GR 15: Monschau - Eupen (22,4 km)

IMG 5657

In de Hoge Venen leveren een goed pak sneeuw en een ijle snuif vrieskou altijd schitterende wandelingen op. Ideaal om de eerste etappe van het GR 15 pad te stappen.
Pittoresk Monschau, de uitgestrekte veengebieden, de altijd weer verrassende Getzbach, de spiegelende watervlakte van het stuwmeer van Eupen, stof genoeg voor een geslaagde tocht.

  

Kaart

(deze track is gebaseerd op informatie uit de website grsentiers.org, de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

Eupen is om het uur te bereiken met de trein Oostende - Brussel - Liège - Eupen. In Eupen nemen we aan het station (halte Eupen Bahnhof) de bus naar Monschau. Die zet ons na 20 minuten af aan de halte Parkhaus in Monschau. Van daar is het nog 5 à 10 minuutjes stappen tot op de markt in het centrum van het stadje.
De bus rijdt alleen maar in het weekend. Voor zover we weten is dit een van de zeldzame lijnen die niet in de week en wel in het weekend bediend worden. Het weekendtoerisme tussen Eupen en Monschau maakt het blijkbaar de moeite waard om er speciaal een bus voor in te leggen. Wij namen in Eupen de bus om 10u. Niet missen, want de volgende vertrekt pas 2 uren later, en dan wordt het op een winterse dag moeilijk om de tocht nog volledig uit te lopen voor het donker wordt.

De wandeling eindigt aan de kerk van Eupen-Haas. Aan het kruispunt (halte Eupen-Haas) passeren bussen op weg naar het treinstation. De rit duurt amper 5 minuten. Zelf stapten we te voet naar het centrum van het stadje om van daar na een hapje het station te bereiken. Reken te voet een klein halfuurtje staptijd.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden

 

De wandeling

Vorig jaar toen de Hoge Venen onder een dik sneeuwtapijt lagen hadden enkele kortere wandelingen door het betoverende landschap een diepe indruk gemaakt. Nu we na een veel te warme winter eindelijk een eerste echte winterprik meemaken hebben we dan ook niet lang getwijfeld om terug die streek op te zoeken. Ondertussen hadden we de Hoge Venen wel al een paar keer zonder sneeuw verkend met mooie en avontuurlijke tochten langs de GR 573 route. Op zoek naar nog andere wandeltrajecten kwamen we dit keer uit bij de GR 15 route. Die vertrekt in Monschau en doorkruist 220 km lang de Ardennen tot helemaal in Arlon. De eerste etappe van dat traject doorkruist eveneens de Hoge Venen, maar dan wel een ander deel ervan. Ook de afdaling van de Hoge Venen naar Eupen loopt anders. Genoeg nieuwigheden dus om met hoge verwachtingen aan de tocht te beginnen.

Het pittoreske Monschau met zijn typisch Duitse vakwerkgevels ligt knusjes genesteld in de diep ingesneden Rurvallei. We bevinden ons in de Duitse Eifelstreek die geologisch gezien een verderzetting is van onze Ardennen. We klimmen het stadje uit langs trappen en smalle straatjes zodat we al vlug de daken onder ons zien liggen, een zwartwit winterlandschap, hier en daar gekleurd door een blauwe wijzerplaat op de kerktoren en wat roodgeverfde balken op een gevel. We passeren de vroegere burcht, nu jeugdherberg, en stijgen verder de vallei uit langs de Kleiner Laufenbach. In Mützenich staan we al boven 550 m hoogte. Dit dorp stelt weinig voor tenzij als uitvalsbasis voor mooie wandelingen. We komen dan ook heel wat wandelaars tegen die vooral kinderen op de slede voorttrekken. Achter ons krijgen we af en toe vergezichten gepresenteerd over de Eifelstreek. We bereiken de Duits-Belgische grens en volgen die een tijdje. Bij de plaats Steling staan we op 660 m, en dat is meteen het hoogste punt dat de GR 15 route op haar lange tocht zal aandoen. Grote bezienswaardigheid wat verder is het Bed van Keizer Karel, een paar enorme kwartsietblokken waarop de keizer volgens de legende zou geslapen hebben toen zijn gezelschap tijdens een jachtpartij verdwaald was. Zelfs het dorp Mützenich zou zijn naam aan dat voorval te danken hebben.

We lopen België binnen en stappen daarmee gelijk de Hoge Venen in. Gedaan met stijgen, vanaf nu gaat de tocht alleen maar lager, of blijft het vlak zolang we over het Venenplateau stappen. De vlaktes die we doorkruisen zijn andere dan wat we tot nu toe al te zien kregen van de Hoge Venen. Ditmaal komen het Brackvenn, het Alllgemeines Venn en het Kutenhart Venn aan de beurt. In tegenstelling tot die vorige tochten maken we dit keer ook geen extreem natte toestanden mee. Het traject loopt netjes langs de veenvlaktes over brede pistes, niet er dwars doorheen. Op een bepaald moment volgen we zelfs een asfaltweg, maar met de sneeuw hebben we daar niets van gemerkt. Langlaufers kwamen we - op enkele uitzonderingen na - niet tegen want door dit gebied lopen geen uitgestippelde pistes en geregeld zagen we ook verbodsborden die langlaufers weren. De enkelingen die menen dat die regels op hen niet van toepassing zijn, daar kunnen we alleen maar medelijden mee hebben. Toch erg als je door het leven moet zonder te kunnen lezen of tekens te kunnen interpreteren...

De Getzbach die ontspringt in het veen kwamen we al een paar keer tegen als een klein beekje. Als we het veen verlaten komen we heel wat lager terug bij de Getzbach, maar nu is het plots toch al een aardig snelstromend riviertje geworden. Tot aan het stuwmeer van Eupen blijven we de Getzbach volgen die zich alsmaar dieper ingraaft tussen de rotsige bodem. Bij een brug waar een pad vertrekt naar het Ternell Natuurhuis verwittigt een bord dat het pad 'moeilijk' wordt. De mededeling is alleszins overdreven. Af en toe gaat het wat op en neer en moet over boomwortels heengestapt worden, maar erger dan de paden die we meestal gewoon zijn is het zeker niet. Dit 'moeilijk' stuk is alleszins een erg mooi onderdeel van de tocht want de Getzbachvallei toont er zich van haar wildste kant.

De Getzbach is een van de 3 waterlopen die het stuwmeer van Eupen voeden. Samen met de beek bereiken we het meer dat zich langzaam verbreedt. De zwarte waterspiegel ligt er onbeweeglijk bij. We komen uit bij de dam die we oversteken. Het meer bevat 25 miljoen m3 water en voorziet een groot deel van de provincie Liège van drinkwater. Watersporten zijn niet toegelaten, en door de hoge zuurtegraad van het veenwater zit er evenmin vis zodat het ook voor vissers geen aantrekkelijke plek is. Aan de overkant van de dam ligt een taverne met uitzicht over het meer.

Vanaf de dam is het geen 5 km meer tot het einde van de wandeletappe. Een mooi bospad volgt de flank van de Vesdervallei tot in Eupen. De Vesder (Weser in het Duits) is een van de 2 andere rivieren die het stuwmeer vormen. De derde is de Helle waarvan een deel van het water onrechtstreeks via een tunnelaftakking naar het meer geleid wordt. Alle drie de rivieren ontspringen boven op het veenplateau.
We dachten heel wat wandelaars tegen te komen op dit laatste stuk want de taverne aan het meer is een populaire zondagsuitstap voor heel wat Eupenaren en toeristen. We kwamen echter niemand tegen. De taverne is wel bereikbaar met de auto, zou dat er iets mee te maken hebben?

Bijna beneden, op een plaats die Bellmerin genoemd wordt, staat een wandelpaal. GR 563 (de Ronde van het Land van Herve) vervoegt hier even onze route. Nog wat verder komen we ook GR 573 (Vesder en Hoge Venen route) tegen. Er rest ons alleen nog het smalle Haassteegje af te dalen tot aan de St-Josephkerk en onze eerste wandeletappe op het GR 15 pad zit er op.

De hoge verwachtingen werden alleszins ingelost. Volledigheidshalve moeten we er wel aan toevoegen dat het sneeuwlandschap daar voor een groot deel mee verantwoordelijk voor is. Zonder die sneeuw kunnen de lange rechtlijnige stukken langs de veengebieden op de duur misschien wel wat vervelend worden. Maar voor het overige blijft dit sowieso een erg mooie tocht.

 

Andere GR's in de streek

GR 56: Monschau - Botrange (17,7 km)
GR 56: Wahlerscheid - Monschau (14,1 km)

GR 563: Andrimont - Eupen (18 km)
GR 563: Eupen - Eynatten (18 km)

GR 573: Verviers - Eupen (18,3 km)
GR 573: Eupen - Botrange (22,4 km)

GR 14

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.