GR 571: Variant Pont de Targnon - Sedoz (16,6 km)

IMG 6614

Een geslaagde variant-etappe langs een GR-pad dat we iedereen warm aanbevelen. De Amblève, Salm en Lienne valleien verbergen onvermoede landschapsparels in soms weinig bekende stukjes Wallonië.

 

Kaart


(deze track is gekopieerd van de website grsentiers.org, en toont de situatie in juli 2017; de meest recente situatie vind je altijd bij hen)

 

Reis info

De Pont de Targnon bereiken we door vanuit Liège naar Trois-Ponts te sporen (lijn Liège - Luxembourg). In Trois-Ponts nemen we een bus die ons afzet aan de halte Stoumont Route de Lierneux. 500 meter verder ligt de Pont de Targnon waar deze wandeletappe start.

Terugkeren vanaf halte Nonceveux Sedoz deden we met dezelfde bus. We reden naar Aywaille (zelfde lijn Luxembourg - Liège) vanwaar het met de trein verder ging.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden

 

De wandeling

Opmerking:
In 2016 was dit nog de slotetappe op het GR 571 traject. Zoals je leest in het verslag werd de route toen al grondig onder handen genomen met het oog op een nieuwe topogids. Die is uiteindelijk begin 2019 verschenen.
Sindsdien is het hier beschreven traject niet langer de slotetappe van GR 571. Iets voorbij Lorcé volgt de route een nieuw traject dat eindigt bij Comblain-au-Pont om op die manier nu een echte lus te vormen.
Het stuk dat we vanaf Lorcé tot Sedoz volgden maakt nog altijd deel uit van GR 571, maar dan als een verbindingsroute voor GR 15. Zelf zouden we het liever voorstellen als een korte variant op wat nu de hoofdroute is. Hoe je het ook interpreteert, het blijft een mooi trajectonderdeel. 

Ruim 3 jaar om een GR van 165 km te doorlopen is toch wel een ongewoon lange tijd. De voorlaatste etappe liepen we 2,5 maanden geleden. Vooral de tweede helft van de route vanaf Gouvy liet lang op zich wachten en vorderde maar met lange tussenperiodes. De reden was vooral de moeilijke bereikbaarheid met het openbaar vervoer. De voorlaatste etappe tussen Trous de Bra en de Pont de Targnon liepen we daarom zelfs in tegenovergestelde richting. Als het iedere keer hard puzzelen is om een etappe georganiseerd te krijgen, dan duiken telkens wel weer vlottere mogelijkheden op langs andere GR trajecten. Maar traag gaat ook en uiteindelijk gaf GR 571 zich dan toch gewonnen. Aan de aantrekkelijkheid van de route zal het alleszins niet liggen. GR 571 is misschien niet de bekendste GR in Wallonië, maar in schoonheid hoeft het traject niet onder te doen voor de andere Waalse GR's. Qua moelijkheidsgraad situeert de route zich in de middenmoot. Vlak is het nooit en soms gaat het zelfs pittig op en af, maar het wordt nooit extreem. Gewoon doen, dit is een route waar je zeker geen spijt van krijgt!

Deze laatste etappe wijkt behoorlijk af van wat in onze topogids beschreven staat. Die belooft een tocht van 19,2 km, maar met de wijzigingen klokten we af op 16,6 km. Alles staat netjes gedocumenteerd op de grsentiers.org website van de Waalse vereniging. De gpx-track die je van hun website kunt downloaden is eveneens correct. Binnenkort wordt trouwens een hernieuwde uitgave van de topogids verwacht. Ons exemplaar dateert al van 2006.

Een eerste grote wijziging volgt al kort na het begin van de etappe. Na het oversteken van de Lienne die iets verder uitmondt in de Amblève, stijgt het traject hoger en keert niet meer terug naar de verkeersweg. Via bospaden gaat het richting Chession. Alleszins een verbetering. Kort voor Chession worden we een wei ingestuurd. Hoe het daar verder moet is niet meteen duidelijk. Ik doorkruis een paar keer de wei, aandachtig gevolgd door een troep vaarzen, maar bemerk niet meteen een poortje waarlangs het verder moet. Pas na inschakelen van de gps stap ik in de juiste richting. Het poortje zit goed verscholen in een bosje struikgewas. Wat later duikt Chession op.

Volgend referentiepunt is Lorcé. Ook op dit stuk is de route grondig verlegd. Het traject langs de Pouhonbeek en de bronnen van Bru komt niet meer aan bod. Of het een verbetering is weten we niet, maar ook het nieuwe bostraject valt mee. Voorbij Lorcé krijgen we nog meer van hetzelfde. De topogids kun je beter opbergen tot de route terug bij de Amblève belandt. De bewegwijzering is prima, je hoeft niet verloren te lopen. Vlakbij de Amblève moet een beekje overgestoken worden. Daar is het even opletten om de tekens niet te missen, maar eenmaal daar voorbij gaat het weer vlot vooruit. Een fikse regenbui heeft ons ondertussen wat verfrist. De beek ziet er omstuimig uit, in deze waterrijke tijden krijgt ze heel wat meer te verwerken dan gewoonlijk.

Als we het punt naderen waar een variantroute afsplitst (nodig bij erge hoogwaterstand in de Amblève) is het pad eveneens veranderd in een snelstromende beek. Gelukkig blijft het goed begaanbaar. Vanaf de splitsing volgt de route de Amblève-oever. We lopen terug langs de Fonds de Quarreux, net als in de etappe Remouchamps - Stoumont, maar dan aan de overkant en in tegenovergestelde richting. De rivier is nog net niet buiten haar oevers getreden, en in de kolkende watermassa is van de vele rotsblokken in de bedding nagenoeg niets meer zichtbaar. Pootjebaden zoals we een tijd geleden deden is er deze keer niet bij. Het weer is er ook niet naar. Na een paar kilometer oevertrappelen stijgt het pad naar Nonceveux. Daar komt de overstromingsvariant terug samen met de hoofdroute. We steken de spoorweg en dan de Amblève over. Nog even de verkeersweg volgen en we staan bij de parking aan de monding van de Ninglingspo in Sedoz.

 

Andere GR's in de streek

GR 15: Polleur - Sedoz (23,5 km)
GR 15: Sedoz - Trou de Bosson (22,8 km)

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.