GR 571: Pont de Targnon - Ernonheid (17,7 km)

IMG 20190521 114426284 HDR

Verkenning van een vernieuwd stuk GR 571. We verlaten de Lienne en overwinnen vooral in de eerste helft van de tocht stevige hoogteverschillen. Weeral een prachtig stukje Ardennen ontdekt.

 

Kaart


(deze track is gekopieerd van de website grsentiers.org, en toont de situatie in mei 2019; de meest recente situatie vind je altijd bij hen)

 

Reis info

Ik liep de tocht met wandelcompagnons Guido en Georges. Als een koning werd ik met 2 auto's opgepikt. Eentje parkeren op het startpunt en de andere op het eindpunt. Makkelijker kon het niet.
Het kan met openbaar vervoer, maar je moet er wel wat reistijd voor uittrekken, best in de week. Openbaar vervoer is schaars in de streek, en in de weekends is het al helemaal een ramp.

De Pont de Targnon is te bereiken door vanuit Liège naar Trois-Ponts te sporen (lijn Liège - Luxembourg). In Trois-Ponts neem je een bus die je afzet aan de halte Stoumont Route de Lierneux. 500 meter verder ligt de Pont de Targnon waar deze wandeletappe start.

Vanuit Ernonheid (halte Trou de Bosson) kun je een bus nemen naar Aywaille en vervolgens met de trein verder reizen naar Liège.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden

 

De wandeling

We hebben een somber mistig dagje uitgekozen voor de tocht. Al zullen we daardoor wat mooie uitzichten missen, we houden het droog en dat is toch al heel wat in deze wisselvallige tijden.

Screenshot 20190523 121150Na een stuk verkeersweg steken we de Lienne over die iets verder uitmondt in de Amblève. Het is het laatste beeld dat we te zien krijgen van de rivier die we al enkele etappes volgden. Door bos stijgt het traject om ons vanuit de hoogte een mistig beeld van de verkeersweg en een verlaten camping te serveren. De houthakkers zijn volop bezig in de streek en dat zullen we merken aan de paden. Ook de everzwijnen hebben zich niet onbetuigd gelaten. Wat die beesten kunnen afwroeten! Na nog een klimmetje door een wei bereiken we het eerste dorp: Chession. Sinds de start bij de Amblève zijn we 150m gestegen.

De route daalt naar de beschermde Moulin Mignolet aan de Ruisseau du Pouhon. De molen staat er al van voor 1634 en bleef in werking tot 1939. Het molenrad is verdwenen, maar de binneninrichting zou nog goed bewaard zijn in het mooi gerestaureerde gebouw. We volgen de Pouhonbeek een stuk stroomafwaarts tot bijna aan de monding ervan in de Amblève. Dan gaat het weer stijgen en na 7 km stappen belanden we in Lorcé.
Het dorp wordt als nederzetting al vermeld in 1130 en behoorde tot het einde van het Ancien Régime tot het Prinsbisdom Liège. De leefomstandigheden waren er eeuwenlang allesbehalve rooskleurig en contrasteerden schril met de luxueuze levensstijl en decadente uitspattingen van de lokale elite (monniken en bestuurders). Niet te verwonderen dat op de laatste zondag van augustus 1789 de bewoners na de mis de wapens opnamen en duchtig herrie gingen schoppen in de straten van Stavelot. Het was de eerste opstandige daad die het einde van het Prinsbisdom inluidde.
Bij het romaanse St-Georges kerkje houden we halt om de picknick aan te spreken. Lang duurt de pauze niet, daarvoor is het nog net iets te koud en te kil.

Stevig klimmend over een asfaltwegje verlaten we het dorp. Wat verder zou rechts een verbindingsroute afsplitsen die naar GR 15 in Sedoz leidt. Er staan wel geen tekens die dat aanduiden.
Bij de fabriek waar sinds 2001 het Bru mineraalwater gebotteld wordt lopen we op 400m hoogte. Voor 2001 werd het koolzuurhoudend water gewonnen in het gehucht Bru (grondgebied Chevron) bij de bronnen van de Pouhonbeek. De bronnen zijn al bekend sinds de oudheid. Ze staan aangeduid op een kaart uit de 4de eeuw (Romeinse tijd) die bewaard wordt in het Vaticaan. Pas in de 18de eeuw begint het bronwater van Chevron te concurreren met dat van Spa. Toch is het nog wachten tot het einde van de 19de eeuw voor het water van Bru echt gecommercialiseerd wordt. De ligging midden de Ardense bossen schrikt potentiële kopers af. In 1903 is het dan toch zover met de oprichting van de Compagnie Générale de Chevron SA. In 1981 komt het bedrijf in handen van de groep Spadel die meteen "Bru ... het parelende water" lanceert. In 2001 wordt een nieuwe fabriek gebouwd, vlakbij de oprit van de E25 die we wat verder oversteken. Het bronwater wordt nu via een pijpleiding naar de nieuwe faciliteit gepompt. De oude fabriek werd in 2006 volledig ontmanteld en de terreinen werden teruggegeven aan de natuur.

Vanaf dit punt wordt het traject heel wat vlakker. De hoogte varieert tussen 415m en 375m. Terwijl we vorderen door een afwisseling van bos en weidelandschappen krijgen Guido en ik van Georges deskundige uitleg over allerlei soorten 'onkruid' langs de paden. Zo maken we onder andere kennis met de witte klokjes van het nu bloeiende Salomonszegel (giftig) en de blauwe bloemenkaarsen van het Kruipend Zenegroen (niet giftig). Vraag me niet om de volgende keer die namen nog te kennen, laat staan de planten, maar boeiend vond ik het wel.

Het traject loopt in een wijde boog om het gehucht Paradis heen (grondgebied Aywaille), een veelbelovende naam, gebaseerd op de gelijknamige beek die er door loopt. Wat verder ontmoeten we nog een stukje GR 15, waarna we al vlug aankomen in Ernonheid.
Er rest ons nog zo'n 20 km stapwerk om de vernieuwde GR 571 lus te vervolledigen.

Link naar het verslag van Guido.

  

Andere GR's in de streek

GR 15: Sedoz - Trou de Bosson (22,8 km)
GR 15: Trou de Bosson - Grandmenil (22,2 km)

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.