GR 571: Comblain-au-Pont - Remouchamps (18,4 km)

IMG 0431

Camping Le Confluent in Comblain-au-Pont is onze uitvalsbasis voor een paar wandeldagjes op het GR 571 pad.

De eerste etappe op dit voor ons nieuwe GR 571 pad is alleszins meegevallen.

 

Kaart

(deze track is gebaseerd op informatie uit de website grsentiers.org, de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

We vertrokken de dag tevoren. De trein bracht ons via Brussel naar Liège, en vandaar ging het verder met de L-trein naar Jemelle. We stapten uit in Rivage. De camping vonden we na 15 minuutjes stappen, pal op de samenvloeiing van de Ourthe en de Amblève.

De volgende dag startten we de wandeling op nog geen 100 m van de camping op de brug Pont de Scay over de Ourthe.

Vanuit Remouchamps keren we terug naar de camping met de bus. De rit duurt ongeveer 25 min. Uitstappen bij halte Route de la Gare in Comblain-au-Pont, vlak naast de camping.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden

 

De wandeling

De dag voor de wandeling is er wat tijd om rustig Comblain-au-Pont te verkennen.
Er liggen twee campings binnen loopafstand van het centrum en die zijn - zoals te verwachten - goed bevolkt met Nederlanders. Buiten de campings zien we opvallend weinig volk. Het is nochtans een schitterende zomerdag en een topweek in de vakantieperiode. Te warm?

Comblain-au-Pont heeft de bezoeker wel wat te bieden. Het plaatsje heeft een stemmig en mooi ingericht dorpsplein, er zijn de grotten, het natuurgebied Les Tartines, de Tour St-Martin, het beeldenpark en de regelmatige symposia voor beeldhouwers, het geologisch wandelpad... Vanaf de Tour St-Martin kunnen we het dorp en de streek mooi overzien. Zo'n plaats kan niet ontbreken op het GR-palmares. GR 57, één van de meest populaire Waalse GR's passeert vlakbij. Er bestaat zelfs een kort verbindingspad tussen de start van GR 571 op de Pont de Scay en GR 57. We hebben ons echt niet moeten vervelen.

De volgende dag kunnen we op stap met enkel een dagpack. De rest van de uitrusting blijft op de camping want 's avonds keren we toch terug.

Als opwarmertje klimmen we langs een zigzaggend pad meteen de helling op. De bosweg brengt ons boven in het natuurreservaat Les Tartines, een toepasselijke naam voor de bijna verticale dunne rotsplaten die dit gebied kenmerken. Je ziet ze best van op een afstand in de vallei. Eenmaal boven slingert de GR route zich langs bos en veld naar het dorpje Oneux. We lopen over een plateau en blijven verschillende kilometers op een hoogte tussen 250 en 300 m. Op de kaart lijkt het alsof we een open streek doorkruisen, maar we lopen regelmatig op door bomen en struikgewas omzoomde paden. Geen overbodige luxe want de temperatuur is ondertussen al goed opgelopen en wat schaduw is meer dan welkom. Af en toe kijken we uit over de Amblèvevallei en de rotswanden die er aan de overkant bovenuit torenen.

Bij het Kruis van Septroux begint het te dalen. Een rotsig bospad brengt ons naar de brug over de Amblève in het dorpje Martinrive. Er is een kleine camping, maar bevoorradingsmogelijkheden zijn er niet. De rest van de tocht volgt nu de overkant van de vallei. We stijgen, gelukkig door schaduwrijke bossen, en komen uit bij de ruïne van het Château d'Amblève. We lopen even tot bij de indrukwekkende muren van steenblokken. De plaats is bijna helemaal overwoekerd. Niets laat vermoeden dat we hier bijna pal boven op de steile rotswand van de vallei staan. Wat verder als we terug beneden zijn zien we de ruïne boven de rotsmuren uitsteken. Er volgt een nogal saai rechtlijnig stuk asfalt langs de oeverbebouwing van het gehucht Amblève. We komen aan in Aywaille, het belangrijkste stadje op de benedenloop van de Amblève.

GR 571 loopt net niet het stadje in, maar omdat we stilaan door onze watervoorraad heen zitten en best een verfrissing kunnen gebruiken, stappen we toch de brug over en installeren ons wat verder op een schaduwterras. De dienster vindt ons er nogal dorstig uitzien en geniet er duidelijk van dat we dringend haar diensten nodig hebben. De twee frisse pintjes die ons gezwind en met de glimlach voorgezet worden gaan er vlug en vlot in. Met een al even vriendelijk aan de kraan ijskoud gevulde waterfles kunnen we er na deze hoognodige pitstop weer voor een tijdje tegen.

Verder stappen betekent al meteen weer stijgen. We trekken de valleiwand op en volgen boven de steile rand door het natuurreservaat Heid des Gattes. Bijna boven staat onopvallend midden in het bos een monument dat de bevrijding van Aywaille door de Amerikanen en het verzet op 9/9/1944 herdenkt. Buiten het bos straalt de hitte op ons af zodat we weinig zin hebben om op zoek te gaan naar de zeldzame plantengroei die de topogids hier signaleert. Mooi excuus, we kennen er toch niets van... Wat we wel zien wegritselen is een hagedisje dat zich onbezorgd in de hitte koesterde. Sorry voor het storen. Ondertussen horen we alsmaar duidelijker ergens een omroepstem. Net alsof iemand iets aan een publiek vertelt, maar we komen er niet achter van waar en van wie het geluid komt. We lopen langs het gehucht Falize en beginnen dan aan de afdaling naar de rivier. Die wordt pas goed ingezet vanaf het Belvédère Walter Fostier. De plek presenteert een weids overzicht van de streek met daarin Remouchamps en het autostradeviaduct. Nog wat lager passeren we een bunker en een metalen sokkel waarop ooit een stuk geschut moet gestaan hebben. Hier klinkt de stem nog luider en komen we te weten wat het is. Beneden in de vallei gaat een wielerwedstrijd door en die wordt luid en druk becommentarieerd door een omroeper. Vanuit de hoogte kijken we neer op een miniatuurwereldje, maar het geluid klinkt alsof we er vlak naast zitten.

Voor we bij Sougné en de Amblève belanden passeren we langs een stukje van het wedstrijdparcours. Het is het begin van de bij wielerliefhebbers bekende Côte de la Redoute, La Redouté voor de insiders. Auto's, supporters, al of niet gewapend met drinkbussen, fietsen en -onderdelen, parcoursbewakers (of hoe noemen we die druk bordjeszwaaiende figuren?)... blijkbaar is toch niet iedereen in het wielerwereldje vertrokken naar het Tour de France spektakel.

Voor ons zit de wedstrijd er bijna op. We scheren nog door enkele bochten in Sougné, vermijden op het nippertje de mooie kerk met zijn indrukwekkende kastanjebomen en persen er dan nog een laatste sprintje uit tot aan de brug van Remouchamps. Blauwe zwaailichten en rood aangelopen fluitjes blazende agenten trekken ons over de eindmeet.

 

Andere GR's in de streek

GR 57: Esneux - Comblain-la-Tour (21,6 km)

GR 575/576: Sprimont - Remouchamps (21,4 km)
GR 575/576: Remouchamps - Rouge-Minière (16,5 km)

GR 15: Polleur - Sedoz (23,5 km)

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.