GR 14: Malmedy - Trois-Ponts (20,6 km)

IMG 20180512 115831120 BURST000 COVER

Een tocht om van te snoepen. Bewonder de Warchevallei vanaf de Falize rots. Volg de Amblève tot in Stavelot. Geniet van de panorama's en daal na een lange klim af naar Trois-Ponts.
De Ardennen op hun best!

 

Kaart

(deze track is gebaseerd op informatie uit de grsentiers.org website - de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

We raken in Malmedy met TEC bus 395 vanuit Verviers. De rit duurt ongeveer een uur.

In Trois-Ponts stappen we aan de halte Gare SNCB bus 294 op met bestemming Verviers. De rit duurt ruim 75 minuten.

TEC bus 745 rijdt tussen Trois-Ponts en Malmedy.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden 

 

De wandeling

De tocht loopt tot in de helft samen met een stuk GR 56 dat we in oktober vorig jaar al eens stapten (GR 56: Malmedy - Pont). Tot het gehucht Falize volgde GR 14 toen nog een andere route dan GR 56, dichter bij de Warche. Het GR 56 parcours moet interessanter zijn, want nu lopen beide trajecten op dit stuk volledig samen.
Bij Falize valt ons een bordje op dat wijst naar de Falize Rots. Alhoewel we daar al eens voorbij liepen hebben we het toen toch gemist. Bijna onbegrijpelijk, want het is een prachtplek. Imposante blokken kwartsietrots steken boven de valleirand van de Warche uit en bieden een prachtig uitzicht. Wat verder op het parcours komen we ook nog langs de Warche Rots, maar die is bijlange niet zo indrukwekkend. Deze rotsen weerstonden de erosie toen de Warche haar vallei vormde. Op de schrale grond tussen en rond de rotsen groeien jeneverbesstruikjes. We waren er rond het middaguur, ideale plek om te picknicken.

hoogteprofiel gr14 malmedy troisponts

(screenshot uit de Osmand app)

Voorbij de Falize Rots daalt het naar de Warche. De vallei blijft een parel waar we maar niet op uitgekeken raken. We steken de rivier over en lopen in het dorp Warche onder het E42 viaduct door. Dit is waar de Warche uitmondt in de Amblève. Als we terug bij het water komen lopen we langs de Amblève. We volgen de oever over een breed bospad. Na enkele kilometers bereiken we de Passerelle de Challe, een voetgangersbrug waar GR 14 en GR 56 splitsen. Voor ons gaat het rechtdoor naar Stavelot.

Net voor we in Stavelot aankomen steken we de Eau Rouge over, een beek die ontspringt in de buurt van Francorchamps en door het race-circuit loopt. In het begin van de tocht toen we bij het verlaten van Malmedy nog hoog boven de Warchevallei liepen konden we trouwens het motorgehuil van het circuit horen. L'Eau Rouge mondt hier uit in de Amblève. We passeren hier ook de Camping des Challes. Jaren geleden toen ik op GR 5 een meerdaagse tocht liep heb ik hier nog mijn tentje opgezet. De plek ziet er nog altijd even rustig uit als toen.
In Stavelot kunnen we niet anders dan even halt houden aan de rode abdij. De 18de-eeuwse gebouwen en de opgravingen van de 11de-eeuwse grondvesten zijn prachtig gerestaureerd. Naast 3 musea worden er regelmatig tentoonstellingen georganiseerd. Er is het Spa-Francorchamps Racetrack Museum, het Museum van het Abdijvorstendom Stavelot-Malmedy en het Guillaume Apollinaire Museum (zie ook GR 56: Botrange - Malmedy over het Guillaume Apollinaire monument in Bernister).

Bij de brug over de Amblève kruisen we het GR 5 pad. GR 14 blijft nog zo'n 2 km de valleiwand boven de Amblève volgen. Waar de Ruisseau du Chapiron in de Amblève uitmondt klimmen we van de rivier weg. Het wordt een klim waar maar geen einde lijkt aan te komen. Puffend bereiken we Aisomont. In de buurt van dit dorp bevindt zich de langste alpijnse skipiste van België, Val de Wanne. De piste is 1 km lang en daalt 100 m. Toch een wat absurd idee bij de zomerse temperaturen waarin we deze tocht lopen.
We volgen zo'n 450 m een tamelijk drukke verkeersweg. Heel wat fietsers zwoegen zich hier een weg naar boven vanuit Trois-Ponts. We benijden ze niet. De auto's die passeren lijken allemaal extra hard op het gaspedaal te drukken, waarschijnlijk pissed-off omdat ze regelmatig moeten afremmen voor de fietsers. We zijn maar al te blij als we een rustig pad mogen inslaan om onze eigen afdaling naar Trois-Ponts in te zetten.
Bij de Leroux uitkijktoren gaat het sneller dalen. We komen uit op dezelfde verkeersweg die we heel wat hoger een tijd volgden. Beneden ons ligt het trein- en busstation van Trois-Ponts, eindpunt van deze tocht, en kruising met alweer een ander GR-pad: GR 571. 

 

Andere GR-tochten in de streek

GR 5

GR 571: Coo - Trois-Ponts (4,9 km)
GR 571: Trois-Ponts - Vielsalm (19,2 km)

GR 56: Botrange - Malmedy (20,3 km)
GR 56: Malmedy - Pont (19,7 km)

 

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.