GR 573: Nessonvaux - Verviers (17,3 km)

IMG 1632

We stappen verder door de vallei van de Vesder. Een rustige natuurstapper zonder noemenswaardige uitschieters.
In combinatie met de uitlooproute naar Verviers is de tocht perfect als treinwandeling te organiseren.

 

Kaart

(deze track is gebaseerd op informatie uit de website grsentiers.org, de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

Nessonvaux is een klein stationnetje op de lijn Liège - Verviers - Welkenraedt - Eupen. Neem vanuit Liège of Verviers de L-trein. De rit vanuit Liège duurt nog geen 20 minuten, vanuit Verviers is het nog korter.

We stapten door de zuidelijke buitenrand van Verviers tot op de N672 (Verviers - Jalhay). Er is een bushalte van waar je naar Verviers Gare kunt rijden. De rittenfrequentie is wel erg laag. Toen we daar aankwamen moesten we nog meer dan een uur wachten. We staken dan maar de duim op en kregen vrijwel onmiddellijk een lift tot het centrum van Verviers.
Wie minder geluk heeft kan de N672 een kilometer te voet volgen richting Verviers. In het centrum van Mangombroux passeren verschillende buslijnen die een regelmatige verbinding naar het centrum van Verviers garanderen.
Het is ook mogelijk het GR 573 pad heel wat vroeger te verlaten om de uitlooproute naar het centrum van Verviers te volgen (zie kaart). De tocht wordt wat korter dan wat we hier beschreven hebben.

Met de uitlooproute naar het station van Verviers kun je deze tocht perfect als treinwandeling organiseren.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden

 

De wandeling

Dit is vooral een natuurwandeling. De tocht volgt de Vesdervallei langs overwegend onverharde paden. Onderweg langs en op de valleiwanden gaat het door zowel loof- als dennenbos, met af en toe wat opener gedeeltes. Dat geeft regelmatig mooie zichten op de vallei waar altijd wel een dorp en bebouwing te zien zijn tussen het groen. Ook het spoorlint laat zich nu en dan zien of wordt verraden door een voorbijglijdende trein.
De hitte onweders van een paar dagen geleden hebben hier en daar voor wat afgevallen takken gezorgd, maar al bij al liggen de paden er nog altijd prima begaanbaar bij.

Iets voorbij halfweg loopt de tocht Pepinster in. Hier mondt de Hoëgne uit in de Vesder. De Hoëgne zal op de latere etappes langs het GR 573 pad nog ruim aan bod komen. In Pepinster zelf valt weinig te beleven, maar er is een treinstation voor wie er de brui zou willen aan geven, en er is gelegenheid voor een natje en een droogje.

We stappen verder en nog voor we ter hoogte van Verviers komen zien we het GR bordje dat een uitlooproute naar het centrum van Verviers aanduidt.

We laten ons niet verleiden om de uitlooproute te proberen en stappen onder Verviers verder, meestal net buiten de randgemeenten. Waar we de N672 kruisen is een bushalte. We waren er wel meer dan uur te vroeg voor de bus die ons naar het station van Verviers kon brengen. Dan maar de duim opgestoken. Even later werden we al opgepikt door een plaatselijke bewoonster die wist dat er daar weinig of geen bussen langskomen.

Verviers is een aangename verrassing voor wie het stadje niet kent, of er al lang niet meer geweest is. De stad is hard bezig haar imago van saai vervallen industriestadje van zich af te schudden. Net zoals op veel andere plaatsen in Wallonië voelen we ook hier een nieuwe dynamiek waaien en wordt er volop gebouwd en gerenoveerd. Er is heel wat groen, en wat ons vooral opvalt is dat er bijna nergens verkeerslichten staan. We zijn er zo aan gewoon in Antwerpen stomweg voor voetgangerslichten te staan suffen terwijl geen enkele auto passeert... Hier kan het zonder. Bestuurders stoppen hoffelijk als we ook maar aanstalten maken om een zebrapad over te steken, zelfs aan drukke verkeerspunten. De Waalse autobestuurder lijkt een metamorfose ondergaan te hebben.

 

Andere GR's in de streek

GR 5: Dalhem - Olne (23,5 km)

GR 563: Olne - Herve (20 km)
GR 563: Dalhem - Olne (23,5 km)

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.