GR 573: Theux - Hestroumont (21,5 km)

IMG 6026

We verkennen het korte stukje Hoëgnevallei tussen Theux en Pepinster waar het hoofdtraject van GR 573 eindigt, en beginnen dan maar meteen aan de variantroute die ons via Spa moet terug leiden naar de Pont de Belleheid. Weidse groene landschappen, af en toe onderbroken door beekvalleitjes, zorgen voorbij elke bocht in de weg voor telkens weer nieuwe zichten. Enig minpunt: wat teveel geasfalteerde wegjes, maar rustig en mooi is het wel.

 

Kaart

Hoogteprofiel

(deze track toont het traject zoals het in januari 2021 op grsentiers.org stond, de website van de Waalse GR organisatie; consulteer altijd die website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

We reden met de trein tot Pepinster (lijn Liège - Welkenraet) en namen aan de halte Pepinster Eglise de bus richting Spa. Uitstappen aan de halte Theux, Place du Perron. De rit duurt amper 10 minuten. Je kunt ook met de trein van Pepinster naar Theux, maar voor ons kwam de aansluiting niet goed uit zodat we vlugger waren met de bus.

We keerden terug naar Pepinster met dezelfde bus vanaf de halte La Reid - Hestroumont. De halte wordt enkel in de week bediend. De ritfrequentie beperkt zich tot de schooluren. In het weekend kun je doorstappen tot in Marteau (3,6 km verder) waar je de bus naar Pepinster kunt nemen.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Tec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang het tijdstip van de verplaatsing: weekdag, weekend, vakantie, spitsuur, daluur...)

 

Sfeerbeelden

 

De wandeling

De bus dropt ons in het centrum van Theux waar de kerk onmiddellijk opvalt door de stoere verdedigingstoren met zijn houten opbouw. De kerk dateert uit de 11de eeuw, de toren uit de 13de en 14de eeuw. Het is het enige overblijvende voorbeeld van een Romaanse hallenkerk in onze contreien. Zeker eens binnenlopen om het plafond met de beschilderde houten panelen te bewonderen. Wat verder vinden we vlakbij het gemeentehuis de perroenzuil die aangeeft dat ook Theux een van de Goede Steden was in het voormalige Prinsbisdom Liège. De titel verleende de stad een aantal burgerlijke vrijheden en rechten waarmee ze onder andere een eigen rechtspraak en bestuur kon organiseren.

Veel tijd om rond te hangen in Theux is er niet. We hebben 20 km voor de boeg en willen onderweg optimaal kunnen genieten van het prille voorjaarszonnetje dat al vroeg een schitterende dag aankondigt. Het GR traject stijgt Theux uit en al vlug kijken we uit over een groen zonovergoten landschap. De zichten zijn nog wazig en daar zal in de loop van de dag maar weinig verbetering in komen ondanks de stralend blauwe hemel. Jammer voor de foto's maar dat kan het genot van het wandelen in deze omgeving niet vergallen. We bereiken het dorpje Oneux en dalen dan langzaam af naar de Sohanbeek. Weer omhoog. Omkijkend kunnen we de gevolgde weg vanaf Oneux duidelijk onderscheiden. We passeren een monument voor de plaatselijk gesneuvelde weerstanders in WO II, de streek vergeet zijn dapperen niet. Weer dalen. In een wei grazen Galloway runderen, de Beatles van het veebestand.

We komen uit bij de verkeersweg en de spoorweg, vlakbij de Hoëgne. Oude en vernieuwde industriegebouwen palmen de vallei in richting Pepinster. Het GR traject loopt er omheen, terug de valleiwand op zodat we het allemaal rustig vanuit de hoogte kunnen bekijken. Zo gaat het een paar kilometer op en af langs de beboste helling. Uiteindelijk duiken we de bebouwing in. Een steil dalende weg en nog wat trappen, en we bereiken het station van Pepinster. Midden 2014 kwamen we hier al eens langs op het GR 573 traject tussen Nessonvaux en Verviers. Pepinster is de enige plaats op deze wandeling waar je - indien nodig - nog wat mondvoorraad kunt inslaan, of een pitstop kunt inlassen. Niet nodig voor ons want we hebben onze picknick bij.
Volgens het boekje hebben we nu het GR 573 traject volledig gestapt. We hadden ons evenwel voorgenomen om ook de variantroute via Spa te lopen. Die eindigt in Pepinster, maar wij keren de route om zodat dit voor ons het begin wordt. We steken de Hoëgne over, net voor de rivier uitmondt in de Vesder, en beklimmen dan al vlug terug de andere kant van de vallei. Het is even uitkijken om de juiste GR tekens te volgen want in Pepinster gaat de route alle kanten op. Op een plaats genoemd Mousset zitten we definitief goed op de variantroute. We stappen weer verder langs de Hoëgnevallei, nu in de tegenovergestelde richting.

Na een stevige stijger verlaten we de Hoëgne en kronkelt het door bos naar het gehucht Pouillou-Fourneau. In een wei hebben een madeliefje en een paardenbloem al besloten dat de lente begonnen is. De beboste hellingen liggen nu achter ons. Voor ons openen zich prachtige groene landschapszichten met in de verte Theux. We lopen door het gehucht Raborive en volgen dan een rustig asfaltwegje langs de valleihelling. Een rustbank in de zon met een weids uitzicht op de streek is te mooi om voorbij te stappen. We spreken onze picknick aan en koesteren de winterhuid in de al goed voelbare warmte van de zonnestralen. Bijna met tegenzin staan we terug op om de wandeling verder te zetten. Het volgende gehuchtje dat we doorlopen is Rondehaye.

Nog wat verder, bij een wel erg kleurrijk kruis, dalen we langzaam tussen de typische hagen van de streek, het groene landschapsschilderij in. We lopen richting Theux en passeren het natuurreservaat Coteau de Mont, een onderdeel van het Venster van Theux. Dat 'venster' is een zeldzaam geologisch fenomeen waarbij een onderliggende aardlaag aan de oppervlakte gekomen is door het verdwijnen van een bovenliggende laag. Die onderlaag zijn krijtrotsen die hier en daar wat steilere hellingen vormen. De op het zuiden gerichte hellingen zijn bedekt met schrale grasgronden die van oudsher dienden als schaapsweides. Soms werden ze uitgebaat als groeves voor de makkelijk te bewerken kalksteen en zwarte marmer. In onbruik geraakt worden die gronden (zoals de Coteau de Mont, beheerd door Natagora) nu omwille van hun bijzondere vegetatie beschermd als natuurreservaten. Tussen die hellingen vormen zich door erosie zacht glooiende dalen. Het resultaat is dat waar je normaal langs een rivier als de Hoëgne steile valleiwanden zou verwachten, er nu ter hoogte van Theux een uitgestrekte zacht aflopende helling te bewonderen is. De natuur als landschapsarchitect is onuitputtelijk in haar creaties.

Ondertussen staan we bij de wijk Tillot terug op amper een kilometer van Theux. De topogids beschrijft hoe je vanaf dit punt terug in het centrum van het stadje komt. Ideaal voor wie er vanuit Theux een 15 km lange mooie luswandeling wil van maken. Zelf kronkelen we verder door het groen glooiend landschap naar het dorpje Jevoumont. Op deze plaats vertrekt een verbindingsroute naar de nauwelijks 2 km verder passerende GR 5 route. Nog 5 km verder sta je dan weer bij de GR 575/576 route, GR's die we ofwel al kennen of momenteel nog afstappen. Voorbij Jevoumont kunnen we een blik werpen op het Château de l'Ourlaine. Er wordt een gelijknamige mousserende wijn geproduceerd op basis van cider en Elixir de Spa waarin niet minder dan 44 kruiden verwerkt zijn.

Het traject heeft nu afscheid genomen van de Hoëgnevallei. Het gaat zuidwaarts verder langs de Wayaivallei die tijdens de volgende en laatste GR 573 etappe onze leidraad zal worden. Na ruim 20 km bereiken we Hestroumont, het eindpunt van de dag.

 

Andere GR's in de streek

GR 5

 
 
 
Deze website gebruikt cookies. Sommige zijn noodzakelijk voor de werking van de website, andere helpen om de werking van de website te verbeteren en om bezoekers een betere surfervaring te bezorgen. Je kunt zelf beslissen of je cookies toelaat of niet. Bij weigering zou het kunnen dat niet alle mogelijkheden van de website functioneren.