GR 15: Trou de Bosson - Grandmenil (22,2 km)

Grandmenil36

Een lange tocht met heel wat bos in een moeilijk bereikbare streek. Het eerste deel is weinig boeiend. Het tweede deel kruipt in de benen door de lange hellingen en de sneeuw die op de bospaden verraderlijk glad bevroren is.
Een stukje Ardennen dat zijn geheimen nog altijd moeilijk prijs geeft.

  

Kaart

(deze track is gebaseerd op informatie van de website grsentiers.org, de Waalse GR organisatie; consulteer altijd die website voor de meest recente situatie)

 

Reis info

Aan het treinstationnetje van Angleur werden we opgepikt door collega-wandelblogger Guido en nog 2 wandelmaten.
Na heel wat zoeken bleek het niet mogelijk om deze etappe met openbaar vervoer te organiseren, zonder daarbij ook uitgebreid de duim te moeten opsteken.
Guido bood de oplossing. Met 2 auto's reden we door naar het eindpunt van de etappe. Daar parkeerden we de auto en reden dan met zijn vijven met de overblijvende auto naar het vertrekpunt.

Na de wandeling reden we met zijn vijven terug naar het vertrekpunt om daar de andere auto op te pikken. We werden keurig terug afgezet aan het treinstationnetje van Angleur vanwaar we verder naar huis reisden met de trein.

(Controleer deze info altijd zelf met de websites en apps van de betrokken openbaar vervoer maatschappijen - NMBS, De Lijn, Infotec... Dienstregelingen wijzigen regelmatig, en verschillen naargelang dag en uur van de verplaatsing)

 

Sfeerbeelden

 

De wandeling

Naarmate we ons wandelgebied naderen verschijnt de sneeuw. De sporen van de voorbije sneeuw- en vriesperiode zijn hier nog altijd niet verdwenen. Dat zal wel te maken hebben met de hoogtes waarop we moeten stappen: tussen 220m en 500m. Vooral op de hoogtes kleuren de noordelijk georiënteerde hellingen en de bospaden wit. Op die bospaden is ondertussen al heel wat gelopen en gereden waardoor de sneeuw veranderd is in een soms spekgladde ijskorst. Voordeel is dan weer dat de ondergrond nog goed bevroren is en we niet telkens moeten vrezen in de modder te zakken. Maar makkelijk stappen is het zeker niet.

Zoals ook al tijdens de vorige etappes het geval was lopen we deze GR 15 tocht samen met collega-GR-wandelaar-en-blogger Guido. Je kunt dus niet enkel op dit wandelverslag rekenen, maar ook op dat in Guido's blog.

Aan Trou de Bosson waar we vorige keer nog de bus namen is het onmogelijk om de wagen veilig te parkeren. We rijden dan maar door tot in het dorp Ernonheid waar we aan het vroeger schooltje (nu gemeentezaaltje) een goede plaats vinden. Wat verder, bij de kerk, is nog meer parkeergelegenheid. Het weinig boeiende asfaltwegje tot in het dorp is het GR-parcours, die 1,2 km hebben we ons dan toch al bespaard.
We zetten rustig aan. De beloofde staalblauwe hemel met het deugddoende winterzonnetje laat zich in deze regio nog niet zien. Het grootste deel van de tocht blijft het bewolkt met pas in de namiddag en tegen het einde van de tocht mooie opklaringen.
Grotendeels onverhard (met zelfs een weidedoorsteek) gaat het naar het opritcomplex van de E25. Aan de overkant van het betonlint ligt Werbomont. GR 15 laat de plaats links liggen en trekt het bos in. Het traject stijgt tot 450m hoogte en gaat dan weer dalen naar Burnontige. Door de blik op de autoweg beseffen we eens te meer hoe weinig mensen een idee hebben van wat de streken waar ze met de auto door razen zoal te bieden hebben. Voor Guido zijn de ijspaden in het bos de ideale kans om zijn nieuwste gadget te testen: ijsspikes op een rubber raster dat eenvoudig onder de wandelschoen vastgemaakt wordt. Het helpt effectief.

Heel wat water in deze contreien. Voorbij Burnontige volgen we de Ruisseau du Vieux Fourneau die onderweg naar Grand Bru door verschillende zijbeekjes bevoorraadt wordt. Ook hier herinneren heel wat namen (zoals Vieux Fourneau) aan de vroegere ijzerertsontginningen en -bewerkingen in de streek.
In het gehucht Deux Rys zegt de naam dat er 2 beken samenvloeien: de Ruisseau del Hé en de Ruisseau de l'Ai-l'Oiseau. Amper een kilometer verder geven ze hun water alweer af aan de Aisne. Enkele picknickbanken bij de samenvloeiing zijn te uitnodigend om zomaar voorbij te stappen.

Voorbij Deux Rys trekt GR 15 alweer de bossen in. We stijgen moeizaam over de bevroren bospaden van 220m naar 350m waar we het gehucht Petite Hoursinne bereiken. Een vlugge blik op de kaart stelt me gerust. Iets voorbij Petite Hoursinne lijkt het in dalende lijn te gaan tot het eindpunt van de tocht, Grandmenil. Iedereen opgelucht, maar wat een vergissing. Bij een padensplitsing lijkt het eindelijk in dalende lijn te zullen gaan, maar de GR-streepjes wijzen alweer een verderstijgend pad aan. Nog maar eens de kaart raadplegen, en dan wordt de vergissing pijnlijk duidelijk. We blijven stijgen en zullen zelfs de 500m grens bereiken. Is dat erg? Op zich niet, maar iedereen had zich ondertussen wel ingesteld op een dalend traject en dan blijken al die lange onvoorziene stijgingsmeters wel een psychologische barrière van formaat te worden. Mea culpa, maar moeilijk gaat ook, we zijn er geraakt. Met dank aan het moedige wandelgezelschap dat zo vriendelijk was om alleen maar binnensmonds te lopen vloeken.

Voorbij de 500m hoogtegrens verlaten we het uitgestrekte bos en ontvouwt zich een mooi panoramazicht op een nog grotendeels met sneeuw bedekte streek. Eindelijk daalt het naar ons eindpunt. Grandmenil is het zoveelste plaatsje op deze tocht waar absoluut niets bevoorrading of drankgelegenheid te vinden is. Normaal betekent dat voor ons dan gelaten wachten op een bus of trein om de terugreis aan te vatten. Nu hebben we een auto, en al vlug duikt op de N30 rijksweg bij Manhay dan toch die felbegeerde zeldzame taverne op. De ene Tournée Minerale in het gezelschap houdt zich kranig aan een Jupiler NA en koffie, de rest geniet des te meer van een stevig bier ;-)

Al bij al was dit een tocht die ogenschijnlijk weinig te bieden heeft. En toch was ook dit weer een ontdekking, al was het maar door onder de indruk te komen van de verlatenheid en rust in deze streek.

 

Andere GR's in de streek

GR 575/576: Remouchamps - Rouge Minière (16,5 km)

Facebook

Nieuwsbrief registratie

Met de Nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte van onze activiteiten en van nieuwe inhoud op de website. De Nieuwsbrief wordt enkel gestuurd als er iets te melden valt.

Ik stem ermee in om mijn persoonlijke gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor de verzending van de Nieuwsbrief. Lees het privacybeleid

Help ons spam te voorkomen en vul het resultaat van de som in!

captcha

() Verplichte velden

×

Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies voor een betere surfervaring, voor bezoekers statistieken en voor het linken met sociale media. U kunt dit ook weigeren.