GR 57: Comblain-la-Tour - Bomal (21,3 km)

IMG 7225

En weeral een mooie. GR 57 blijft boeien.
Het kerkje van Xhignesse, de rotsen van Sy, de Lognevallei en het natuurreservaat van de Mont des Pins... de tocht toont alle mooiste plekjes van de streek.

  

Kaart

(deze track is gebaseerd op informatie uit de website grsentiers.org, de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

Met de trein naar Comblain-la-Tour. Neem in Liège-Guillemins de L-trein naar Marloie en 32 minuten later ben je in Comblain-la-Tour, pal op het GR traject.

Terugkeren vanuit Bomal. Ook daar passeert GR 57 bij het treinstation. Je neemt er de L-trein naar Liers. Die stopt in Liège-Guillemins (46 min.), maar ook in Comblain-la-Tour (14 min.).

Onderweg kun je ook nog terecht in de treinstations van Hamoir en Sy. Handig voor wie de wandeling eerder wil beëindigen.
Weer een ideale treinstapper!

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden

 

De wandeling

In Comblain-la-Tour hoeven we 's morgens niet aan de verleiding van een koffie te weerstaan, want er is niks. Dan maar meteen op stap, we hebben sowieso een stevige tocht voor de boeg.
Het pad volgt een tijd de spoorweg en stijgt er dan van weg naar het gehucht Xhignesse. Het verhaal van de pastoor die er eind 18de eeuw vermoord werd is nog altijd bekend in de streek. Of waartoe een valse beschuldiging kan leiden... Het Romaans kerkje oogt bijzonder, en dat is het ook. Het dateert uit de XIde eeuw en is geklasseerd als Uitzonderlijk Waals Patrimonium. De blinde galerij over de ronde achterbouw geeft iets sierlijk en licht aan de zware muur. Dit architecturaal element is typisch voor de Romaanse bouwstijl in de Rijnstreek. Verrassend om dit in deze contreien tegen te komen. Loop zeker even binnen, het kerkje is normaal altijd open.

We dalen af naar de Ourthe, steken over, en volgen de rivier tot aan de brug in Hamoir. Onderweg passeren we de Belourthe fabriek, een producent van graanproducten voor baby's en graanvlokken. Bij het grote pubiek is de naam niet zo bekend, maar hun producten maken wel deel uit van heel wat grote babyvoedingsmerken.

GR 57 steekt de brug over, neemt weer hoogte, doorkruist een wei vol koeien, en daalt dan terug af naar de rivier. We passeren de Rochers de la Vierge, ondanks de naam een klimmassief. Dit is de Calestienne, de smalle kalksteengordel die de Ardennen doorkruist. De rest van de tocht blijven we in dit gebied.
Wat verder lopen we Sy in. Bij het kerkje (of is het een kapel?) vinden we een taverne, goed voor een korte pitstop. Sy is het dorp van Richard Heintz, de landschapsschilder die in de stijl van het impressionisme het Ardennenmassief vereeuwigde. Hij leefde op de overgang van de 19de en de 20ste eeuw en staat bekend als de 'Meester van Sy'.
Achter het kerkje begint een stevige klim die ons naar het gebied boven de Rotsen van Sy brengt, ook al een bekend klimmassief. Boven een bocht in de Ourthe nemen we op een bank ruim de tijd om van het uitzicht te genieten. We lopen boven het (onzichtbare) recreatiedomein van Palogne door. Een vlag verraadt de ligging van het Kasteel van Logne. Allemaal plaatsen die we vroeger leerden kennen tijdens tochten in de streek. Ondertussen lopen we niet meer boven de Ourthevallei, maar wel die van de Lembrée, een zijriviertje. Na een steile afdaling steken we die over.

Van de ene vallei naar de andere. Steilere klim- en daalpartijen wisselen af met golvende landschappen, af en toe wat bebouwing. We steken de Aisne over, ook al een zijrivier van de Ourthe.
De tocht voert nu naar het laatste (letterlijk) hoogtepunt, de Mont des Pins (Dennenheuvel, niet te verwarren met een vakantieoord in Durbuy). De 280 m hoge heuvel, geprangd tussen de Aisne- en de Ourthevallei, was vroeger volledig kaal (kalkondergrond). Vanaf einde 19de eeuw werd hij volgeplant met Oostenrijkse den. De laatste jaren herstelt men het oorspronkelijke uitzicht (en de bijzondere flora) door grote delen terug te ontbossen en te onderhouden door begrazing. Midden de verlatenheid van deze plaats is het volop genieten van de panoramische uitzichten.

GR 57 daalt tenslotte af naar Bomal, eindpunt van deze wandeletappe. Er is gelegenheid voor een natje en een droogje, ideaal om de wachttijd voor de trein op een aangename manier door te komen.

 

Andere GR-tochten in de streek

 GR 575/576: Rouge-Minière - Hamoir (17,5 km)

 
 
 
Deze website gebruikt cookies. Sommige zijn noodzakelijk voor de werking van de website, andere helpen om de werking van de website te verbeteren en om bezoekers een betere surfervaring te bezorgen. Je kunt zelf beslissen of je cookies toelaat of niet. Bij weigering zou het kunnen dat niet alle mogelijkheden van de website functioneren.