GR 15: Sedoz - Trou de Bosson (22,8 km)

IMG 6967

Een tocht met een naar Belgische normen flink aantal hoogtemeters. Als beloning prachtige uitzichten en een afwisselend parcours tussen bossen en velden. Wel nogal wat verharde wegen, maar dat kan het genieten en de gezonde inspanning niet bederven.

 

Kaart

(deze track is gebaseerd op de informatie van de website grsentiers.org, de Waalse GR organisatie; consulteer altijd hun website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

Met de trein naar Aywaille. Daar TEC bus 142 opstappen richting Trois-Ponts. Uitstappen aan de halte Nonceveux bij de parking aan de Ninglingspo.

We keren terug naar Aywaille van bij de halte Ernonheid Trou de Bosson met TEC bus 265 via Harzé.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden

 

De wandeling

We lijken een stilzwijgende afspraak te hebben om GR 15 verder af te stappen met collega-GR-wandelaar-en-blogger Guido. Zijn verslag en foto's vind je hier.

Deze tocht is niet helemaal nieuw voor ons. Delen ervan vallen samen met GR 571 en met GR 575/576, zodat het goed uitkijken is om niet plots een verkeerd GR spoor te volgen. 't Is maar dat je het weet...
Het begint al bij de bushalte aan de parking van de Ninglingspo. Samen met GR 571 slaat GR15 een stijgend onverhard bospad in dat meteen bijna 100m hoger voert naar een open landbouwplateau. Een prima opwarmer! Wat verder begint het alweer te dalen met geregeld zicht op het hoge viaduct van de E25. We komen uit aan de voet van het viaduct en volgen een verkeersweg tot in het centrum van Remouchamps. Bij de ingang van het bekende grottencomplex passeren we de bushalte Grottes waar we al een paar keer stonden te wachten bij andere wandeletappes. GR 575/576 komt hier trouwens ook ons wandeltraject vervoegen.

Screenshot 20190108 184821Over 3 GR's tegelijk lopen we een stukje langs de Amblève tot bij de brug van Sougné. In de verte kijken we uit op de Heid des Gattes, de rotswand waar we wat  later zullen boven lopen. Maar eerst schudden we bij de brug GR 575/576 voorlopig af. Bij het kerkje van Sougné bewonderen we de nog altijd even realistisch beschilderde Christusfiguur. Enkele dames zitten geconcentreerd aan hun schildersezels wat pittoreske straatbeelden bijeen te penselen. Wij verlaten Amblève en dorp om een stukje van de beruchte La Redoute klim (wielerkoers Liège - Bastogne - Liège) te volgen. Minder bekend is dat een 'redoute' vroeger een verdedigingsschans was waarachter troepen een oprukkend leger konden opwachten. Vroeger bevond zich hier zo'n redoute. In 1794 wachtten de Oostenrijkers er de Fransen op voor ze verslagen werden in de Slag van Sprimont. Iets verder verlaten we La Redoute en beginnen aan onze eigen onverharde klim. Goed dat we onderweg even kunnen pauzeren aan de kiosk om wat te eten en te drinken en te genieten van het uitzicht over de streek.
Op deze hellingen bevinden zich een aantal 'chantoirs' waarin het water van verschillende bronnetjes verdwijnt om diep onder de grond onder andere de Rubicon te bevoorraden, de ondergrondse waterloop die je kunt bezichtigen en bevaren tijdens een bezoek aan de grotten van Remouchamps.

Boven lopen we door het natuurreservaat Heid des Gattes ('Geitenwand') dat zowat de zuidrand van de Condroz vormt. Aan de overkant van de Amblève, diep onder ons loopt de Calestienne kalksteenribbel. Daar dalen we naartoe om in Aywaille de rivier over te steken en ook afscheid te nemen van GR 571.
In het toeristenstadje kan Maj niet weerstaan aan de verleiding om enkele winkeltjes uit te kammen op zoek naar koopjes, tijd die wij veel nuttiger doorbrengen op een terrasje. Wanneer ze van een kale reis terugkomt zetten we de tocht opgelucht verder.

Langzaam verlaten we de Amblèvevallei om in het gehuchtje Kin terug aan te sluiten op de GR 575/576 route. Het traject blijft verschillende kiometers langzaam stijgen van 120m naar 360m hoogte door afwisselend bos en velden, met geregeld mooie zichten op de streek. Uiteindelijk bereiken we het valleitje van de Ruisseau du Fourneau. Heel wat namen in de streek duiden op de aanwezigheid van de ijzerindustrie vanaf de 15de eeuw tot een stuk in de 19de eeuw. Bij zowat ieder riviertje of beek werd de waterkracht gebruikt bij het ijzersmelten. Fourneau betekent 'oven', dus ook bij dit beekje moet ooit een ijzersmelterij actief geweest zijn. Dalend langs de flank komen we uit in Harzé. Het eerste wat opvalt is een zicht op de achterkant van het kasteel. Waar bij het kerkje GR 575/576 terug afsplitst van onze route, besluiten we toch nog even tot het kasteel te lopen. Het complex ligt er nog altijd even prachtig bij, maar de taverne was wel gesloten. Gelukkig konden we onze ondertussen goed geslonken watervoorraad aan een kraan bijvullen.
We stappen nog even het kerkje binnen en gunnen de ogen wat rust in het sober zachtgeel omfloerst interieur.

Het tochtscenario herhaalt zich. Langzaam stijgen, eerst door open velden, dan bos. Eenmaal terug op 360m hoogte weer een beekvalleitje volgen (Ruisseau du Pouhon). Het einde van de tocht nadert en omdat de bus toch nog geruime tijd op zich zal laten wachten als we doorstappen, lassen we een pauze in op een stemmige plek om te genieten van het zicht op een sierlijk glooiende weide met een rustgevend klingelende kudde koeien.
Iets verder passeren we de Chapelle Sainte-Anne des Pouhons. De kapel dateert van 1524 en kwam er op initiatief van een plaatselijke 'industrieel' die wat ijzersmelterijen bezat langs de beek. De kapel raakte verschillende keren in verval, maar werd telkens terug gerestaureerd. Ieder jaar wordt er nog een religieuze dienst gehouden op de feestdag van Sint-Hubert waarbij paarden en honden gezegend worden. Na de dienst wordt een reuze barbecue georganiseerd. Gek genoeg werden we op die plaats verwelkomd met orgelmuziek. Een jongeman beroerde de toetsen onder de liefdevol bewonderende blikken van een plaatselijke schone. Zo'n tafereeltje stoor je niet, dus maar verder.

Na nog een laatste oponthoud bij een paardenmanège steken we de N30 (Harzé - Werbomont) over. Nog een dikke kilometer te gaan over een makkelijk bospad en we komen bij Trou de Bosson terug uit op de N30. Meer dan een halfuur te vroeg voor de bus. Met de voorbijsnellende auto's niet bepaald een gezellige wachtplek, maar we konden wel terugkijken op een mooie, zij het redelijk inspannende tocht.

 

Andere GR's in de streek

GR 571: Comblain-au-Pont - Remouchamps (19,5 km)
GR 571: Remouchamps - Stoumont (16,4 km)
GR 571: Pont de Targnon - Sedoz (16,6 km)

GR575/576: Sprimont - Remouchamps (21,4 km)
GR 575/576: Remouchamps - Rouge Minière (16,5 km)

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.