GR 571: Lierneux - Trou de Bra (18,6 km)

IMG 5800

Een panoramawandeling van de bovenste plank. Maar er wordt ook flink wat afgedaald naar rivier- en beekvalleien zoals die van de Lienne en de Chavanne. De zon en de massa's smeltwater op deze warmste 25 januari sinds het begin van de metingen maakten er een aangename maar tegelijk spannende en avontuurlijke tocht van.

 

Kaart


(deze track is gekopieerd van de website grsentiers.org, en toont de situatie in juli 2017; de meest recente situatie vind je altijd bij hen)

 

Reis info

Lierneux is vanuit Vlaanderen niet voor de middag te bereiken, dus hoefden we ook niet op een onredelijk vroeg uur te vertrekken. Via Brussel spoorden we naar Liège. Daar overstappen op de trein naar Gouvy - Luxembourg. Uitstappen in Vielsalm en na een wachttijd van 50 minuten stapten we daar een bus op die een halfuur later aan de Gare de bus in Lierneux stopte. We kwamen daar aan rond 12.30u.

We keerden terug vanuit Trou de Bra, halte Eglise. Om 18.32u komt er een bus langs die naar Aywaille rijdt in ongeveer een halfuur. In Aywaille namen we de trein naar Liège. Mis de bus niet want het is de enige die er komt na de middag. In het weekend is er helemaal geen bus.

Aywaille ligt op de spoorlijn Liège - Gouvy - Luxembourg. Wie de tocht met de auto wil organiseren neemt best Aywaille als centraal punt. Vanuit Aywaille trein naar Vielsalm en bus naar Lierneux. Terugkeren met de bus vanuit Trou de Bra naar Aywaille.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden

 

De wandeling

Lierneux is amper een uit de kluiten gewassen dorp, maar het is toch het belangrijkste centrum van de dunbevolke streek die we tijdens deze tocht verkennen. Waar we aankomen met de bus ligt het vroegere buurtspoorwegstation. Een trammetje dat zo weggeplukt lijkt van een oude postkaart pronkt nog op de vroegere spoorsite die tot 1959 verbonden was met Vielsalm via Hébronval. Zoals op zoveel andere plaatsen werd die spoorlijn vervangen door een bus die nog maar een paar ritten per dag aflegt. Of hoe een afgelegen streek door een nefaste openbaar vervoerpolitiek nog meer geïsoleerd raakt…

We zijn Lierneux al vlug uitgelopen en stappen over een veldweg naar het gehucht Lansival. De veld- en boswegen liggen er nog redelijk begaanbaar bij, en dat ondanks de snel smeltende sneeuw die op verschillende plaatsen voor wateroverlast en zelfs overstroomde paden zorgt. Het bewijst alleszins dat als ze niet verwoest worden door gemotoriseerd verkeer, deze paden best in staat zijn om zichzelf te onderhouden, iets wat ze trouwens eeuwenlang gedaan hebben tot we begonnen zijn ze stuk te rijden. Tussen Lierneux en Lansival krijgen we al meteen mooie panoramische zichten over de sterk heuvelachtige streek en verschillende dorpen en gehuchten in de omtrek. We zullen redelijk wat stijgen en dalen tijdens de tocht, maar de hellingen worden nooit echt steil.

Buiten Lansival gaat de tocht verder over de open hoogtes. Dit is puur genieten van het zonovergoten landschap, hier en daar doorspekt met witte sneeuwvlekken. Na een tijdje daalt het af naar de Lienne. Bij het riviertje gekomen zien we een kolkende watermassa onder de Pont de Chaille doorstromen. De Lienne is nog net niet buiten haar oevers getreden, iets wat in deze vallei toch wel regelmatig gebeurt. De schistplaten die het bruggetje vormen komen dan onder water te staan, maar lijken het geweld tot nu toe altijd goed doorstaan te hebben. Aan de overkant is het pad dat we moeten volgen over zo'n 20m veranderd in een zijarm van de rivier. Via een omweggetje door het struikgewas raken we rond de plek en kunnen we verder. We lopen langs de waterloop door het natuurreservaat 'Les Prés de la Lienne'. Nog wat verder zien we het pad gewoon in de rivier verdwijnen. Langs de boshelling vorderend zien we het na 100m terug opklimmen uit de rivier. Op sommige plaatsen is het pad een beek geworden, maar door de harde ondergrond kunnen we er gewoon door stappen. Goed dat de stapschoenen waterdicht zijn. Het wilde valleitje verlatend bereiken we het dorpje Hierlot.

Het traject stijgt, toont weer mooie landschapszichten, doorkruist een stuk bos, en daalt dan naar een volgend valleitje, dat van de Ruisseau du Bois des Fagnes. Ook hier is het pad deels beek, maar ook nu komen we er door. We lopen rond het dorpje Les Villettes. Het scenario herhaalt zich: mooie uitzichten, wat bos, en dan afdalen naar de Lienne waar we dezelfde watertaferelen meemaken als op de andere plaatsen. Toch blijft het indrukwekkend.

Door nog wat bos komen we in Bra. We lopen nog altijd op het grondgebied van Lierneux en dat zal zo blijven tot het einde van de tocht. We passeren het kasteel Naveau dat tussen 22 en 24 december 1944 door de Amerikaanse generaal Gavin uitgekozen werd als hoofdkwartier in een poging om het Duitse Ardennenoffensief te stuiten. In de topogids lezen we dat Bra ook beschikt over een helihaven waar een medisch interventieteam kan opstijgen bij spoedgevallen. Het zegt veel over de moeilijke bereikbaarheid van de streek. Toeval? Plots horen we niet zo ver van ons een hard aanzwellend geronk. Een helikopter? We zetten een spurtje naar een doorkijkplek, houden het fototoestel in de aanslag, en daar stijgt de wentelwiek voor onze lens langzaam op.

Het is nog altijd winter en ondertussen staat de zon alweer heel wat lager. Tussen de bomen valt de duisternis vlug in, de avondnevels stijgen uit de grond. Een eenzame Sint-Donatiuskapel tussen een groepje hoge bomen levert nog een mooi plaatje op. We doorkruisen terug wat bos. Al verschillende keren zijn we moeten over of langs omgevallen boomstammen en takken klauteren. Het gewicht van de sneeuw heeft zijn tol geëist. Het GR 571 traject daalt nu af naar de vallei van de Chavannebeek. Op deze laaggelegen plaatsen dringt maar weinig zon door. De temperatuur zakt merkbaar, er ligt nog heel wat sneeuw. We volgen het valleitje een eind en klimmen dan langzaam naar het gehucht Sur le Thier.

We komen uit bij een 600 jaar oude kruleik. De imposante boom zou een van de mooiste van Wallonië zijn. We volgen nog een dalend pad waarbij we uitzicht krijgen op het lagergelegen gehucht Trou de Bra, het eindpunt van de tocht. De straatverlichting brandt al. Goed dat we er bijna zijn, want de afdaling in de duisternis loopt niet van een leien dakje. Uiteindelijk staan we bij het kerkje en de bushalte, nog 45 minuten te vroeg. Er zit niets anders op dan de wachttijd in het wat beschutting biedend bushokje door te brengen. Een voor een zien we de sterren verschijnen aan de donkerder wordende hemel. In de verte een blaffende hond, af en toe verlicht een voorbijrijdende auto het wachthokje. De herinnering aan deze schitterende tocht pakken ze ons niet meer af.

 

Andere GR's in de streek

GR 14 Trois-Ponts - Lierneux (18,7 km)

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.