GR 57: Bomal - Durbuy (6,6 km)

IMG 7300

Korte maar pittige natuurtocht met als hoogtepunt (of is het een dieptepunt?) de doortocht van het kleinste stadje - Durbuy.

 

BELANGRIJKE WIJZIGINGEN VANAF 2021

Tussen Durbuy en Hotton is het GR 57 traject volledig hertekend.
Dat betekent dat dit wandelverslag maar klopt tot bij het anticlinaal van Durbuy (afstand is amper 6,6 km). Het deel van Durbuy tot Barvaux is niet langer een GR 57 traject. Daarom hebben we dat deel op de kaart verwijderd. Ook in het wandelverslag en bij de foto's is het verdere verloop vanaf Durbuy geschrapt.
Ook de manier waarop we onze verplaatsingen met het openbaar vervoer regelden klopt niet meer met het nieuwe traject. Ook die informatie hebben we verwijderd.

Men wacht op een nieuwe editie van de GR 57 topogids in 2021. In afwachting gebruik je best de gpx tracks van GR 57 zoals ze op de grsentiers.org website ingetekend staan. De wijziging tussen Durbuy en Hotton is trouwens niet de enige...

 

Kaart

(deze track is gebaseerd op informatie uit de website grsentiers.org, de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

(verwijderd)

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden

 

De wandeling

Een kort stukje GR 57, wat alles te maken heeft met de mogelijkheden van het openbaar vervoer. Om etappes te organiseren op het deel tussen Barvaux en Hotton zijn we afhankelijk van de bus, en die doet het alleen maar op schooldagen... Dat wordt dus iets voor later.
Om toch nog een beetje afstand toe te voegen aan dit korte traject, beslisten we er een luswandeling van te maken. Iets voor Barvaux verlieten we GR 57, stapten naar de vlakbije Ourthe, en volgden die terug naar Bomal. Dit bijkomend stukje maakt de wandelafstand amper 3,8 km langer. Bovendien zijn het volkomen vlakke kilometers. Je passeert onderweg enkele campings, maar ook het bekende 'Doolhof van Barvaux'. Bij onze doortocht was er niks van te zien, maar in de zomer wordt in een enorm maïsveld een grote doolhof aangelegd, compleet met allerlei animatie. De doolhof wordt al ruim 20 jaar telkens opnieuw aangelegd en verandert iedere keer van thema.

Over de N806 verlaten we Bomal en slaan dan een stijgend bospad in. Het bos maakt plaats voor velden, het pad blijf stijgen. We lopen al vlug 100 m hoger dan op ons vertrekpunt. Achteromkijkend zien we de Mont des Pins liggen waar we tijdens de vorige GR 57 etappe nog langskwamen.
We krijgen wat afwisseling bos - velden - weidedoorsteek met geregeld mooie zichten op de Ourthevallei. In het gehucht Warre zijn nog enkele mooie 19de-eeuwse boerderijen in de typische grijze steen te zien.

Het traject daalt naar Durbuy. Onderweg passeren we de kapel Notre-Dame del Cherra. De Spaans klinkende naam verwijst naar een legende waarin een Spaanse soldaat ooit een Mariabeeldje achterliet op deze plaats. Het beeldje werd overgebracht naar de kerk van Tohogne, maar daar verdween het weer om op mysterieuze wijze terug op te duiken op deze plaats. Zo'n gebeurtenis verdiende uiteraard een kapel.

We lopen Durbuy in langs de Ourthe. Het eerste wat opvalt aan de overkant van de rivier is de beroemde anticlinaal van Durbuy, ook wel Homaliusrots of Rots van Falize genoemd. Het is een bekend voorbeeld van de krachten die rotslagen als velletjes papier kunnen omhoog plooien. Dat gebeurde wel meer dan 300 miljoen jaren geleden. De rots werd genoemd naar Jean-Baptiste d'Omalius d'Halloy, een Luikenaar (18de - 19de eeuw) die algemeen beschouwd wordt als de grondlegger van de moderne geologie.
Voor het overige biedt Durbuy meer de aanblik van een toeristische kermis dan van het kleine pittoreske stadje dat het zou moeten zijn. Hier regeert de middenstand die op alle mogelijke manieren de portemonnee van de argeloze dagjestoerist weet lichter te maken. En die laat dat blijkbaar maar al te graag gebeuren, dus kun je het die middenstand dan ook weer niet kwalijk nemen. Eens benieuwd wat het gaat worden als Durbuy verandert in Couckeville.

 

Andere GR-tochten in de streek

GR 577 (Ronde van de Famenne)

 
 
 
Deze website gebruikt cookies. Sommige zijn noodzakelijk voor de werking van de website, andere helpen om de werking van de website te verbeteren en om bezoekers een betere surfervaring te bezorgen. Je kunt zelf beslissen of je cookies toelaat of niet. Bij weigering zou het kunnen dat niet alle mogelijkheden van de website functioneren.