GR 14: Trois-Ponts - Lierneux (18,7 km)

IMG 20180618 135048822

Rustige landelijke tocht met overwegend onverharde paden en afwisseling bos - open landschappen. Weidse panorama's onderweg.

 

Kaart

(deze track is gebaseerd op informatie uit de grsentiers.org website - de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

We bereiken Trois-Ponts (halte Pont de la Salm) met TEC bus 294 vanuit Verviers. De rit duurt ruim een uur.
Het kan ook met een IC-trein vanuit Liège-Guillemins richting Gouvy en Luxemburg. Ook deze rit duurt ruim een uur.
GR 14 passeert aan het station van Trois-Ponts.

In Lierneux namen we een bus naar Vielsalm (rit duurt 30 min.) bij de halte Gare des Bus of Monument. Vanuit Vielsalm ging het verder met de trein naar Liège-Guillemins.
Er gaat ook een latere bus naar Aywaille van waaruit je met de trein verder kunt reizen naar Liège-Guillemins.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden 

 

De wandeling

Trois-Ponts is ons niet helemaal onbekend. We kwamen er al verschillende keren langs om over te stappen tussen trein en bus. Bovendien passeert daar ook het GR 571 pad dat we enkele jaren geleden al afstapten.
Onze bus rijdt tot aan het treinstation, maar de paar honderd meter tussen het station en het centrum besparen we ons door af te stappen aan de halte Pont de la Salm. In het centrum vinden we naast de supermarkt een café dat ondanks het vroege ochtenduur al open is. Een koffie is altijd een goed begin na een schokkerige busrit.
In Trois-Ponts monden de Salm en de Bâleur (ook bekend als de Ruisseau de Bodeux) uit in de Amblève. Leg over elk van deze waterlopen een brug en je hebt meteen de naam van de plaats. Via de brug over de Salm en wat verder nog een kleintje over de Bâleur verlaten we Trois-Ponts. Dat laatste brugje draagt nogal verrassend de naam "Pont des Soupirs", alhoewel de vergelijking met Venetië toch maar erg pover uitvalt.

Screenshot 20180623 232249

(screenshot uit de Osmand app)

We volgen het waterloopje zo'n 6 km en passeren daarbij langs Basse-Bodeux waar een enorm gedrocht van een koersfiets verondersteld wordt een rotonde te versieren. Onderweg passeren we een grotingang, maar meer dan een gat in de rots is er niet te zien. Voorbij Basse-Bodeux versmalt het bospad tot een bijna compleet overwoekerd spoor, het lijkt er niet op dat hier veel wandelaars komen.
Een brugje brengt ons naar de overkant van het riviertje waarna het pad opklimt naar Reharmont en de sobere St-Remacle kapel. Bierliefhebbers zullen wellicht liever horen dat enkele stappen verder de microbrouwerij Brasserie de la Lienne haar stek heeft. Fier op hun streek verwijzen ze op hun website zelfs naar de GR 14 die bij hen passeert.

Van Reharmont klimt GR 14 door bos verder naar een brede open strook waar een picknickbank en een kruis staan. De open strook heeft alles te maken met een hoogspanningslijn die er door loopt. In een mooie houten kijkhut leren informatieborden ons dat hier het LIFE Elia-RTE project toegeslagen heeft. Het project wordt gefinancierd door de Europese Commissie, de Waalse regio en de beheerders van het Belgische en het Franse elektriciteitsnet, Elia en RTE. De bedoeling is groene corridors te creëren in beboste zones waar hoogspanningslijnen passeren om aldus de biodiversiteit te bevorderen. Wat verder zijn bulldozers en graafmachines aan het werk. De hut met reclame voor de bouwfirma toont dat het wel wat mag kosten, alhoewel ondertussen het onkruid al hoog tussen de vloerplanken aan het opschieten is... De dode adder die we in de kijkhut aantreffen zal de voordelen van het project alleszins niet meer mogen meemaken.

We klimmen geleidelijk verder tot een hoogte van 540m en dalen dan af naar het dorp Arbrefontaine dat we binnenlopen langs een 18de-eeuwse calvarieweg. Aan de St-Maurice kerk siert een rij oude grafstenen de kerkmuur. Binnen zou een met heiligenfiguren beschilderd houten plafond een bezoek waard zijn, maar achter gesloten deuren is dat niet evident.
Voorbij Arbrefontaine komen we in open landschap terecht. Ook hier vallen weer de hoogspanningspylonen op. Wat later passeren we door het gehucht Brux waarna zich weidse panorama's openen op Lierneux en de omliggende streek. Het gehucht La Falize dankt zijn naam aan de Roche Jehenson, een rotsmassiefje dat er ons plots weer aan herinnert dat we diep in de Ardennen lopen.

We komen aan bij de Lienne die we een stukje volgen. Het riviertje ontspringt tussen Lierneux en Baraque de Fraiture op 460m hoogte en mondt 29km later uit in de Amblève bij Targnon. GR 571 volgt het traject van de Lienne van Lierneux tot de monding, en nadat we het prille riviertje overgestoken zijn komen we dat pad dan ook tegen. Dat is meteen de plaats waar we afscheid nemen van het GR 14 traject om af te zakken naar het centrum van Lierneux en onze bushalte.

We zijn nog een halfuur te vroeg voor de bus naar Vielsalm, maar omdat er nergens een café te bespeuren valt kunnen we niet anders dan uitgebreid het oude trammetje bewonderen dat herinnert aan de vroegere buurtspoorweg tussen Lierneux en Vielsalm.
Om 15.30u staan we paraat aan de halte, maar de bus laat zich niet zien. 20 minuten later consulteer ik opnieuw de NMBS en TEC websites en de volgende bus wordt om 16.45u verwacht... Nog een uur wachten? We besluiten te liften en lopen tot op het kruispunt waar de weg naar Vielsalm begint. Vinden we daar toch geen café zeker? Café des Sports is normaal gesloten op maandag, maar omdat de WK voetbalgekte altijd wel het geld doet rollen, zijn ze uitzonderlijk toch open. Wat een geluk. De match begint pas om 17u, het is nog rustig. De liftplannen worden opgeborgen en we genieten van een aangename wachttijd terwijl de supporters met de Belgische kleuren op lijf, hoofd, oren, autospiegels en motorkappen binnensijpelen. Of hoe 22 miljonairs die doodeenvoudig een bal vol lucht rondtrappen, slagen waarin politici jammerlijk blijven falen: het creëren van een nationaal gevoel en een beetje Belgische trots! 
Om 16.45u stopt een klein TEC busje aan de halte Lierneux Monument. Vervangbus! We zijn de enige twee passagiers tot in Vielsalm.

 

Andere GR-tochten in de streek

GR 5

GR 571: Coo - Trois-Ponts (4,9 km)
GR 571: Trois-Ponts - Vielsalm (19,2 km)
GR 571: Gouvy - Lierneux (25,8 km)
GR 571: Lierneux - Trou de Bra (19 km)

 

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.