GR 57: Esneux - Comblain-la-Tour (21,6 km)

IMG 7109

De Ourthe laat zich alleen maar zien bij de start en bij het einde van de wandeletappe. Veel bos, enkele steengroeves, een dorp waar alles in het teken van de steen staat, en weer een treinstapper... Een tocht die niet ontgoochelt.

  

Kaart

(deze track is gebaseerd op informatie uit de website grsentiers.org, de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

Met de trein naar Esneux. Neem in Liège-Guillemins de L-trein naar Marloie. Nog geen 20 min. later ben je in Esneux. Er rijden nu ook IC treinen die stoppen in Esneux. Nog ongeveer 1 km stappen en je staat bij de start van de wandeletappe.

De wandeletappe eindigt bij het treinstation van Comblain-la-Tour. Je neemt er de L-trein naar Liers. Die stopt in Liège-Guillemins (32 min.), maar ook in Esneux (13 min.).

Onderweg zijn er uitlooproutes naar de treinstations van Poulseur en Rivage. Handig voor wie de wandeling eerder wil beëindigen.
Ideale treinstapper!

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden

 

De wandeling

In Esneux kunnen we nog even de Ourthe bewonderen, maar eenmaal bij het startpunt van de wandeletappe, verlaten we de rivier. Onderweg vangen we er nog een glimp van op in Comblain-au-Pont, maar het is wachten tot het einde in Comblain-la-Tour voor we er terug langs en over lopen. Toch is de Ourthevallei ook tijdens deze tocht nooit ver weg.

We lopen het Parc du Mary in waarmee we kennis maakten tijdens een tocht over het GR 575/576 pad. Al vlug splitsen beide routes en verkennen we een ander deel van het park. In een arboretum staat zowaar een ginkgo biloba boom(pje), een oerboom die zelfs de atoombom op Hiroshima overleefde.
Ergens wat verder ontspringt (onzichtbaar voor ons) een beekje dat naar het gehucht Houte-si-Plout loopt en daar vroeger een watermolen aandreef. De naam wordt dikwijls gebruikt om een imaginaire plaats aan te duiden als we niet goed weten waar we iets moeten situeren. De plaats bestaat echter wel degelijk. In Wallonië, en ook in Frankrijk bestaan er zelfs verschillende Houte-si-Plouts. Het woord komt van "écoute s'il pleut" ("hoor of het regent") en werd gebruikt door de molenaar die altijd op regen hoopte zodat er veel water was om zijn molen draaiende te houden.

De tocht voert lange tijd door bosgebieden (Bois d'Esneux, Grand Bois d'Anthisnes). Voorbij een enorme steengroeve lopen we even langs een stukje bewoonde wereld. Na nog een steengroeve komen we uit bij de Roches Noires, een verticale donkerkleurige rotswand. Je moet even afwijken van het GR pad om een uitzichtpunt over de streek te bereiken. Steil afdalen en beneden kunnen we het rotsmassief in al zijn glorie bewonderen. Deze rotswand ontstond langs een vroegere meander van de Ourthe.

We naderen Comblain-au-Pont en dus ook weer de Ourthe. GR 57 loopt het dorp niet in, maar wie een pitstop wil inlassen hoeft maar een kleine omweg naar het centrum te maken. De track geeft hier ook een verbindingsroute aan die naar de Pont de Sçay leidt. Dat is de startplek van het GR 571 pad. En nog wat verder bereik je het treinstation van Rivage.
Het St-Martin park met zijn stenen beeldhouwwerken hebben wij altijd een prachtplek gevonden. De wilde omgeving en de onverzettelijkheid van de beelden creëren een speciale sfeer. De beeldendreef geeft uit op de St-Martintoren met zijn oude kerkhof. Loop even het kerkhof op om te genieten van het uitzicht op het dorp en de valleirand met de 'Tartines' rotsen.

Na dit aangenaam intermezzo stijgt het traject weg van de rivier naar de Grotte de L'Abîme (te bezoeken mits betaling, van juni tot november, de rest van het jaar op afspraak). Nog een stevige stijger later gaat het over een plateau naar de imposante Raideux hoeve. Dit vruchtbare landbouwgebied wordt al bewoond sinds de prehistorie. Men vond er ook de resten van een Romeinse villa.

De rest van het traject wisselt af tussen bos en open gebieden om na nog wat stijg- en daalwerk definitief af te zakken naar de Ourthevallei bij Comblain-la-Tour.

 

Andere GR-tochten in de streek 

GR 571: Comblain-au-Pont - Remouchamps (19,5 km)

GR 575/576: Hermalle-sous-Huy - Esneux (24,3 km)
GR 575/576: Esneux - Sprimont (21,9 km)

 
 
 
Deze website gebruikt cookies. Sommige zijn noodzakelijk voor de werking van de website, andere helpen om de werking van de website te verbeteren en om bezoekers een betere surfervaring te bezorgen. Je kunt zelf beslissen of je cookies toelaat of niet. Bij weigering zou het kunnen dat niet alle mogelijkheden van de website functioneren.