GR 57: Bomal - Barvaux (10,4 km)

IMG 7300

Korte maar pittige natuurtocht met als hoogtepunt (of is het een dieptepunt?) de doortocht van het kleinste stadje - Durbuy.

  

Kaart

(deze track is gebaseerd op informatie uit de website grsentiers.org, de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

Met de trein naar Bomal. Neem in Liège-Guillemins de L-trein naar Marloie en 45 minuten later ben je in Bomal, pal op het GR traject.

Ook in Barvaux stopt de trein, en ook daar ligt het stationnetje pal op het GR 57 traject. Je neemt er de L-trein naar Liers. Die stopt in Liège-Guillemins (50 min.), maar ook in Bomal (5 min.). Ideaal om terug te keren naar het startpunt van de wandeling.

Zelf namen we iets voor Barvaux afscheid van het GR traject om langs de Ourthe terug te keren naar Bomal. Op die manier maakten we er een luswandeling van.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden

 

De wandeling

Een kort stukje GR 57, wat alles te maken heeft met de mogelijkheden van het openbaar vervoer. Om etappes te organiseren op het deel tussen Barvaux en Hotton zijn we afhankelijk van de bus, en die doet het alleen maar op schooldagen... Dat wordt dus iets voor later.
Om toch nog een beetje afstand toe te voegen aan dit korte traject, beslisten we er een luswandeling van te maken. Iets voor Barvaux verlieten we GR 57, stapten naar de vlakbije Ourthe, en volgden die terug naar Bomal. Dit bijkomend stukje maakt de wandelafstand amper 3,8 km langer. Bovendien zijn het volkomen vlakke kilometers. Je passeert onderweg enkele campings, maar ook het bekende 'Doolhof van Barvaux'. Bij onze doortocht was er niks van te zien, maar in de zomer wordt in een enorm maïsveld een grote doolhof aangelegd, compleet met allerlei animatie. De doolhof wordt al ruim 20 jaar telkens opnieuw aangelegd en verandert iedere keer van thema.

Over de N806 verlaten we Bomal en slaan dan een stijgend bospad in. Het bos maakt plaats voor velden, het pad blijf stijgen. We lopen al vlug 100 m hoger dan op ons vertrekpunt. Achteromkijkend zien we de Mont des Pins liggen waar we tijdens de vorige GR 57 etappe nog langskwamen.
We krijgen wat afwisseling bos - velden - weidedoorsteek met geregeld mooie zichten op de Ourthevallei. In het gehucht Warre zijn nog enkele mooie 19de-eeuwse boerderijen in de typische grijze steen te zien.

Het traject daalt naar Durbuy. Onderweg passeren we de kapel Notre-Dame del Cherra. De spaans klinkende naam verwijst naar een legende waarin een Spaanse soldaat ooit een Mariabeeldje achterliet op deze plaats. Het beeldje werd overgebracht naar de kerk van Tohogne, maar daar verdween het weer om op mysterieuze wijze terug op te duiken op deze plaats. Zo'n gebeurtenis verdiende uiteraard een kapel.

We lopen Durbuy in langs de Ourthe. Het eerste wat opvalt aan de overkant van de rivier is de beroemde anticlinaal van Durbuy, ook wel Homaliusrots of Rots van Falize genoemd. Het is een beroemd voorbeeld van de krachten die rotslagen als velletjes papier kunnen omhoog plooien. Dat gebeurde wel meer dan 300 miljoen jaren geleden. De rots werd genoemd naar Jean-Baptiste d'Omalius d'Halloy, een Luikenaar (18de - 19de eeuw) die algemeen beschouwd wordt als de grondlegger van de moderne geologie.
Voor het overige biedt Durbuy meer de aanblik van een toeristische kermis dan van het kleine pittoreske stadje dat het zou moeten zijn. Hier regeert de middenstand die op alle mogelijke manieren de portemonnee van de argeloze dagjestoerist weet lichter te maken. En die laat dat blijkbaar maar al te graag gebeuren, dus kun je het die middenstand dan ook weer niet kwalijk nemen. Eens benieuwd wat het gaat worden als Durbuy verandert in Couckeville.

We ontsnappen aan de drukte langs de Thier des Béguines, een kuitenbijter naar een uitkijkpunt over het stadje. De oprukkende begroeiing heeft het uitzicht inmiddels wel nagenoeg weggenomen.
Tijdens het resterende stukje traject naar Barvaux is de drukte van Durbuy even snel weer gedaan als ze begon. Van Barvaux zelf hebben we nog niets gezien omdat we net ervoor het GR traject verlieten, terug richting Bomal, rustig de Ourthe volgend. 

 

Andere GR-tochten in de streek

GR 577 (Ronde van de Famenne)

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.