GR 573 Vesder, Helle, Hoge Venen en Hoëgne (160 km)

IMG 2048

De bruine kleur van het veenwater, voor ons hét kenmerk van de GR 573.

Kaart overzicht

(deze track toont de GR 573 route zoals ze in januari 2021 getoond werd op grsentiers.org, de officiële website van de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie: je kunt de gpx-track gratis downloaden vanaf die website)

 

Enkele sfeerbeelden

 

Algemene info

GR 573 doorkruist 160 km lang een bijzonder mooi en boeiend deel van de provincie Liège. Het thema van de wandelroute is het water dat vanuit de Hoge Venen het leven en het uitzicht van dit wondermooi stukje België bepaalt.

Vanuit de industriële stadsrand van Liège wordt eerst de vallei van de Vesder gevolgd om langs Chaudfontaine, Pepinster en Verviers, Eupen te bereiken. Van daar gaat het langzaam omhoog langs de Helle naar de Hoge Venen en het hoogste punt van België, Botrange. Je steekt de Hoge Venen over en vanaf Hockai daalt het langs de Hoëgne naar de Pont de Belleheid. Het traject gidst je verder via Polleur, Franchimont en Theux naar Pepinster.
Een variantroute leidt vervolgens van Pepinster terug naar de Pont de Belleheid langs Spa.

Langs Helle en Hoëgne geniet je van het snelstromende eeuwig murmelende water en de wilde natuurpracht in hun valleien. De Hoge Venen zijn dan weer een uniek natuurgebied om door te trekken. En in de Vesdervallei maak je kennis met een boeiende brok industrieel verleden.

Het traject bevat nogal wat klimmen en dalen zodat het meestal geen kuiertochtjes worden. De landschappen bieden een behoorlijke verscheidenheid, en onderweg komen nogal wat cultureel en historisch interessante plaatsen aan bod (Spa, Franchimont, Limbourg, Polleur...).

Kortom, een GR pad dat geen enkele GR-wandelaar onberoerd zal laten.

De topogids dateert van eind 2015. De gpx-track die je gratis kunt downloaden sluit - op wat kleinere wijzigingen na - nog altijd goed aan bij de inhoud van de topogids.
De GR-tekens zijn wit-rood, wat betekent dat GR 573 beschouwd wordt als een doorlopende GR en niet een streek-GR (GR de Pays) in lusvorm.

 

Logistieke info

Zoals je merkt in de individuele etappe-verslagen laat het GR 573 pad zich redelijk vlot organiseren.

Als je dat wilt kunnen de eerste 3 etappes tot Eupen volledig met de trein bereikt worden en zijn ook start en einde telkens met de trein verbonden.
Zelf liepen we een iets andere indeling waarbij we wel af en toe wat de bus nodig hadden, maar ook dat verliep vlot.

De 3 etappes tussen Eupen en Theux zijn goed te organiseren met de bus vanuit en naar Verviers, waar je de trein kunt nemen. In Theux is ook een treinstation.

De 2 laatste etappes splitsten we op in Hestroumont. Die plaats was even wat moeilijker te verlaten en te bereiken, maar ook dat kregen we uiteindelijk voor mekaar.

 
 
 
Deze website gebruikt cookies. Sommige zijn noodzakelijk voor de werking van de website, andere helpen om de werking van de website te verbeteren en om bezoekers een betere surfervaring te bezorgen. Je kunt zelf beslissen of je cookies toelaat of niet. Bij weigering zou het kunnen dat niet alle mogelijkheden van de website functioneren.