GR 575/576: Remouchamps - Rouge-Minière (16,5 km)

IMG 6699

Een rustige tocht door bossen en velden met regelmatig mooie zichten over de streek. Het kasteel van Harzé is dé bezienswaardigheid onderweg.

  

Kaart

(deze track is gekopieerd van de website grsentiers.org, en toont de situatie in juli 2017; de meest recente situatie vind je altijd bij hen)

 

Reis info

We reizen met de trein naar Aywaille (via Liège). Vandaar brengt een bus ons naar de halte Remouchamps Grottes. De halte wordt regelmatig bediend.

In La Rouge Minière nemen we aan de kerk (halte Eglise) om 15.00 u. de bus terug naar Aywaille. Niet missen, want op weekdagen (zowel werk- als vakantiedagen) is het de enige bus die er na de middag passeert. In de weekends passeert er helemaal geen bus.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden

 

De wandeling

Een eerder korte tocht, opgelegd door de mogelijkheden van het openbaar vervoer. Als je pas tussen 10 en 11 aan een tocht kunt beginnen, en al voor 3 uur moet aankomen, dan probeer je best geen al te lange afstanden te overbruggen. Zeker niet in de Ardennen waar het toch altijd wel op en neer gaat. Gelukkig verliep de tocht zonder problemen en hadden we onderweg tijd genoeg om ook van de omgeving te genieten.

Remouchamps, vooral bekend voor de grotten waar je een stukje de ondergrondse Rubicon kunt afvaren, is een GR kruispunt. GR 15 en GR 571 ontmoeten er GR 575/576. Ze lopen een paar honderd meter samen langs de Amblève naar de oude brug in Sougné. Daar splitst GR 575/576 terug af en steekt de brug over. Het traject verlaat de Amblèvevallei en stijgt naar het gehucht Hénumont wat meteen al enkele mooie zichten oplevert. Nog altijd stijgend duiken we de bossen in. Als we die verlaten komen we aan in Kin.

Iets buiten Kin komt GR 15 er terug bij. Dat traject houdt ons de volgende 6 km gezelschap tot in Harzé. Een afwisseling van bos en open landschappen doet de zintuigen volop proeven van al het moois, maar ook het minder mooie, dat de natuur te bieden heeft. Bij dat minder mooie horen de soms ergerlijk prikkende brandnetels. Als het te gortig wordt kan een afritsbare wandelbroek altijd uitkomst bieden. Even de pijpen terug aanritsen en de netels kunnen je niet meer deren. Maar er is ook het constante gevaar van de teken met hun risico op de ziekte van Lyme en sinds kort in onze contreien TB-encefalitis er bovenop. De beste beschermingsmiddelen zijn kledij die je lichaam goed afdekt en insectenwerende middelen. Het eerste is voor de meesten een niet zo aantrekkelijke optie. Het is zomer en je wil ook wel eens de armen en de benen blootgeven. Dan maar het tweede: sprays tegen teken zijn volop in de handel te vinden, doorgaans op basis van oliën en/of citrus. Ze zijn ook eenvoudig zelf te bereiden, zoek het maar eens op (wat ons niet in dank zal afgenomen worden door de farma-industrie). De schrik voor teken wordt meer en meer een manie. We horen het zelfs al gebruiken als excuus om toch maar niet meer op stap te gaan langs bos-, struik- en graspaden. Wat een onzin! Denk je in een auto ook constant aan het risico dat je ieder ogenblik een ongeval kunt hebben? Laat je die auto daarom aan de kant staan? Tja, bij sommigen is de redelijkheid ver te zoeken... Zelf volstaan we ermee ons lichaam na een tocht goed te controleren. Als er zich toch een teek vastgebeten heeft, verwijder die dan zorgvuldig en hou het wondje nog een tijd in de gaten. Wat huidirritatie en jeuk in de dagen na de beet zijn normaal. Bij andere verschijnselen ga je best eens langs bij de dokter. Er lopen een pak minder mensen rond met blijvende ziekteverschijnselen door een tekenbeet, dan door om het even welke andere beschavingsziekte (rug-, knie-, pees-, ademhaling-, allergie-, hart-, vaat-, obesitas en wat nog allemaal -aandoeningen).

Ondanks al die vreselijke gevaren bereiken we redelijk ongeschonden Harzé. Het kerkje is open en het is zeker de moeite om er eens binnen te stappen. Nog meer de moeite is een stop aan het kasteel van Harzé. Je ziet het al opduiken bij de afdaling naar het dorp waarbij vooral de mooie gaanderij opvalt. Wat verder passeert het traject er langs. Je kunt de binnenkoer opwandelen en er is een taverne/restaurant met een terras, altijd goed voor een aangename pitstop. Het kasteel was een tijdlang de commandopost van Generaal Ridgway tijdens de Slag om de Ardennen. Illustere war heroes zoals Montgomery en Eisenhower passeerden er. Het in Maaslandse renaissancestijl opgetrokken complex is eigendom van de provincie Liège. Je kunt er ook een bakkerij- en maalderijmuseum bezoeken.

In Harzé nemen we afscheid van GR 15. Er begint een langzame klim door open landschap naar het Bois de Xhoris. Na deze bospassage verschjint uit het niets plots het Saint-Roch College. De indrukwekkende gebouwen vormden sinds 1248 de priorij van Bernardfagne. De toegangspoort dateert van 1716. Vanaf 1820 werd het complex herbestemd als een Klein Seminarie, daarna werd het een middelbare school. Zo te zien is dit geen slechte plaats om er je jeugdjaren door te brengen. Hier kun je tenminste in stijl je broek verslijten.

Net voorbij het college is het even zoeken naar het juiste pad in een recent gekapt bosgedeelte. Eenmaal het pad gevonden bereiken we zonder problemen La Rouge Minière, het eindpunt van de tocht. We zijn nog net op tijd voor de bus die ons naar Aywaille brengt. Toch weer een interessant en mooi stukje Ardennen ontdekt.

 

Andere GR's in de streek

GR 571: Comblain-au-Pont - Remouchamps (19,5 km)
GR 571: Remouchamps - Stoumont (16,4 km)

GR 15

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.