GR 14 Reinhartstein - Malmedy (8,4 km)

IMG 20180421 155741486

Vanaf het kasteel van Reinhartstein slingert een pad zich hoog boven de Warchevallei naar Malmedy.

 

Kaart

(deze track is gebaseerd op informatie uit de grsentiers.org website - de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

We liepen dit stukje GR 14 als onderdeel van een langere tocht tussen Bütgenbach en Malmedy op de GR 56 Warchevariant.

We raken in Bütgenbach met TEC bus 390 vanuit Verviers. De rit dwarst het Hoge Venenplateau en duurt goed 50 minuten.
Wie wil starten nabij het kasteel van Reinhartstein neemt dezelfde bus vanuit Verviers, maar moet overstappen in Sourbrot op een bus naar Florenville. Vanaf het stuwmeer van Florenville volg je dan nog een kilometer de GR 56 Warchevariant om aan te komen bij het punt waar GR 14 passeert.

In Malmedy stappen we aan de Place Albert 1er TEC bus 395 op met bestemming Verviers. Ook die rit duurt bijna een uur.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden 

 

De wandeling

Het GR 14 traject tussen Reinhartstein en Malmedy valt volledig samen met een stuk van de GR 56 Warchevariant. Het wandelverslag hieronder is dan ook een kopie van een GR 56 wandeletappe tussen Bütgenbach en Malmedy. We nemen enkel de laatste paragrafen over die betrekking hebben op het GR 14 deel.
Voor een langere GR 14 tocht combineer je dit verslag best met het vorige GR 14 verslag (Botrange - Reinhartstein). Je stapt dan 19,4 km.

hoogteprofiel

(screenshot uit de Osmand app)

Eenmaal de 55 meter hoge dam voorbij volgt het mooiste deel van de tocht. De Warche stroomt nu door een diep ingesneden vallei waar het bekende Kasteel Reinhardstein zijn stek heeft. Het pad slingert hoog boven de vallei en dat levert zichten op die soms de indruk geven dat we door een heus berglandschap lopen. Het kasteel krijgen we slechts vanuit de verte te zien. Je kunt er wel dichtbij komen als je de Bayehon verbindingsroute naar Botrange inslaat, maar dat wordt dan weer een andere tocht. Ons traject loopt verder richting Malmedy, waarbij we het uitzichtpunt, de 'Neus van Napoleon', passeren. Kilometerslang zet GR 56 zijn weg verder hoog boven de beboste vallei, dit is puur genieten.

We bereiken een rustige straat (Rue des Crêtes) die tamelijk rechtlijnig door de gehuchten G'Doumont en Chôdes snijdt. Als we langs het vakantieverblijvenpark Domaine de Chôdes passeren verandert de naam van de weg in Rue du Calvaire. Het traject wordt terug onverhard en brengt ons bij de Chapelle du Calvaire, de bekroning van een lang calvariepad dat vanuit Malmedy opklimt naar dit 97 meter boven de stad gelegen punt. De calvarieweg bestaat al van de 17de eeuw, maar kreeg zijn huidig uitzicht pas begin 20ste eeuw. De 6-hoekige kapel vormt de laatste statie van de kruisweg, de overige staties zijn bas-reliëfs, vervaardigd door de Akense beeldhouwer Carl Burger. Oorspronkelijk waren ze polychroom, maar weer en wind hebben de verfsporen al lang geleden volledig uitgewist. Zo'n 50 meter voorbij de kapel staat een smeedijzeren prieel dat uitzicht biedt op de stad.
GR 56 volgt het calvariepad dat zigzaggend afdaalt naar het centrum van Malmedy. Einde van een mooie en heerlijk afwisselende tocht.

 

Andere GR-tochten in de streek

GR 56: Malmedy - Pont
GR 56: Bayehon variant
GR 56 Warchevariant: Bütgenbach - Malmedy
GR 56: Botrange - Malmedy

 

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.