GR 573: Nessonvaux - Verviers (17,3 km)

IMG 1632

We stappen verder door de vallei van de Vesder. Een rustige natuurstapper zonder noemenswaardige uitschieters.
In combinatie met de uitlooproute naar Verviers is de tocht perfect als treinwandeling te organiseren.

 

Kaart

Hoogteprofiel

(deze track toont het traject zoals het in januari 2021 op grsentiers.org stond, de officiële website van de Waalse GR-organisatie; consulteer altijd die website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

Nessonvaux is een klein stationnetje op de lijn Liège - Verviers - Welkenraedt - Eupen. Neem vanuit Liège of Verviers de L-trein. De rit vanuit Liège duurt nog geen 20 minuten, vanuit Verviers is het nog korter.

We stapten door de zuidelijke buitenrand van Verviers tot op de N672 (Verviers - Jalhay). Er stopt een bus die je naar Verviers Gare Centrale brengt. De rittenfrequentie is wel erg laag. Toen we daar aankwamen moesten we nog meer dan een uur wachten. We staken dan maar de duim op en kregen vrijwel onmiddellijk een lift tot het centrum van Verviers.
Wie minder geluk heeft kan de N672 een kilometer te voet volgen richting Verviers. In het centrum van Mangombroux passeren verschillende buslijnen die een regelmatige verbinding naar het centrum en het station van Verviers garanderen.
Het is ook mogelijk het GR 573 pad heel wat vroeger te verlaten om de uitlooproute naar het centrum van Verviers te volgen (zie kaart). De tocht wordt wat korter dan wat we hier beschreven hebben.

Met de uitlooproute naar het station van Verviers kun je deze tocht perfect als treinwandeling organiseren.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Tec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en zijn anders naargelang het tijdstip van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden

 

De wandeling

Buiten de bebouwing in en rond Pepinster en Verviers, is dit vooral een natuurwandeling. De tocht volgt de Vesdervallei langs overwegend onverharde paden. Onderweg langs en op de valleiwanden gaat het door zowel loof- als dennenbos, met af en toe wat opener gedeeltes. Dat geeft regelmatig mooie zichten op de vallei waar altijd wel een dorp en bebouwing te zien zijn tussen het groen. Ook het spoorlint laat zich nu en dan zien, of wordt verraden door een voorbijglijdende trein, of een fluitsignaal als de trein een van de vele spoortunnels induikt.

Iets voorbij halfweg loopt de tocht Pepinster in. Hier mondt de Hoëgne uit in de Vesder. De Hoëgne zal op de latere etappes langs het GR 573 pad nog ruim aan bod komen. In Pepinster zelf valt weinig te beleven, maar er is een treinstation voor wie er de brui zou willen aan geven, en er is gelegenheid voor een natje en een droogje.

We stappen verder en nog voor we ter hoogte van Verviers komen zien we het GR bordje dat een uitlooproute naar het centrum van Verviers aanduidt.

We laten ons niet verleiden om de uitlooproute te proberen en stappen langs de zuidelijke buitenrand van Verviers verder, meestal net buiten de randgemeenten. Dit is zeker en vast niet het meest geslaagde deel van deze tocht. Waar we de N672 kruisen is een bushalte. We waren er wel meer dan uur te vroeg voor de bus die ons naar het station van Verviers kon brengen. Dan maar de duim opgestoken. Even later werden we al opgepikt door een plaatselijke bewoonster die wist dat er daar weinig of geen bussen langskomen.

In Verviers zelf valt heel wat te ontdekken voor wie het vroegere textielstadje niet kent, of er al lang niet meer geweest is. De stad is hard bezig haar imago van saai, goor en vervallen industriestadje van zich af te schudden. Net zoals op veel andere plaatsen in Wallonië voelen we ook hier een nieuwe dynamiek waaien en wordt er volop gebouwd, heraangelegd en gerenoveerd. Er is heel wat groen, en wat ons vooral opvalt is dat autobestuurders stoppen als je aanstalten maakt om een zebrapad over te steken. In Antwerpen riskeren we ons leven als we dat doen... De Waalse autobestuurder lijkt wel een metamorfose ondergaan te hebben. Maar dat alles belet niet dat er nog heel wat water naar de zee zal vloeien eer Verviers alle sporen van het verval zal kunnen wissen.

 

Andere GR's in de streek

GR 5: Dalhem - Olne (23,5 km)

GR 563: Olne - Herve (20 km)
GR 563: Dalhem - Olne (23,5 km)

 
 
 
Deze website gebruikt cookies. Sommige zijn noodzakelijk voor de werking van de website, andere helpen om de werking van de website te verbeteren en om bezoekers een betere surfervaring te bezorgen. Je kunt zelf beslissen of je cookies toelaat of niet. Bij weigering zou het kunnen dat niet alle mogelijkheden van de website functioneren.