GR 15: Grandmenil - Achouffe (24,1 km)

Achouffe030tris

Zelfs een typische aprilse-grillen-dag kon deze indrukwekkende tocht niet stuk maken. Erg natte veengebieden wisselen af met veel bos, overwegend onverharde paden en prachtige uitzichten. Wat we allemaal niet over hebben voor een Houblon Chouffe IPA Tripel ...

  

Kaart

(deze track is gebaseerd op informatie van de website grsentiers.org, de Waalse GR organisatie; consulteer altijd die website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

We werden opgepikt door collega-wandelblogger Guido en wandelmaat Georges aan het treinstation van Angleur.
Met 2 auto's ging het vandaar naar Achouffe waar 1 wagen geparkeerd werd. De 2de wagen parkeerden we in Grandmenil aan de kerk.

Een luxe die ons heel wat uren trein, bus en autostop bespaarde om op een zaterdag deze etappe te kunnen stappen.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden

Uitzonderlijk kun je ook hier het album bekijken waarin Guido en ik onze foto's samenbrachten. 

 

De wandeling

Na lang talmen en veel uitstel hadden we met Guido eindelijk een datum bepaald voor deze GR 15 etappe. Maar dat was zonder het weerbericht gerekend. Ons dagje zou zowat het slechtste van de week worden met veel regen, wind, temperaturen rond 6 - 7°, en kans op onweer. Toch nog maar eens uitstellen? Nee, we gaan ermee door!

Bij de kerk van Grandmenil maken we ons klaar. Het regent lichtjes. We steken de N807 over bij het tankmonument en lopen langs het gloednieuwe Wereldoorlog II museum. De tank is een Duitse Panther, achtergelaten door de 2de SS Panzer Divisie tijdens de kerstdagen eind 1944. Op deze plaats leverden ze slag met de Amerikaanse 75ste Infantry Division en 3de Armored Division tot ze gedwongen werden zich terug te trekken. Na de slag bleef er van Grandmenil weinig of niets meer over. Door gebrek aan brandstof in de nasleep van de oorlog bleef de tank nog lange tijd in een wei staan verkommeren, tot men besloot het onding toch maar te restaureren en als oorlogsmonument op dit kruispunt te installeren.

hoogteprofiel gr15 grandmenilEven verder, midden de velden op de onverharde Chemin du Béguinet verandert de lichte regen in een fikse plensbui, gevolgd door hagel. In een oogwenk ben ik doorweekt tot in mijn onderbroek. Brrr... ijskoud! Druipnat en al goed verkleumd doorkruisen we het stille dorpje Oster. Door bos stijgt het langzaam meer dan 100m naar een hoogte van 560m om dan na een beekvalleitje (Fays de la Folie) aan te komen in Odeigne.
Het dorp ligt aan de rand van het Plateau des Tailles, na de Hoge Venen de hoogste streek in België. De Baraque de Fraiture is er met zijn hoogte van 652m het hoogste punt, en situeert zich zo'n 3 km ten oosten van Odeigne. Gek genoeg passeerde tot voor kort geen enkele GR-route over de Baraque de Fraiture, maar daar is nu met de nieuwe thematische GR Sentier des Monts d'Ardenne (SMA) toch een mouw aan gepast. Een bezoekje aan de Fraiture zal wel voor een andere keer zijn, want GR 15 laat de top nog altijd links liggen. 
We lopen Odeigne in langs het kerkje. Het gebouw onderscheidt zich met een opvallend opengewerkte torenspits. In het dorp kruisen we nog de GR 14 route, maar veel meer interesse voor het plaatsje kunnen we toch niet opbrengen. De opeenvolgende regenbuien slorpen alle aandacht op. We zagen al af en toe een blauw plekje in het dichte wolkendek, maar 5 minuten later lost een donkere wolk alweer haar vrachtje nattigheid. We reppen ons verder het plateau op en steken op de Fagne du Pouhon de nog prille Aisne over. Het riviertje zal zo'n 30km verder in Bomal uitmonden in de Ourthe. Het veen ligt er, niet verwonderlijk, erg drassig bij. Als de vochtigheid niet van boven op ons valt, dan is het laveren tussen de graspollen om de voeten droog te houden.

Na de middag bereiken we de N89 bij een industrieterrein. We staan op 640m hoogte. Al een tijdje kijken we uit naar een min of meer beschutte plaats voor een rustpauze en een hapje eten. Bij een vakantiehuis ontdekken we eindelijk de ideale plek: een barbeque met picknickbanken en helemaal overdekt. Een gezin dat de woning voor het weekend huurt geeft ons vriendelijk toelating om de plaats even te gebruiken. Nu merken we maar al te goed hoe nat en verkleumd we zijn. De rustpauze met warme koffie uit de thermos doet goed. Zelfs de zon komt even piepen.
Vol nieuwe moed zetten we ons iets later weer in beweging. Maar het weer blijft onvoorspelbaar. Luttele minuten later worden we alweer overvallen door een fikse hagelbui. We proberen even elk achter een den wat uit de wind te staan, maar veel helpt het niet. Doorstappen dan maar.

Voorbij de plaatsjes Chabrehez en Colas trekt het GR 15 traject voor ettelijke kilometers de bossen in. Bij de eerste bomen passeren we de bivakzone Les Tailles. Het is een van de 4 legale vrije bivakplaatsen in het Parc Naturel des Deux Ourthes. Gelegen op 540m hoogte is het meteen de hoogste vrije kampeerplek in België. De plaats zou erg populair zijn, maar op het uur dat we er langs liepen was ze verlaten. Terecht, want je mag er enkel kamperen tussen 16u en 10u 's morgens. Er is een vuurkring, maar geen drinkbaar water en geen toilet, erg basic dus.
Wat verder dalen we een valleitje in, dat van de Ruisseau de Colas. Bij een enorme den trekt het eenzaam kruis Até Fré Djâkes (Bij Broeder Jacob) de aandacht. Het kruis herinnert aan de tijd dat de christenen zich moesten verbergen tijdens hun erediensten.
Er lijkt maar geen eind te komen aan de lange bostocht. Af en toe worden we nog op een buitje getracteerd, maar even goed breekt nu ook de zon al af en toe door de wolken. Als dat gebeurt begint het vocht in de bodem onmiddellijk zichtbaar te verdampen in de nog erg koude lucht.
Nog even de Ruisseau de Planchette oversteken en we bereiken de rand van het woud. Er opent zich een uitzicht richting GH Luxemburg dat de monden doet openvallen. De zon en de grillige wolkenhemel helpen het plaatje nog wat mooier te maken dan het al is. Dat is waarvoor we deze tochten lopen. Alle regen en kou worden plots vergeten en maken plaats voor puur genieten.

We lopen het plaatsje Dinez in en houden even halt bij het ommuurde kerkhof. Tussen de graven staat nog altijd de oude kerktoren uit 1755. De nieuwe kerk die nu naast het kerkhof staat dateert van 1935. In Dinez zijn we ook aanbeland op het grondgebied van Houffalize. Het einde van de tocht nadert. Nog even afdalen om de Ruisseau du Pont du Mont over te steken om dan nog een laatste keer redelijk steil op te klimmen tot de rand van het dorp Mont dat daarmee zijn naam niet gestolen heeft.
Een smal bijna rechtlijnig dalend pad moet ons nu naar Achouffe leiden dat we in de verte al zien liggen. Ondertussen heeft zich aan de horizon weer een donkere dreigende wolkenband gevormd. Waasgordijnen tonen dat er nog heel wat regen aan het vallen is, en het komt onze kant op... We zetten er ferm de pas in, hopend dat we nog voor de regen kunnen aankomen. De laatste 2 km rollen we het alsmaar sneller dalend pad af. De wind wakkert aan, er vallen wat druppels, maar we ontsnappen aan het ergste. De bui moet ons rakelings gepasseerd zijn.

Eindelijk staan we in het bekende Achouffe. De rode kaboutermuts boven op de brouwerij belooft allerlei lekkers. Maar het is druk in Achouffe. We zijn niet de enigen die het bekende bier hier willen degusteren. In een eerste taverne is geen plaats meer, in een tweede hebben we meer geluk. We bestellen een bitter-fruitig smakende Houblon Chouffe IPA Tripel. Mmmm..., zelfs een tweede gaat er vlotjes in. De plichtbewuste chauffeurs Guido en Georges houden het noodgedwongen op een minder sterke variant. Gelijk hebben ze. 

Al bij al was dit een prachtige etappe die we iedereen warm kunnen aanbevelen. Probeer er alleen een iets minder regenachtig dagje voor uit te kiezen.

Link naar het verslag van Guido.    

 

Andere GR's in de streek

GR 14

GR SMA (Sentier des Monts d'Ardenne)

 

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.