maar zeker in een aangename en interessante citytrip-bestemming.

Opmerking 3/2018:
Via de nieuwe voetgangers- en fietsbrug ("La Belle Liégeoise") bereik je in amper 5 minuten het treinstation Liège-Guillemins.

Voorbij het Boverymuseum steken we de Ourthe over bij haar monding in de Maas. We zijn aanbeland bij de rivier die bijna 2/3den van het GR 57 traject zal inspireren. We beginnen nochtans niet met de rivier zelf, maar met het iets verder parallel lopende Ourthekanaal. Het was de Nederlandse koning Willem I die kort voor de Belgische onafhankelijkheid het ambitieuze plan opvatte om de Maas in Liège te verbinden met de Moezel in Wasserbillig. In België zou de verbinding langs de Ourthevallei lopen. Een tunnel bij Bernistap moest dan de waterscheidingslijn tussen Maas- en Moezelbekken overwinnen, waarna het in Luxembourg verder zou gaan via de Wolz- en de Sûrevalleien. Is dat niet toevallig min of meer het traject dat GR 57 volgt? GR 57 ligt er, maar het kanaalproject werd nooit afgewerkt. Enkel het deel tussen de Maas en La Roche-en-Ardenne raakte klaar, evenals een deel van de tunnel. Daarvan is alleen nog een stukje Ourthekanaal tussen de Maas en de monding van de Vesder in de Ourthe bewaard gebleven. Het is dit stukje dat we volgen tot bij het treinstation van Angleur. Het kanaal wordt niet meer bevaren. In het begin zien we lange rijen scheepswrakken waarvan sommige nog als woonboten dienst doen. Wat verder is het rustige kanaal ideaal voor vissers. Wij houden er alleszins een aangenaam wandeltraject aan over.

Al bij al was dit als inleiding geen slechte etappe. De saaie buitenwijken worden ruimschoots gecompenseerd met mooie stukjes natuur en de doortocht van Liège. Volgende keer begint het echte Ourthe-avontuur.

 

Andere GR-tochten in de streek

GR 412 (Pad van de terrils)

GR 5 (Noordzee - Rivièra)

GR 573: Angleur - Nessonvaux (20,4 km)

GR 579: Awirs - Liège (21,2 km)

GR 563: Dalhem - Olne (23,5 km)

 
 
 
Deze website gebruikt cookies. Sommige zijn noodzakelijk voor de werking van de website, andere helpen om de werking van de website te verbeteren en om bezoekers een betere surfervaring te bezorgen. Je kunt zelf beslissen of je cookies toelaat of niet. Bij weigering zou het kunnen dat niet alle mogelijkheden van de website functioneren.