GR 575/576: Porcheresse - Ciney (22,3 km)

IMG 20190221 102436720 HDR 

De Ronde van de Condroz is gerond, de laatste tiges en chavées op- en afgelopen. Na 290 km staan we terug bij het vertrekpunt.
Nu weten we het zeker: de Ardennen en de Condroz, dat zijn echt wel twee verschillende streken.

  

Kaart

(deze track is gebaseerd op informatie uit de website grsentiers.org, de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

We reizen met de trein naar Huy waar we aan het station TEC bus 126a nemen. Volgens de routeplanning van de NMBS moeten we in Havelange overstappen op TEC bus 126b. Met maar een paar minuten overstaptijd zou het spannend worden, maar uiteindelijk blijkt het om dezelfde bus te gaan. In Havelange verandert de chauffeur het nummer van de bus en gaat de rit gewoon verder. We stappen uit aan de halte Porcheresse Eglise.

Vanuit Ciney reizen we terug naar huis met de trein.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden

 

De wandeling

Deze laatste tocht op het GR 575/576 hoofdtraject kunnen we als volgt samenvatten: rustig, vooral door landbouwgebied, onderbroken door af en toe een flard bos. Een bescheiden hoogteprofiel. Nogal wat verharde wegen, maar ook mooie onverharde paden. Enkele dorpen, Achet, Emptinne en Hamois (waar bevoorrading en een pitstop mogelijk zijn) en het leuke stadje Ciney. Geen spectaculaire toestanden, wel een mooie streek waar nog ruimte is om te ademen en te genieten van de rust.

Screenshot 20190227 224154Tijdens de tocht kruisen we enkele keren het Bocq riviertje. We maakten er al kennis mee tijdens de eerste etappes op deze GR. Het waterloopje ontspringt bij Scy (deelgemeente van Hamois) en mondt na 45 km uit in de Maas bij Yvoir. Net voor Ciney volgen we nog een tijd de omheining van een Vivaqua waterwinningsgebied langs de Bocq. Het hier gecapteerde water is bestemd voor een deel van de Brusselse bevolking.

De vroegere spoorlijn 126 (Huy - Ciney) volgen we ook een paar keer. We maakten voor onze tochten op GR 575/576 al regelmatig gebruik van de buslijn 126 (a en b). Die vervangt het vroegere treintraject, maar dan wel op een heel wat minder comfortabele en frequente manier. Nu is het spoortraject omgevormd tot een Ravel (fietspad) van 31 km lang. Informatieborden vertellen over het wel en wee van de spoorweg en de reizigers. De ijzeren weg opende de wereld voor de streekbewoners en bevorderde de sociale contacten. Uiteindelijk verving de auto de spoorweg. De wereld bleef open, maar de sociale contacten gingen terug verloren... 
We passeren enkele vroegere stationnetjes, nu omgevormd tot privéwoningen en -zaken. Ze zijn gebouwd in de typische 'Hesbaye-Condroz'-stijl, langgerekt en functioneel, zo genoemd naar de privé-maatschappij die de spoorweg en de uitrusting aanlegde.

Als we net buiten Emptinne de Ravel verlaten voor een klimmend asfaltwegje door de velden maken we een ongewoon en tegelijk triest tafereeltje mee. In de grasrand liggen zoals op zoveel plaatsen, plastic verpakkingen en allerlei drankblikjes, achteloos uit passerende auto's gegooid. Wat verder komen we een gemeentearbeider tegen die te voet met een mobiele opruimer de weg afstapt en het afval opzuigt. We zien die mensen regelmatig aan het werk in de stad om de rotzooi in de straten op te ruimen, maar op een afgelegen weg in de open velden was dit voor ons een première. Erg dat daarvoor arbeidskrachten moeten ingezet worden. En toch blijven onze politici onder druk van de industrie weigeren om statiegeld regelingen goed te keuren. De industrie zal het zelf wel regelen... zever, ze willen gewoon hun eigen rotzooi niet recupereren en houden ondertussen met hun gelobby de boel mooi aan het lijntje. We hebben de man bedankt voor zijn werk. Hij glimlachte eens, maar wat hij er zelf over denkt weten we niet. Misschien redeneert hij: 'laat ze maar lekker hun rotzooi weggooien, dan heb ik tenminste nog lang een job'.

Ciney is een mooie afsluiter van het GR 575/576 traject. De plaats wordt al bewoond sinds de vroegste tijden en lag in de Gallo-Romeinse periode op een kruispunt van handelswegen. Sinds de middeleeuwen stond Ciney onder het gezag van het Prinsbisdom Liège. Vanaf de 14de eeuw en tot op vandaag staat het stadje bekend voor zijn wekelijkse veemarkt - de op een na grootste in Europa.
Omdat veehandelaars graag een lekkere pot bier lusten nam ook de lokale bierproductie en -verkoop een hoge vlucht in Ciney. Begin 20ste eeuw had de helft van de huizen in de stad een vergunning om bier te verkopen. Sinds 1978 is het Ciney bier uitgegroeid tot een vaste waarde en bekend tot ver over de landsgrenzen. Maar behalve de naam heeft het Ciney-bier weinig of niets te maken met de stad, want het wordt geproduceerd door de brouwerij Alken-Maes in Limburg. Voor lokale bieren kun je beter terecht bij de producten van de Brasserie du Bocq (Purnode) en de Brasserie du Condroz in Ciney zelf.

 

Andere GR's in de streek

GR 577

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.