GR 575/576: Rouge-Minière - Hamoir (17,5 km)

20160806 143334

Op naar de Ourthevallei. Alleen al de uitzichten vanaf de rotsen van Sy maken deze tocht meer dan de moeite waard.

  

Kaart

(deze track is gebaseerd op informatie uit de website grsentiers.org, de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

La Rouge Minière is met de bus ten vroegste tussen 12 en 13 u te bereiken. Op zondagen al helemaal niet.
We reizen met de trein naar Aywaille (via Liège). Vandaar brengt een bus ons naar de halte Rouge-Minière Eglise. De rit duurt ongeveer 25 minuten.

In Hamoir passeert het traject op goed 100 m van het treinstation. Neem er de L-trein naar Liers. In 37 minuten sta je in Liège-Guillemins.
Je kunt van Hamoir ook terugkeren naar Aywaille als je daar de auto parkeerde. Neem in Hamoir dezelfde L-trein naar Liers. In Rivage overstappen op de trein naar Luxembourg. De reis duurt amper 30 minuten.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden

 

De wandeling

La Rouge-Minière illustreert met zijn naam treffend de vroegere hoofdactiviteit in de streek: ijzerertsontginning. Zoals we tijdens de vorige tocht al merkten kleurt de aarde rood door de ijzerhoudende ondergrond. Het eenvoudige kerkje werd gebouwd tijdens WO II, door de plaatselijke bewoners en volledig lokaal gefinancierd. De vorm is geïnspireerd op de Mariakapel in Banneux. Ook het Mariabeeld boven de ingang verwijst naar die plaats.
De fontein met 'beker' werd rond 1830 geschonken aan de inwoners door de kasteelheer van Grimonster. Hij wilde iets doen aan de armoedige leefomstandigheden. Het gebrek aan plaatselijke watervoorziening was daar een van de oorzaken van.

Van het dorp dalen we af naar het valleitje van de Pouhonbeek die we oversteken. Stijgend en dalend door bossen en velden gaat het naar het gehucht Malaccord. Een netwerk van goed onderhouden lokale wandelpaden zorgt ervoor dat het hier aangenaam stappen is. Wat verder ligt Ferrières, alweer een naam die verwijst naar de vroegere ijzerontginning.
Het traject volgt nu de Lembrée tussen 2 watermolens. Het pad werd er naar genoemd. In het Waals klinkt dat als "Vôye d'inte lês deûs molins". We nemen terug hoogte en krijgen weidse uitzichten voorgeschoteld. Een smal paadje voert vervolgens door het natuurreservaat Grande Vâ, een langgerekte heuvel met een totaal verschillende begroeiing op de noord- en zuidwaarts gerichte hellingen.

Na een bochtige afdaling komen we uit in Vieuxville en nog wat verder staan we bij de imposante vierkantshoeve La Bouverie, nu een museum en toerismekantoor. We stijgen terug hoog boven de Lembréevallei uit om dan ter hoogte van Logne het GR 57 pad te vervoegen. Tot in Hamoir zullen beide routes samenlopen.
We zijn nu aanbeland in de Ourthevallei. Tot voorbij het dorpje Sy blijven de toeristische hoogtepunten van de streek zich aaneenrijgen. De stoere burcht van Logne en het recreatiedomein van Palogne passeren onder ons. De rotsen van Sy en het gelijknamige dorpje, het zijn allemaal trekpleisters die menige bezoeker kunnen bekoren en bijdragen tot de toeristische aantrekkingskracht van de streek.
Ons wandelpad blijft hoog boven de Ourthe doorlopen zodat we (zoals gewoonlijk) van al die drukte weinig of niets merken. Na een afdaling staan we in Sy en gaat het verder langs de Ourthe oever. Ook hier passeren we nog een steile rotswand waar klimmers hun lusten mogen op botvieren.

De laatste kilometers verdwijnt al dat rotsig geweld en gaat het rustig op Hamoir af. Net over de brug neemt GR 57 terug afscheid. Voor ons eindigt de tocht bij het treinstation.

 

Andere GR's in de streek

GR 57: Comblain-la-Tour - Bomal (21,3 km)

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.