GR 57 Westelijke Ourthe: Ortheuville - Nisramont (25,5km)

0B v3b8Y .1k

Het koninginnestuk van het nieuwe GR 57 Westelijke Ourthe traject. Deze tocht hoeft in niets onder te doen voor de mooiste en spectaculairste stukken op de rest van de klassieke GR 57 route. Een mooie aanwinst op het Waalse GR-netwerk.
En daarmee hebben we de volledige GR 57, editie augustus 2017, doorlopen. Onze conclusie: de route is meer dan de moeite waard en verdient haar plaats tussen de mooiste GR-paden in België. 

  

Kaart

(deze track is gebaseerd op informatie uit de website grsentiers.org, de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

Met als uitvalsbasis het stadje Saint-Hubert lopen we in 2 etappes het resterende deel van het GR57 Westelijke Ourthe traject.

Op de tweede wandeldag nemen we in Saint-Hubert (halte Place de la Libération) om 9u47 TEC bus 51 (richting Amberloup). Om 10u08 staan we in Ortheuville (halte Route de Lavacherie) waar de tocht begint.

Zowat 1km voor het einde van het Westelijke Ourthe traject, nemen we afscheid van GR 57 om een uitlooproute naar het dorp Nisramont te volgen. Ongeveer 2km verder staan we aan de kerk van Nisramont waar een taverne de wachttijd voor de bus draaglijk maakt. En dan kan de terugreis beginnen. Eerst drie bussen, en dan de trein op. Voor we de laatste bus opstapten was het anderhalf uur reistijd waar we voor ons ticket recht op hadden, voorbij. De chauffeur zag het gelukkig door de ogen.
Aan de halte Nisramont Eglise nemen we om 17u01 TEC bus 49 naar Cens. Om 17u30 stappen we uit bij halte Cens Eglise. Om 17u38 stappen we daar TEC bus 59 op richting La Roche. Om 18u22 komen we aan te La Roche (halte Quai de l'Ourthe). Om 18u47 nemen we TEC bus 15 richting Marloie. Om 19u08 stappen we uit bij de halte Marche Gare, het treinstation van Marche-en-Famenne. Daar vertrekt om 19u41 een trein naar Liers die ons om 20u45 dropt in Liège Guillemins. De reis verliep perfect als gepland, maar je moet er wel het nodige geduld voor opbrengen. Vanuit Liège-Guillemins kun je in alle richtingen verder reizen.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden

 

De wandeling

's Morgens hebben we er meer dan normaal zin in, maar voelen we toch ook wat ongerustheid. Niet iedere wandeletappe die we doen is het sluitstuk van een volledige GR-route. Het wordt een stevige etappe, zowel in kilometers als in hoogtemeters. De tijd die we hebben is krap. Veel rust zullen we onderweg niet moeten nemen, want de uitleg in de topogids laat vermoeden dat we tijdens de laatste 20km niet ons normale staptempo zullen halen.

Screenshot 20181113 202307In Ortheuville waar we starten, passeert de beruchte N4, la Nationale 4. Het is de weg die iedereen moest volgen om naar het Groothertogdom Luxembourg te rijden, tot de E411 snelweg er kwam vanaf 1988. Tal van handelszaken, horeca, en vooral 'frituren' vestigden zich langs deze verkeersader. Na 1988 ging het fel bergaf met de N4, want door de E411 nam het verkeer drastisch af en slaagden veel handelaars er niet meer in de eindjes aan elkaar te knopen.
Voor we de N4 oversteken maken we nog even een ommetje door het dorp om de onvermijdelijke molen te passeren. Vroeger had zowat ieder dorp in de streek minstens 1 molen bij een beek of rivier die er passeerde. Langs de Ourthe werden er niet minder dan 246 gerepertorieerd! In Ortheuville, maar ook tijdens de vorige wandeletappe op bruggen en bij molens langs de Ourthe, valt op dat oude fietsen gebruikt worden als decoratie. Een nieuwe trend?

Ortheuville voorbij stijgt het traject tot boven op een plateau om dan terug af te dalen naar de Ourthe in het gehucht Berguème. Voor de liefhebbers, er is daar een camping met café, maar buiten het seizoen kun je er niet eten, en er is ook geen bevoorrading. Ze verhuren er wel chalets. Voor 60€ per overnachting kunnen er tot 6 personen terecht. Goed als etappe-indeling voor wie in groep stapt, en zijn eigen kostje meeneemt.
We steken de Ourthe over en iets verder splitst GR 151 af van ons traject. We volgen de rivier een tijdje. Het pad is bedekt met een dikke laag droge bladeren waarin onze voetstappen luid ritselen. Heerlijk stappen is dit. Bij Wyompont brengt een stevige stenen brug ons een laatste keer naar de overkant van de rivier. De volgende 20km tot het einde van de tocht blijven we op dezelfde oever.

Bij de molen van Trinval stijgt het parcours om een brede blik te gunnen op de wilde en verlaten streek waarin de Westelijke Ourthe zich een meanderende weg zoekt. Bijna 2km verder daalt het door bos af naar de rivier. In donkere stukken dennenbos zorgt de zon voor een vlammende geel-rood-bruine lightshow door de achterliggende loofbomen te verlichten. Een ruw oeverpad voert langs soms redelijk indrukwekkende rotsformaties. De Ourthe loopt hier plots door een erg diep ingesneden landschap. We passeren een open plek met een tof houten brugje over de rivier, ingericht als picknickplaats. Vuurcirkels en een houten constructie lijken op een bivakplaats te wijzen, maar nergens staat dat aangeduid. We vinden de plek ook niet terug tussen de officieel ingerichte bivaksites in het Nationaal Park van de Twee Ourthes. Wel een mooie plaats.

De tocht gaat verder langs een reeks weekendverblijven die de sfeer enigszins verpesten, om dan langzaam te stijgen naar Herlinval. Op een bank bij de Sint-Hubertuskapel steken we nog een vlugge hap achter de kiezen om met de nodige energie de laatste 10km te kunnen aanvatten. De voorbije 10km raakten we door het moeilijke terrein wat achter op het tijdschema, en die laatste bus in Nisramont willen we zeker niet missen...
De natuurstenen Sint-Hubertuskapel werd gebouwd in 1627, in opdracht van sire Jean d'Herlenval, een kapitein van de hertog van Alva. Niet ver van het dorp, maar buiten het GR traject, ligt ook nog de archeologische site Le Cheslin. Het gaat om de overblijfselen van een Romeins oppidium uit de 3de - 4de eeuw. Niet te verwarren met Le Cheslé bij Nadrin (zie GR 57: Maboge - Engreux).

Na een prachtig panoramisch zicht op de vallei en de rivier dalen we af om verder de oever te volgen tot helemaal aan de samenvloeiing van de Westelijke en de Oostelijke Ourthe. Dit stuk is niet van de poes. Met toch al een goed pak kilometers in de benen stijgt en daalt het pad voortdurend langs rotsformaties en zijbeekjes, met hier en daar zelfs een trapje.
Bij de samenvloeiing voelt het alsof de tocht erop zit. Aan de overkant ontwaren we tussen de bomen de schuilhut waar we tijdens de wandeling Maboge - Engreux even pauzeerden. Opdracht volbracht! We hebben GR 57 volledig afgelopen. De hoofdstroom tussen Liège en Nisramont, de Oostelijke en de Westelijke Ourthe, en het Sentier du Nord in het Groothertogdom Luxembourg. Maar dat is buiten de padontwerpers gerekend.

Iets voorbij de samenvloeiing gaat het traject terug stijgen naar een uitzichtpunt met kiosk. Sakkerend hijsen we ons het zigzagpad op. We worden wel beloond met nog maar eens een indrukwekkend zicht op de Ourthevallei. Nog even zigzaggend terug dalen naar de rivier en een kilometer verder moeten we uitkomen bij de voetgangerspasserelle over de stuwdam van Nisramont. We besluiten dat stuk niet meer te lopen en een kortere route in te slaan naar het dorp Nisramont waar we de bus moeten nemen. Het worden de laatste stijgingsmeters van de dag en van het GR 57 avontuur.
Aan de bushalte is een taverne. Nog vlug een biertje achterover slaan, en tien minuten later zitten we op de bus. Qua timing was deze laatste etappe een dubbeltje op zijn kant, maar we hebben het toch maar gehaald.  

 

Andere GR-tochten in de streek

GR 14

GR 151 

 
 
 
Deze website gebruikt cookies. Sommige zijn noodzakelijk voor de werking van de website, andere helpen om de werking van de website te verbeteren en om bezoekers een betere surfervaring te bezorgen. Je kunt zelf beslissen of je cookies toelaat of niet. Bij weigering zou het kunnen dat niet alle mogelijkheden van de website functioneren.