GR 15: Polleur - Sedoz (23,5 km)

IMG 6246

Weer zo eentje om van te snoepen. Door het uitgestrekte Bois de Staneux gaat het naar Spa. We volgen een stukje van de bekende GR 5 route langs Creppe en Winamplanche, en komen terecht in de Porallée waar we door het prachtige valleitje van de Ninglingspo afdalen naar de Amblève.

 

Kaart

(deze track is gebaseerd op de informatie van de website grsentiers.org, de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

Met de trein naar Verviers. Daar de bus opstappen richting Trois-Ponts. 25 minuten later bereiken we de halte Polleur Hôtel de la Hoëgne.

Aan het eindpunt van de wandeletappe namen we aan de halte Nonceveux - Sedoz TEC de bus richting Gouvy. Uitstappen in Trois-Ponts en overstappen op de bus naar Verviers. De terugkeer naar Verviers duurt in totaal bijna 2 uren.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden

 

De wandeling

We liepen de tocht samen met collega-GR-wandelaar-en-blogger Guido. Het was onze eerste kennismaking in de real world en dat is enorm meegevallen. Voor een nauwgezet verslag en mooie foto's van deze wandeling verwijzen we dan ook graag naar Guido's blog.

Zo maken we het onszelf makkelijk, en beperken we ons tot een aanvulling op Guido's verslag.

Tijdens de tocht komen zowel de Porallée als de Vèquée aan bod. De korte uitleg in de topogids kwam ons nogal verwarrend over en daarom deden we wat extra opzoekwerk.

De Porallée
Volgens de overlevering schonk een jager (Emprardus li Brakni) in de 13de eeuw een gebied van ongeveer 40 km2 op de grens van de hertogdommen Limbourg en Luxembourg, aan de bewoners van Aywaille en Remouchamps. Ze mochten er zich vrij bewegen en naar believen beschikken over de gronden en de vruchten ervan (hooien, grazen, houtkap, enz.). Het gebied werd de 'Porallée' genoemd ('pour aller'). Voorwaarde was wel dat ze zich niet in het gebied mochten vestigen en er niet mochten bouwen. Ook moesten de begunstigden bidden voor het zieleheil van de milde schenker.
Niet iedereen erkende het bestaan van die regeling. Het ging over een grensgebied, en er werd dan ook 4 eeuwen lang over getwist. Dat merken we in het gehucht Vert Buisson dat we tijdens de wandeling passeren. Het plaatsje ligt op de noordgrens van de Porallée. Een infobord vertelt dat Vert Buisson door het graafschap Franchimont beschouwd werd als een vooruitgeschoven verdedigingspost tegen de 'Luxemburgse porallisten' die de betwiste gronden voor zich opeisten. Om zich te beschermen tegen de agressies van de porallisten bouwden de bewoners van Vert Buisson hun hoeves dicht bij mekaar. Aan die toestand kwam pas een einde toen België onafhankelijk werd. Dat belet niet dat ondertussen de streek nog altijd bekend staat als de Porallée.

De Vèquée
In Vert Buisson passeert ook de Vèquée, een eeuwenoud Ardennenpad dat Liège (stad van de prinsbisschoppen) verbond met de abdij van Stavelot. De Vèquée volgde hier de noordgrens van de Porallée.

Vandaar ook de verwarring met beide namen. Zo zou de Porallée een onderdeel zijn van de Vèquée, wat dus niet juist is. De Vèquée is een weg, de Porallée is een gebied.
Het deel van de tocht dat vanaf Vert Buisson afdaalt langs de Ninglingspo naar de Amblève loopt door de Porallée. De Amblève vormde de zuidgrens van het gebied.

 

Andere GR's in de streek

GR 5

GR 573: Pont de Belleheid - Theux (22 km)
GR 573: Hestroumont - Pont de Belleheid (21,7 km)

GR 571: Remouchamps - Stoumont (16,4 km)

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.