GR 57: Bistain - Gouvy (14,3 km)

IMG 20180528 112235798 BURST000 COVER

De Ourthe Orientale verschrompelt tot een uit de kluiten gewassen beek. In Gouvy - laatste Belgisch treinstation voor GH Luxemburg - sluiten we een geslaagde 4-daagse trektocht af.

  

Kaart

(deze track is gebaseerd op informatie uit de website grsentiers.org, de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

Deze etappe is de vierde van een 4-daagse trekking.
Verplaatsingen regelen met openbaar vervoer in deze streek is niet vanzelfsprekend. Daarom organiseerde ik deze tocht als onderdeel van een trekking.

We overnachtten in een trekkershut op camping Moulin de Bistain (grondgebied Rettigny) zodat we 's morgens zonder oponthoud en verdere verplaatsingen weer op stap konden.

We eindigen in Gouvy, het laatste Belgisch treinstation voor de grens met het GH Luxemburg. We nemen er de IC trein naar Liège.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden

 

De wandeling

De regen op het dak van de trekkershut ratelde gisterenavond een dik uur door, maar daarmee was het nog niet afgelopen. Enkele bomen bleven ook daarna nog urenlang nadruppelen op het dak. Ludo, onze Compostella-compagnon, sliep er ongestoord door, maar zelf konden we de slaap maar moeilijk vatten. Uiteindelijk moet het toch gelukt zijn want van de rest van de nacht herinner ik me niets meer.
's Morgens zijn we alle drie vroeg uit de veren. Heerlijk hoe de natuur geurt na zo'n fikse regenbui. De Ourthe die de vorige avond nog rustig voortkabbelde is toch wel wat aangezwollen, maar gelukkig zonder erg. Ludo vertrekt al erg vroeg. Voor hem gaat het vandaag richting Bastogne en verder naar Frankrijk. Wij hebben maar een korte slotetappe voor de boeg en nemen de tijd. Om 8.30u mogen we de broodjes die we de vorige avond bestelden afhalen. We genieten bij een koffie nog wat van de ochtendzon en rond 9u zijn ook wij weer onderweg.

Screenshot 20180603 202643

(screenshot uit de Osmand app)

We stijgen het Ourthedal uit om dan wat hoger het dorpje Steinbach te bereiken. Hier valt echt op hoeveel actieve boerderijen er nog zijn. In de meeste dorpen zijn die verdwenen of omgebouwd tot woningen. In Steinbach daarentegen blijven ze het dorpsbeeld bepalen en zorgen ze tegelijkertijd voor de nodige activiteit en beweging. Toch wel wat anders dan de slaapdorpen die we meestal passeren. Het dorp dankt zijn naam aan de gelijknamige beek die er door loopt.

Het volgende dorp is Limerlé. We lopen even tot bij de kerk waar een rij oude grafkruisen de muur versiert. Voorbij dit dorp zetten we terug de afdaling in naar de Ourthe. De vallei toont helemaal niet meer de grootsheid die twee wandeletappes geleden nog zo'n indruk maakte. We wurmen ons nu door het kletsnatte struikgewas van een vochtige beekvallei. De resten van een watermolen doen hun best om niet helemaal overwoekerd te worden. Een picknickbank nodigt uit voor een lunchpauze. De broodjes die we 's morgens op de camping oppikten gaan er vlot in.

We verlaten de vallei om boven even van de weidse zichten te genieten, en dalen dan prompt weer af. Twee brugjes brengen ons naar de overkant van de Ourthe die we volgen richting de Meren van Cherapont. Al vlug duiken de eerste caravans op, de voorbodes van een groot campingterrein dat van de kunstmatige meren haar attractiepool maakte. De taverne doet ons even hopen op een onverwachte pitstop, maar het is maandag, sluitingsdag. In de meren kan zowel gevist als gezwommen worden.

Bij de camping neemt GR 57 terug wat hoogte om dan op Gouvy af te stevenen. Onderweg komt GR 571 ons traject vervoegen.
Het einde van onze GR 57 vierdaagse nadert. Gouvy was lange tijd een onbeduidend dorp dat sinds 1824 bij Limerlé hoorde. Gouvy kreeg pas betekenis door de aanleg van de spoorweg naar het GH Luxemburg in de 2de helft van de 19de eeuw. Lange tijd diende de lijn vooral voor goederentransport (cokes), maar tegenwoordig rijden er alleen nog passagierstreinen met een lokaal en toeristisch belang. De snelle verbindingen naar het GH Luxemburg gaan over Arlon en Athus. Maar ondertussen heeft de spoorweg er toch maar voor gezorgd dat Gouvy bij de gemeentefusies van 1977 de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente werd, ten nadele van Limerlé.
Op de brug over de spoorweg nemen we (voorlopig) afscheid van GR 57 en lopen richting station. Terugkijkend op een geslaagde vierdaagse stappen we moe maar tevreden de trein op naar Liège. 

 

Andere GR-tochten in de streek

GR 571: Vielsalm - Gouvy (15,2 km)
GR 571: Gouvy - Lierneux (25,8 km)

 
 
 
Deze website gebruikt cookies. Sommige zijn noodzakelijk voor de werking van de website, andere helpen om de werking van de website te verbeteren en om bezoekers een betere surfervaring te bezorgen. Je kunt zelf beslissen of je cookies toelaat of niet. Bij weigering zou het kunnen dat niet alle mogelijkheden van de website functioneren.