GR 571: Remouchamps - Stoumont (15,8 km)

IMG 0488

Kort maar pittig, deze tocht waarin heel wat hoogtemeters moeten overwonnen worden. De Fond de Quarreux op de Amblève en het wilde Chefnavalleitje zijn absolute aanraders.

 

Kaart

(deze track is gebaseerd op de informatie uit de website grsentiers.org, de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

We kampeerden in Comblain-au-Pont en namen daar 's morgens de bus naar Remouchamps. Die zette ons af op amper 10 m van de brug waar we de vorige dag de tocht eindigden. De rit duurt ongeveer 25 minuten.

's Avonds bracht dezelfde bus ons van de kerk in Stoumont terug naar Comblain-au-Pont. De afstand was wat groter, de rit duurde daardoor ongeveer 45 minuten.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden 

 

De wandeling

GR 571 verlaat Remouchamps langs de drukke N697 en brengt ons tot pal onder het hoge viaduct van de E25 autoweg. Daar gaat het via een smal asfaltwegje omhoog en anderhalve kilometer na de start van deze wandeling staan we zowat 110 m hoger (van 135 m op de brug naar 240 m op het plateau tussen Remouchamps en Nonceveux). Het is nog warmer dan gisteren, het zweet loopt in beekjes van ons af. Boven stappen we van schaduw naar schaduw. Op de camping, voor we vertrokken, vonden ze het 'bewonderenswaardig' dat we met deze temperaturen gingen stappen. Ze wisten ons te vertellen dat heel wat mensen hun deelname aan allerlei buitenactiviteiten voor die dag al afgezegd hadden. Eigenlijk wilden ze zeggen: 'Jullie zijn idioten!' In de grond hadden ze gelijk, maar we plannen nu eenmaal geen driedaagse wandeluitstap om dan een ganse dag aan een camping-zwembadje te liggen. Dat we geen zwempak bij hadden was natuurlijk ook een goede reden.

Eenmaal boven zijn de zichten op de streek prachtig. Beneden leek het autoviaduct onbereikbaar hoog, nu staan we er zelfs een stuk boven. Gelukkig is dit een bosrijke streek en wat verder stappen we tussen de bomen en begint het traject alweer te dalen. Af en toe krijgen we een doorkijkje op de huizen van het aan de overkant van de rivier gelegen plaatsje Nonceveux.

Bij het gehucht Sedoz zijn we terug bij de Amblève. Je vindt er een horecazaak, een parking en een groot informatiebord dat ons vertelt dat we bij de monding van de Ninglingspo staan. Aan de geparkeerde auto's te zien is dit een populaire plaats. Niet onterecht, want de Ninglingspo is één van de mooiste riviertjes in het Waalse landsgedeelte. Er loopt een wandelpad langs, bijna helemaal tot bij de bron. Tijdens één van onze vroegere 'avontuurlijke' wandelingen konden we dit natuurpareltje al eens ontdekken. We zouden er niets op tegen hebben om het nog eens over te doen, maar GR 571 laat dit valleitje links liggen. Geen nood, we zijn zeker van plan om nog eens terug te komen. Ofwel zal dat zijn omdat GR 15 het valleitje volgt (als we ooit beslissen die GR te stappen), ofwel doen we later nog eens de luswandeling die de valleitjes van de Ninglingspo en de Chefna combineert met de Fond de Quarreux. Het traject staat aangegeven op het informatiebord en moet ongeveer 12 - 14 km lang zijn. Deze wandeling is zonder twijfel één van de mooiste in Wallonië.

Wel even opletten in Sedoz. We blijven verder zuidwaarts op dezelfde oever langs de Amblève. Vanaf de verkeersweg en wat verder door de bebouwing krijgen we van de rivier nog niet veel te zien. Dat verandert als het asfalt stopt en een ruw betonpaadje wordt dat vlak naast de rivier gaat lopen. We zijn aangekomen bij de Fond de Quarreux, een spectaculair stuk Amblève door de rotsblokken die over zowat een kilometer in de bedding verspreid liggen. We kunnen niet weerstaan aan de verleiding om een blok uit te kiezen, schoenen en kousen uit te trekken, en heerlijk pootje te baden. Met wat verbeelding veranderen de rotsblokken in allerlei figuren. Een geschikt rotsblok vinden is nochtans niet makkelijk. We zijn niet de enigen die op zoek zijn naar verfrissing. De beste plaatsjes zijn al bezet. Eens benieuwd hoelang dat nog gaat duren als iedereen (wij inbegrepen) op die manier de rivier blijft vertrappelen.

Na de Fond de Quarreux komen we bij het tweede hoogtepunt van deze GR 571 tocht: het valleitje van de Chefna. Net als de Ninglingspo is de Chefna een snelstromend en wild Ardennenriviertje. In tegenstelling tot de Ninglingspo wordt dit riviertje echter heel wat minder bezocht. Dat zal wel te maken hebben met de complete afwezigheid van parking en horeca bij de monding. Ons niet gelaten. We komen tijdens de tocht langs de Chefna welgeteld drie keer mensen tegen. Twee gezinnen hebben zich elk een mooi plekje uitgezocht om van de dag te genieten, en één koppel lijkt een fotosessie te houden bij de bovenloop van het riviertje. Zelfs de prachtige luswandeling die Ninglingspo en Chefna combineert lijkt dus niet de grote massa's aan te trekken. Misschien moet er terug eens goud gevonden worden in de Chefna. In de 19de eeuw vonden landbouwers goud in het riviertje en werden enkele exploitaties opgezet. De opbrengst moet erg mager geweest zijn want lang heeft de goldrush op de Chefna niet geduurd.
Boven bij wat ooit het gehucht Ville-au-Bois was (de huisjes zijn omgevormd tot een restaurant en feestzaal complex) eindigt de klim door het valleitje van de Chefna. Een brede asfaltweg leidt naar de N606. Daar zien we dat dit punt pas onlangs ingericht werd als een sjieke toegang tot het Ville-o-Bois restaurant. Binnenkort weer een privéweg erbij?

We lopen nu al op een redelijke hoogte van 510 m. Bij het begin van het Chefna valleitje stonden we op nog geen 200 m hoogte. Het traject voert verder over een uitgestrekt veenplateau. De ruwe aardeweg die we een tijd over het plateau volgen is de Vecquée, één van die oeroude paden die de Ardennen van oudsher doorkruisten. Als we de Vecquée terug verlaten staan we op 540 m, het hoogste punt van de wandeling. We zagen sinds we vertrokken al enkele keren een rode en een gele helikopter rondvliegen, en ook nu passeert er een. Er zal wel een verhoogde waakzaamheid voor brandgevaar gelden. Logisch, want een droog en hooggelegen plateau waar de wind vrij spel heeft is een ideale brandhaard.

Ergens midden op het plateau komen we langs een eenzaam kruis naast een afgeknapte maar toch nog groene boom. De topogids heeft het over een betonnen kruis (Croix Honnay), maar we zagen een houten kruis met daaraan een blauwe Christus. Popart midden in het veen?

De tocht zit er bijna op. We beginnen langzaam en dan alsmaar vlugger te dalen. Een plots opduikend vergezicht toont hoe hoog we lopen. Een paar kilometer verder komen we nog langs het gehucht Monthouet en even later staan we bij het eindpunt Stoumont. We vinden er een toeristisch infokantoortje, maar voor de rest lijken de vele faciliteiten die de topogids opsomt verdwenen te zijn. De apotheek is er wel nog, en die zijn we vlug binnengelopen om een tekentangetje te kopen. Maj is op een of andere manier een erg begeerlijk doelwit voor die beestjes. Kun je ze ongelijk geven?

 

Andere GR's in de streek

GR 575/576: Sprimont - Remouchamps (21,4 km)
GR 575/576: Remouchamps - Rouge-Minière (16,5 km)

GR 15: Polleur - Sedoz (23,5 km)

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.