GR 575/576: Celles - Spontin (16,7 km)

IMG 3232

Een ontspannend tochtje door overwegend landbouwgebied. Enkele kastelen, een voormalig bedevaartsoord, weidse uitzichten, en veel onverharde paden, maken deze wandeling tot een allesbehalve vervelende bedoening.

 

Kaart


(deze track is gekopieerd van de website grsentiers.org, en toont de situatie in juli 2017; de meest recente situatie vind je altijd bij hen)

 

Reis info

In Brussel-Noord nemen we de trein naar Namur - Luxembourg. In Namur overstappen op de L-trein naar Libramont. Om 10.36u stonden we in het stationnetje van Gendron-Celles. De wandeling start 4 km verder in Celles. De enige manier om daar te raken is te voet, of met autostop.

De tocht eindigt in Spontin. Aan bushalte Spontin Centre nemen we de bus naar Yvoir. In Yvoir passeert een trein die via Namur, Gembloux en Ottignies tot Schaarbeek rijdt. Wat de NMBS bezielt om Schaarbeek als eindstation te gebruiken, daar hebben wij het raden naar...

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden

 

De wandeling

Het plan was om van Celles tenminste tot Durnal of zelfs Crupet te stappen (24 à 25 km). We gingen er wel van uit dat we 's morgens liftend vanaf het stationnetje van Gendron-Celles vlot opgepikt zouden worden zodat we met de 4 km lange verkeersweg naar Celles geen tijd hoefden te verliezen. Maar deze keer geen liftersgeluk. Niet alleen is er weinig verkeer op die weg, de paar auto's die toch voorbij zoefden vertikten het om een koppel overjaarse lifters mee te nemen. We waren al goed 3 km ver toen er uiteindelijk toch nog een klein wagentje stopte. Twee jongeren deden hun goede daad van de dag en namen ons mee. Alleszins bedankt, als zij onze toekomst zijn, dan is er hoop! Even later stonden we op de plaats waar de GR-tekens bij Celles de verkeersweg oversteken. Ondertussen was het wel bijna middag en zagen we het niet meer zitten om nog zo ver te stappen. We besloten om de tocht eerder af te breken in Spontin. De bus die ons op het einde terug moest brengen naar Yvoir stopt daar ook. Perfecte oplossing: geen tijdsdruk meer zodat we er toch nog een rustig en ontspannen wandelingetje aan overhielden.

We klimmen Celles uit en verlaten al vlug het asfalt om door bos en velden naar het gehucht Boisseille te lopen. Iets voor we daar aankomen ontmoeten we het GR 129 pad dat ons tot Foy-Notre-Dame zal gezelschap houden. Dat stukje is ons bekend van een vroegere wandeling (Dinant - Gendron-Celles op GR 129). Het kasteel van Boisseille, de WO II gebeurtenissen bij de Ferme de Mahenne, het bedevaartsoord Foy-Notre-Dame, alle herinneringen komen terug naarmate we vorderen. Zelfs de indrukwekkende witte stier die we 2 jaar geleden bij de boerderij zagen stond er nog, alhoewel die nu gevlekt was... een broer misschien?

In Foy-Notre-Dame nemen we de tijd om de bedevaartskerk wat beter te bekijken. Het gebouw doet mee aan de actie "open kerken" zodat we de beroemde beschilderde houten zoldering eens goed kunnen bewonderen. Het kunstwerk dateert uit het begin van de 17de eeuw. Het is niet uniek in zijn soort, maar het is wel het meest bekende en het best bewaarde. Foy-Notre-Dame is maar een klein plaatsje, maar we vinden er toch twee geopende tavernes. Maria blijft voor mirakels zorgen…

Het GR pad trekt weer de velden in. Wie houdt van weidse vergezichten die niet door verspreide bebouwing ontsierd worden, is hier op de juiste plaats. Een lange veldweg slingert door akkers en weides naar de Ferme de Jauvelan, en dan verder langs een 'kasteel met vijver' postkaartzicht naar het dorpje Taviet. Ook bij de Ferme de Jauvelan laat een gespierde stier zijn stevige bips bewonderen. Nog een lid van de dezelfde bodybuildersclub?

Voorbij Taviet doorkruisen we weer wat bos, en dan komen we terecht op een hoog landbouwplateau. De uitgestrekte open landschappen die de streek kenmerken presenteren zich nu nog eens zo groots en weids. Een stel windmolens maakt gebruik van de stevige bries die hier meestal staat om wat groene energie op te wekken. In de verte hadden we ook nog ergens de rookpluim van de kerncentrale van Chooz moeten zien, maar dat was niet het geval.

Bij het gebouwtje waar de door de windmolens opgewekte energie afgegeven wordt aan het elektriciteitsnet, slaan we rechts af. Het pad dat we volgen zou ooit een Romeinse heirweg geweest zijn die vanuit Bavay over Morialmé naar Dinant liep en zo verder naar Trier in Duitsland. Over het bestaan van het deel tot Morialmé zijn de geschiedkundigen het redelijk eens, over de verlenging naar Trier, en dus ook het stukje waar wij nu lopen, is men het veel minder eens. In alle geval, Romeins of niet, het pad misstaat helemaal niet in het landschap en lijkt er al eeuwenlang mee versmolten.

Onderweg lopen we langs een terrein waar aan modelvliegen gedaan wordt. De toestellen scheren soms beangstigend laag over ons pad. Dit zijn geen papieren zwevertjes, een botsing met een telegeleide zweefvlieger (vleugellengte 4m) is niet iets waar we naar uitkijken.

Wat verder komen we na nog geen 17 km stappen aan in Spontin. In het centrum kunnen we de wachttijd voor de bus aangenaam doorbrengen op een terrasje, met zicht op het mooie kasteelcomplex. Meer moet dat niet zijn.

 

Andere GR's in de streek

GR 129: Dinant - Gendron-Celles (17 km)

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.