GR 575/576: Spontin - Sart-Bernard (19,1 km)

IMG 3294

Met een gesmaakte verkenning van de vallei van de Bocq kon het eerste kwart van de wandeling al niet meer stuk. Maar ook daarna blijven prachtige landschappen, onverharde paden en zelfs een van de mooiste dorpen van Wallonië, verrassen.

  

Kaart


(deze track is gekopieerd van de website grsentiers.org, en toont de situatie in juli 2017; de meest recente situatie vind je altijd bij hen)

 

Reis info

Als we niet midden in de nacht willen vertrekken, dan moeten we er ons bij neerleggen dat Spontin voor ons niet voor het middaguur te bereiken is met openbaar vervoer.
In Spontin passeert de buslijn Ciney - Yvoir. In beide plaatsen is een treinstation. We raken er door in Brussel de trein naar Luxembourg te nemen. Uitstappen in Ciney. Vanuit Ciney gaat het met de bus naar Spontin waar we rond 12.30u toekomen.
Op zondag rijden er geen bussen.
Een alternatieve manier om Spontin te bereiken is de toeristische Chemin de Fer du Bocq, maar dan nagenoeg enkel in de weekends en in de maanden juli en augustus. Meer info op www.cfbocq.be

In Sart-Bernard passeert het GR traject langs het treinstation. In de week stopt er om het uur een L-trein richting Namur en richting Ciney. De rit duurt amper 10 minuten. In de weekends passeert de trein maar om de twee uren in een van de twee richtingen.

Door de treinverbinding Sart-Bernard - Ciney is het mogelijk om de wagen te parkeren in Sart-Bernard, daar de L-trein naar Ciney te nemen en dan met de bus verder te reizen naar Spontin. Op het einde van de tocht ben je dan terug bij de wagen.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden 

 

De wandeling

In Spontin lopen we even langs het vroegere stationnetje in de hoop daar wat info te vinden over de Chemin de Fer du Bocq. Spontin ligt op de spoorlijn Ciney - Yvoir die vroeger de producten van de talrijke steengroeven in de vallei van de Bocq getransporteerde. De lijn werd definitief buiten gebruik gesteld in 1982, maar heeft daarna een tweede adem gevonden als traject voor toeristische rondritjes. De twee spoorwagons die dienst doen als shop en bar staan er potdicht bij, en nergens vinden we ook maar enige informatie. Een telefoonnummer of een website adres zouden nochtans handig zijn. Uiteindelijk vinden we die in de topogids... Om hier een treinritje in retrostijl (stoomlocomotief of dieselrijtuig) mee te pikken moet je in het weekend komen en dan vooral in de vakantiemaanden. Meer info op www.cfbocq.be

Het GR 575/576 traject volgt de vallei van de Bocq zo'n 5 km alvorens er weer uit te klimmen naar Durnal. De Bocq is een riviertje dat ontspringt bij Scy en zo'n 45 km later uitmondt in de Maas bij Yvoir. Vanaf Spontin is de vallei overwegend bebost. Onderweg maken we uitgebreid kennis met de spoorweg die we een eerste keer tegenkomen bij een nog altijd actieve steengroeve en de overblijfselen van een kalkoven. De aanleg van een spoorweg in deze omgeving moet een immens werk geweest zijn: bruggen, viaducten, tunnels, ophogingen, uitgravingen... Met de fel kronkelende Bocq was het zeker geen makkelijke klus. Net daarom is de toeristische treinrit van Spontin tot Purnode een van de spectaculairste treinritten in ons landje.
Bij het stationnetje van Dorinne-Durnal vinden we dan toch een dienstregeling voor de Chemin de Fer du Bocq. Jammer genoeg is het nog die van 2014. Misschien toch eens vervangen…
Langs de steengroeve van Herbois verlaten we de Bocqvallei. De groeve was in gebruik tot 1990 en wordt sindsdien terug in bezit genomen door planten en dieren.

Op het plateau maakt het bos plaats voor uitgestrekte akkers en weilanden. Het geel bloeiend koolzaad doet bijna pijn aan de ogen. Durnal laten we rechts liggen en na nog een kort stukje bos kijken we uit over alweer een ander valleitje, dat van de Ruisseau de Crupet waar het gelijknamige dorp beneden op ons wacht. Crupet is net als Celles (zie vorige tocht) ook "een van de mooiste dorpen van Wallonië". Hoe hol en commercieel die titel ook is, het dorp heeft wel iets. Het kerkje met de linde, kerkhof en pastorie zijn beschermd als dorpszicht, en het vlak ernaast gelegen grottencomplex is een bezienswaardigheid op zichzelf. Gebouwd rond 1900 o.l.v. de toenmalige pastoor Gérard trekken de beeldengroepen die het leven van de Heilige Antonius van Padua voorstellen nog altijd heel wat bezoekers. Of je het nu ernstig of met een glimlach bekijkt, het blijft een aandoenlijk staaltje van volksdevotie dat tenminste nog wat leven brengt in de brouwerij.

Voor we Crupet terug verlaten werpen we nog een verre blik op het kasteel van Crupet, ook bekend als de Donjon van Carondelet, zo genoemd naar een van de vroegere eigenaars. Eigenlijk is het niet meer dan een uit de kluiten gewassen donjon, maar het geheel met de ronde hoektoren, het omringende water en de ophaalbrug, maken er een plaatje van dat zo weggelopen is uit een middeleeuws sprookje.

We klimmen het dal uit en doorkruisen al vlug terug open landbouwgebied. Het GR traject loopt midden door de indrukwekkende Coux hoeve. Je ziet hier buiten de woonkernen weinig of geen verspreide bebouwing, zelfs geen hoeves, maar als we dan toch een alleenstaande hoeve te zien krijgen, dan is het ook een enorme.
Bij het gehuchtje Ivoy staat de Chapelle Saint Martin, een sober kerkje dat teruggaat tot de 11de eeuw. We blijven op het plateau en passeren nog een versterkte kasteelhoeve (Château-Ferme d'Arche), nu een privé-residentie die met landbouw niets meer te maken heeft.

In het Bois d'Arche gaat het een beekvalleitje in. Eenmaal er terug uitgeklommen duiken in de verte de eerste huizen van Sart-Bernard op. De tocht eindigt aan de treinhalte. Bij de kerk zagen we een oude foto van het stationsgebouw dat ondertussen niet meer bestaat. Het is hier net andersom dan in Spontin en Dorinne-Durnal: daar hebben ze wel nog de stationsgebouwen, maar niet meer het treinverkeer...

 

Andere GR's in de streek

GR 126: Namur - Burnot (21,7 km)
GR 126: Burnot - Dinant (26,2 km)

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.