GR 14 Botrange - Reinhartstein (11 km)

IMG 20181009 140710108 HDR

Kort, maar een echte aanrader, is dit avontuurlijk stukje GR 14. Langs de Ghasterbeek, de Bayehon en de Warche gaat het tot het kasteel van Reinhartstein, niet ver van Robertville. Natuurpracht die in om het even welk seizoen altijd weer grote indruk maakt.

 

Kaart

(deze track is gebaseerd op informatie uit de grsentiers.org website - de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

We raken aan het Maison du Parc bij Botrange met TEC bus 390 vanuit Verviers. De bus vertrekt om 9u45 en komt net geen 30 minuten later al aan.

Van het eindpunt volgen we nog 1 km de GR 56 variantroute naar de stuwdam van het meer van Robertville. Met bus 845 richting Bütgenbach raak je in Sourbrodt. Daar overstappen op bus 390 naar Verviers.
We waren nog veel te vroeg aan de stuwdam en liften dan maar tot in het centrum van Robertville waar we op een zonnig terras van de najaarszon konden genieten. Maar ook daar duurde het wachten te lang en ging het met de duim verder naar Sourbrodt waar we om 16u45 bus 390 namen om terug te keren naar Verviers.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Foto impressie 

 

De wandeling

Dit onderdeel(tje) van GR 14 valt volledig samen met de Bayehon-variant van het GR 56 traject. Dit wandelverslag is dan ook een kopie van de etappe die we op GR 56 liepen.
Voor een langere GR 14 tocht combineer je dit wandelverslag best met het volgende wandelverslag (Reinhartstein - Malmedy). Je komt dan aan een GR 14 tocht van 19,4 km.

Dit korte uitstapje maakt deel uit van de variantroutes die binnen de GR 56 lus uitgetekend zijn. In de topogids wordt het aangeduid als de Bayehon/Reinhardstein-variant. Het is de verbinding tussen de plaats Haie de Souk op het GR 56 hoofdtraject (referentiepunt 18), vlakbij het Natuurcentrum van Botrange, naar de Warche-variant bij referentiepunt 62. De afstand bedraagt amper 12 km, maar je maakt wel kennis met drie van de mooiste beek- en riviervalleitjes die van de Hoge Venen afwateren.

Sinds juli 2018 is dit traject ook een onderdeel van de nieuwe GR 14, meer bepaald van de verlenging tussen Malmedy en Monschau. Voor ons was dit mooi meegenomen want daarmee hebben we nu ook deze trajectverlenging helemaal afgestapt.

Nieuw was dit traject voor ons niet. We maakten eerder al kennis met de meeste stukken ervan tijdens niet-GR wandelingen op en in de omgeving van de Hoge Venen. Vooral in de winter als het goed gesneeuwd heeft is de streek betoverend mooi, maar je kunt deze tocht eigenlijk om het even wanneer lopen, het traject zal je nooit teleurstellen.

Screenshot 20181021 204414We starten aan het Natuurcentrum van Botrange. De naam is recent gewijzigd. Hier is nu het Maison du Parc des Hautes Fagnes gevestigd. In tegenstelling tot die andere bekende plaatsen op de Hoge Venen, zoals Signal de Botrange, Baraque Michel en Mont Rigi, die tavernes en verhuurcentra van skimateriaal zijn, is dit een belevingscentrum waar je terecht kunt voor alle info over de Hoge Venen. Dat er ook een grote ronde open haard is die in de winter heel wat verkleumde zielen ontdooit, en een caferaria waar je al vanaf 10u 's morgens terecht kunt, is mooi meegenomen.
Een breed kaarsrecht pad voert het veen in en brengt ons bij de Ghasterbeek die we zullen volgen tot ze uitmondt in de Bayehon. Op het smalle paadje steken we een groepje oudere Duitsers voorbij die maar blijven herhalen hoe 'unheimlich schön' het hier wel is. Ze wonen niet ver van Aachen en lijken een totaal nieuwe wereld op een boogscheut van hun thuis te ontdekken. Prachtig hoe de natuur kan begeesteren.
De Ghasterbeek passeert onderaan de skipiste van Ovifat. In de winter als de piste in gebruik is riskeer je op die plaats een omwegje te moeten maken want dan is het pad niet toegankelijk voor wandelaars.

Waar de Ghasterbeek uitmondt in de Bayehon volgen we deze rivier een eind stroomopwaarts. Hoogtepunt op dit trajectdeel is de Bayehon waterval. Dit is België's grootste waterval als we even de waterval van Coo buiten beschouwing laten, want die is niet natuurlijk. Het is niet de eerste keer dat we er passeren, en net daarom valt op hoe weinig water er is. De gevolgen van de uitzonderlijk droge zomer zijn nog altijd merkbaar. Er zal nog heel wat neerslag moeten vallen voor al deze waterlopen terug hun normale debiet zullen bereiken.
Langs de Bayehon gaat het verder tot bij de plaats 'Vieux Chêne'. Hier neemt het traject voorlopig afscheid van de Bayehon. Voor de 'Oude Eik' moeten we wel nog zo'n 100 m rechtdoor stappen, een omwegje dat we graag maken om de stokoude holle boomstam toch nog maar eens te kunnen bewonderen.

Een brede bosweg voert nu naar het dorp Longfaye. Dit is het minst interessante deel van de tocht. Longfaye is tegenwoordig vooral een vakantiedorp met tal van gîtes en buitenverblijven, een uitvalsbasis voor mooie wandelingen in de omgeving. Vroeger stonden er alleen maar enkele kleinere boerderijen. In deze onherbergzame streek waren ze omringd met hoge boomhagen die de gure koude wind moesten breken. Over asfalt stappen we het dorp door om dan de verkeersweg verder te volgen tot terug bij de Bayehon.

GR 56 en GR 14 volgen de Bayehon nu stroomafwaarts. Iets verder passeren we de Moulin de Bayehon. Naar deze plaats keken we uit om een aangename pitstop te kunnen inlassen. Pech, de taverne is gesloten op maandag en dinsdag...
We volgen het riviertje stroomafwaarts. Ook hier valt de lage waterstand op. Het traject steekt de Bayehon verschillende keren over bij doorwaadbare plaatsen. Er liggen brugjes want in normale tijden kun je niet oversteken zonder de voeten nat te maken. Nu lukte ons dat wel mits wat voorzichtig van steen naar steen te stappen.

We steken nog de Pouhonbeek over waar die eindigt in de Bayehon, en wat verder is het de beurt aan de Bayehon om te eindigen in de Warche.
Hier vestigt een plakkaat onze aandacht op de schimmelziekte Bs (Batrachochitrium salamandrivorans) die in gans Europa in snel tempo salamanderpopulaties en andere amfibiën aan het uitroeien is. De verspreiding van de ziekte - die ook in deze bossen vastgesteld werd - is erg moeilijk te stoppen. De toestand is zo alarmerend dat Europa in 2017 900.000 euro vrijmaakte om een controleprogramma op te zetten in 9 landen, waaronder België. Bij ons is vooral de vuursalamander als beschermde diersoort bedreigd. Er wordt met aandrang gevraagd om niet van de paden af te wijken, en om na het betreden van het gebied de wandelschoenen minstens een week te laten drogen vooraleer er elders terug mee te gaan stappen.

De tocht begint nu af en toe stevig op een neer te gaan. Vanop een hoogte duikt het Reinhardstein kasteel op. We komen uit op de toegangsweg. Het kasteel dateert van 1354 en was tot 1812 in het bezit van mekaar opvolgende adellijke huizen. Toen werd het verkocht en raakte in verval. Vanaf 1969 nam een nieuwe eigenaar de restauratie van de gebouwen op zich. Reinhardstein is te bezoeken op afspraak en er worden allerlei activiteiten georganiseerd.
Een paadje leidt naar de hoogste waterval van België. We bezochten de plek al eens en besparen ons deze keer de moeite. Het toen al dunne waterstraaltje zal in deze droogtetijden toch maar weinig meer voorstellen.

We naderen het einde van de wandeletappe. Waar we een laatste keer de Warche moeten oversteken stellen we vast dat het brugje afgesloten is. Het is niet meteen duidelijk waarom. Het houten bouwsel ziet er wel nogal vermolmd uit, hier en daar ontbreekt een loopplank. We besluiten het er toch maar niet op te wagen. Een blik op de kaart leert ons dat we een redelijke omweg zullen moeten maken om ergens anders de rivier over te steken. Veel zin hebben we daar niet in. Gelukkig helpt de lage waterstand ons probleem op te lossen. Mits wat evenwichtsoefeningen tussen soms nogal wankele en gladde stenen raken we droog aan de overkant.
Iets verder bereiken we de samenkomst met de GR 56 Warche-variant. We volgen die nog even richting Bütgenbach en bereiken al vlug de parking bij de stuwdam van Robertville. Het chaletje waar we in april dit jaar nog iets konden drinken (zie de wandeletappe GR 56: Bütgenback - Malmedy) is gesloten... Dan maar even de duim opsteken en wat later staan we al in het centrum van Robertville. 

 

Andere GR-tochten in de streek

GR 56 Warchevariant: Bütgenbach - Malmedy
GR 56 Bayehonvariant: Botrange - Florenville
GR 56: Monschau - Botrange
GR 56: Botrange - Malmedy

GR 573: Eupen - Botrange
GR 573: Botrange - Solwaster

 

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.