GR 575/576: Esneux - Sprimont (21,9 km)

IMG 6048

Een gevarieerde tocht met vooral in de eerste helft nogal wat stevige hellingen. Daarna wordt het landschap rustiger met mooie zichten over de heuvelende Condroz.

  

Kaart

(deze track is gebaseerd op informatie uit de website grsentiers.org, de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

Vanuit Liège Guillemins gaat het met de bus (richting Comblain-au-Pont) naar Esneux. De rit duurt iets langer dan een halfuur. Afstappen aan de halte Pont d'Esneux. Van daar is het geen 10 minuten stappen tot het beginpunt van de wandeletappe.
Het is ook mogelijk om in Liège Guillemins de L-trein richting Marloie te nemen. Die stopt in Esneux.

We keren terug naar Liège met de bus vanuit Sprimont (halte Fond Leval). De bus komt van Remouchamps. Bij dezelfde halte passeert ook een bus die naar Verviers rijdt.
Vanaf het eindpunt van de wandeling is het nog 1,7 km stappen langs de N678 tot de bushalte in Sprimont. We staken de duim op en werden vrijwel onmiddellijk meegenomen tot Sprimont.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden

 

De wandeling

In Esneux trakteren we onszelf nog op een koffie en stappen dan goed wakker de Avenue Montefiore op naar de plaats waar we vorige keer de GR-tekens verlieten. We volgen nog even deze verkeersweg tussen de oudere villa's. Wat verder voert een kriskras paadje tussen huizen en tuinen tot aan de oever van de Ourthe. Hier is het gedaan met de behuizing en lopen we alleen, vergezeld van het gekwetter van wat opschrikkende eenden en een zwanenfamilie aan de overkant van de rivier.

Bij een manège splitst het GR 57 traject - dat ons sinds de vorige etappe vergezelde - terug af. De topogids waarschuwt dat het oeverpad bij hoge waterstand beter vermeden wordt, en raadt aan GR 57 een tijdlang te volgen hoger op de valleiwand. Het was niet nodig, maar na het oeverpad aan den lijve ondervonden te hebben beseffen we dat de verwittiging toch niet echt overbodig is. Het pad ligt er soms behoorlijk glibberig bij en komt geregeld erg dicht bij het water. Voorbij een nogal verkommerde camping (is het nog wel een camping?) klimmen we het dal uit naar Avister. Op die manier snijden we de Ourthe-meander af waarin Hony ligt. Bij Méry bereiken we terug de Ourthe. Er is een treinstationnetje (op dezelfde lijn die ook in Esneux stopt) en aan de overkant van de rivier heeft het dorp zich mooi tegen de valleiwand aangeschurkt. We stappen de brug over, lopen even langs de waterkant en stijgen dan langs de kerk en smalle straatjes de bebouwde kom uit.

Op een rustig wegje met mooi uitzicht spreken we de picknick aan. Er is weinig tot geen wind, anders was het daar maar een kille bedoening geweest. De zon doet hard haar best om door het dik wolkenpak te breken. Even lukt dat en waar de stralen landen licht het landschap kortstondig op. Wat een verschil! Maar de vreugde is van korte duur. De rest van de dag moeten we het stellen met een dik wolkenpak boven ons, al goed dat het droog blijft. We klimmen langzaam verder door bos en verliezen even de wit-rode draad. Iets later vinden we de tekens terug op een dwarsend pad. Het traject verzeilt op een geasfalteerde weg tussen recente villa's en tuinen die mekaar de loef afsteken in grootte en troosteloosheid. De plek heet En Tarbois en hoort bij Beaufays.

Hoog tijd om terug wat bos in te duiken. Een soms nauwelijks zichtbaar spoor volgt een beekje, kruist beneden een andere beek en stijgt licht verder door het bos. We dalen, verlaten het bos en lopen af op het gehucht Hayen. Volgend gehucht is Hautgne. En dan is het weer klimmen. Bijna boven draaien we even om en worden beloond met een prachtig uitzicht over de streek. Dat is het voordeel als je in open terrein stijgt. Via een beekvalleitje gaat het naar Haie des Pauvres, dan naar Haie des Chênes en een eind verder maakt een bordje er ons op attent dat er een verbindingsroute vertrekt naar het GR 5 pad in Fraipont. Ondanks al die gehuchten blijven we door een bij uitstek landelijk gebied lopen. Waar we de verkeersweg tussen Lincé en Hornay oversteken staat een enorme watertoren, niet mooi om zien, maar wel noodzakelijk voor de waterbevoorrading van Sprimont en omstreken. Eerder op de tocht passeerden we in de verte ook al de watertoren van Dolembreux.

We hebben er ondertussen een dikke, redelijk op en neer gaande 18 km op zitten. Bij de voorbereiding van de tocht dachten we er hier een punt achter te zetten en de route te verlaten om in Hornay op de N30 de bus naar Liège te nemen. Maar het is nog vroeg en we hebben er sterk onze twijfels over of er in Hornay wel wat te beleven valt, m.a.w. of er een café is... Dus beslissen we nog maar wat door te stappen. De zichten op de tiges en chavées van de Condroz blijven zich aaneenrijgen. Een mooie weidedoorsteek brengt ons in Xhignez. We dalen nog wat en bereiken de N678 die naar het 1,7 km verder gelegen Sprimont loopt. Deze "Porte des Ardennes" is vooral bekend door de vele granietgroeves die er tot in de 20ste eeuw uitgebaat werden. Het is ook de plaats waar in een grot de oudste sporen van menselijke aanwezigheid in de Benelux gevonden werden (500 000 jaren geleden). En voor ons is het de plaats waar we een café vinden...

 

Andere GR's in de streek

GR 57: Angleur - Esneux (15,7 km)
GR 57: Esneux - Comblain-la-Tour (21,6 km)

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.